artikel

Slim gebruikmaken van de overwaarde

Laatst bijgewerkt op - leestijd

Huis meer waard geworden? Zo profiteer je van de overwaarde

De huizenprijzen zijn de laatste jaren enorm gestegen. Is jouw woning hierdoor inmiddels (veel) meer waard dan de hypotheekschuld die je nog hebt? Mooi! Dit zijn 5 mogelijkheden om die overwaarde te gebruiken als je je woning nu zou verkopen.

In een nieuw huis stoppen

Het klopt dat de overwaarde van je oude woning mee moet naar de nieuwe woning. Verstandig ook, want het scheelt weer in de maandlasten. Verplicht is het echter niet. Het gaat er vooral om dat je over het bedrag dat je niet investeert in de nieuwe woning géén hypotheekrenteaftrek krijgt. Dus als je voor dat geld een nieuwe auto koopt, of het investeert in nieuwe meubels, dan mag je nog maar een deel van je hypotheekrente aftrekken.

Een verbouwing financieren

De overwaarde op je oude woning geeft je extra financiële ruimte om een nieuwe woning met een verbouwing aan te passen aan je wensen. Laat de taxateur een taxatie maken van de nieuwe woning inclusief verbouwing en regel een offerte van de aannemer. Dan kun je alle rente van de belasting blijven aftrekken. Wel belangrijk: bewaar alle bonnen van de keukenboer, vloerenboer, bouwmarkt en aannemer heel goed.

Profiteren van extra korting op de rente

De extra opbrengst kan nóg meer opleveren. De bank kijkt naar de verhouding tussen je hypotheek en de waarde van je woning. Is het hypotheekbedrag bijvoorbeeld 90%, 80% of 60% van de waarde van je nieuwe huis, dan is het mogelijk in aanmerking te komen voor rentekorting. Vaak heb je dan wel een taxatierapport nodig om te laten zien wat de nieuwe waarde van je woning is.

Leningen aflossen

Heb je een persoonlijke lening én overwaarde? Dan kan het slim zijn de overwaarde niet in je nieuwe huis te stoppen, maar er je lening mee af te betalen. Voor de hypotheek geldt een veel lagere rente dan bij het consumptieve krediet, dus je vaste lasten gaan een stuk omlaag. Er is dan wel meer geld nodig voor de hypotheek en over het deel dat je gebruikt voor de aflossing van de lening krijg je geen hypotheekrenteaftrek.

Op de bank zetten, of lekker uitgeven!

Geen nieuwe woning gekocht, maar wel van plan om dat op termijn te gaan doen? Parkeer het geld even op de bank. Wie binnen drie jaar namelijk een nieuwe woning koopt, moet zijn overwaarde weer in het nieuwe huis steken wil hij voor dat bedrag in aanmerking komen voor hypotheekrenteaftrek. Niet van plan een nieuw huis te kopen? Dan ben je vrij om het uit te geven waaraan je maar wilt. Een vakantie bijvoorbeeld, of die auto die al jaren op je verlanglijstje staat.

Check direct wat je woning waard is

Ook als je nog geen concrete verkoopplannen hebt, is het handig om te weten wat je woning nu ongeveer waard is. Misschien wel meer dan je denkt! Met de gratis Waardecheck van funda kom je daar binnen 10 seconden achter.

Verdiep je verder in dit onderwerp. Dan ben je weer helemaal bij.