artikel

Prinsjesdag 2020 en de woningmarkt


Dit verandert er als je een huis (ver)koopt of bezit

Ben je jonger dan 35 jaar en van plan een huis te kopen, dan betaal je vanaf 1 januari 2021 tijdelijk geen overdrachtsbelasting. Het is een van de maatregelen die het kabinet aankondigde tijdens Prinsjesdag 2020 om vooral jonge huizenkopers tegemoet te komen. En er zijn meer veranderingen om rekening mee te houden als je een huis bezit of wilt (ver)kopen.

Het kabinet gaat ook in 2021 investeren in de woningmarkt om starters (en huurders) meer kans te geven op een betaalbare woning. Bezit je al een huis, dan zijn er ook veranderingen die wat minder gunstig uitpakken. We zetten ze hieronder voor je op een rij.

De belangrijkste veranderingen voor kopers

Als starter is het momenteel lastig om aan een woning te komen. Dit ziet het kabinet ook. De maatregelen die het kabinet wil nemen zijn er onder meer op gericht om je kansen op een hypotheek te vergroten en zorgen er ook voor dat je minder spaargeld hoeft in te brengen.

Overdrachtsbelasting tijdelijk naar nul

Om te beginnen een maatregel waar al het een en ander over was uitgelekt: de overdrachtsbelasting voor jonge huizenkopers komt tijdelijk te vervallen. Ben je onder de 35 jaar, dan hoef je vanaf 1 januari 2021 geen 2% overdrachtsbelasting te betalen over de aankoopsom (let op: alléén als je een woning onder de € 510.000 koopt). Dat scheelt al snel een paar duizend euro die je normaal gesproken uit eigen zak moet betalen.

De regel geldt niet alleen voor starters. Ook als je een volgende woning koopt en nog onder de 35 jaar bent, mag je eenmalig gebruikmaken van deze vrijstelling. Koop je samen een huis en is slechts een van jullie jonger dan 35? Dan betaalt alleen de oudste partner overdrachtsbelasting over zijn of haar deel van de koopsom. In alle gevallen is de voorwaarde dat je zelf in het huis gaat wonen. Wie een huis koopt en daar niet zelf in gaat wonen, bijvoorbeeld een belegger, gaat juist meer overdrachtsbelasting betalen, namelijk 8%.

Tweeverdieners kunnen meer lenen

Tweeverdieners die samen een huis kopen, gaan er ook iets op vooruit. Voor het berekenen van de maximale hypotheek kijken geldverstrekkers naar beide inkomens. Vanaf 2021 telt het laagste inkomen daarbij voor 90% mee in de berekening (in 2020 was dat nog 80%). Hierdoor kun je mogelijk tienduizenden euro’s meer hypotheek krijgen.

Studieschuld weegt minder zwaar mee

Ook de kansen voor kopers met een studieschuld worden beter. Een studieschuld heeft effect op het maximale hypotheekbedrag dat je kunt lenen. Om de grootte van dat effect te bepalen, rekenen geldverstrekkers nu met een vaste wegingsfactor, die afhankelijk is van wanneer je je studieschuld bent aangegaan. Vanaf 1 januari 2021 wordt deze factor gekoppeld aan de gemiddelde rente over jouw studieschuld.

Door de lage rentestand valt dit gunstig uit voor voormalige studenten die een huis willen kopen. Bij een studieschuld van € 25.000 scheelt dat volgens het Nibud ongeveer € 7000 à € 8000. Op een hypotheekbedrag van € 250.000 of € 300.000 lijkt dat misschien een kleine verhoging, maar het kan net het verschil maken tussen een huis niet of wel kunnen kopen.

Meer belastingvrij sparen

Ben je nog aan het sparen voor een koophuis? Dan betaal je op dit moment belasting over je vermogen zodra je boven € 30.846 (per belastingplichtige) komt. In 2021 betaal je pas belasting bij een vermogen groter dan € 50.000 (of € 50.000 met een fiscale partner). Je kunt dus meer belastingvrij sparen. Onder de noemer vermogen valt niet alleen spaargeld, maar bijvoorbeeld ook geld op een beleggingsrekening of belegd vermogen in aandelen of in andere zaken. De Belastingdienst peilt de hoogte van je vermogen op 1 januari en baseert hier de heffing op.

De belangrijkste veranderingen voor huizenbezitters

Bezit je op dit moment al een koophuis, dan is er goed en minder goed nieuws. Dit zijn de belangrijkste zaken om rekening mee te houden.

WOZ-waarde gaat verder omhoog

Een hogere verkoopwaarde van je huis is fijn, maar de WOZ-waarde heb je het liefst zo laag mogelijk. Van deze waarde zijn namelijk verschillende belastingheffingen afhankelijk, zoals de waterschaps- en de onroerendezaakbelasting. Ook de Belastingdienst is geïnteresseerd in de WOZ-waarde van je huis. Het eigenwoningforfait, ofwel het bedrag dat de Belastingdienst bij je inkomen optelt in je belastingaangifte, is hier namelijk afhankelijk van.

Eigenwoningforfait daalt

De WOZ-waarde gaat 6 à 8% omhoog, maar er is wél positief nieuws over het eigenwoningforfait. Deze bijtelling is voor de meeste huiseigenaren nu 0,6% over de WOZ-waarde. In 2021 zakt dit percentage naar 0,5%. Bezit je bijvoorbeeld een huis met een WOZ-waarde van € 250.000? Dan is de bijtelling voor het eigenwoningforfait dit jaar (€ 250.000 x 0,6%) € 1500. Stijgt de WOZ-waarde van je huis in 2021 naar € 275.000, dan wordt de bijtelling (€ 275.000 x 0,5%) € 1375. Je eigenwoningforfait kan dus lager worden, ook als de WOZ-waarde van je huis stijgt.

Hypotheekrenteaftrek gaat omlaag

Heb je een koophuis en is je bruto inkomen hoger dan € 68.507, dan geniet je in 2021 van minder fiscaal voordeel over de betaalde hypotheekrente. Dit jaar mag je de hypotheekrente nog aftrekken tegen een tarief van 46%; in 2021 zakt dat naar 43%.

Energielabel stijgt fors in prijs

Heb je plannen om jouw huis te verkopen? Dan was je al verplicht om een energielabel te overhandigen aan de nieuwe eigenaar. Vraag dit energielabel nog vóór 2021 aan, want de kosten hiervan gaan fors omhoog. Waar je nu online een energielabel aanvraagt voor minder dan een tientje, betaal je volgend jaar maar liefst € 190 voor een eengezinswoning en € 100 voor een appartement. Dit komt doordat een vakbekwaam energieadviseur voortaan naar je woning moet komen om het nieuwe label te bepalen. Heb je een verkoopmakelaar, dan kan die je vertellen of je voor jouw woning nog een energielabel moet aanvragen en je hierbij helpen.

Wachten met kopen tot 2021?

Betekenen deze maatregelen dat je als jonge koper je zoektocht naar een huis misschien beter even kunt pauzeren? Niet per se. Een woning zoeken en vinden en daar financiering voor regelen neemt al snel een paar maanden in beslag. Bij het bieden op een huis kun je bovendien als voorwaarde stellen dat de overdracht in 2021 plaatsvindt. Vraag bij twijfel een aankoopmakelaar om advies. Die kan je vertellen wat de regels voor jou betekenen en je bij aankoop van een huis helpen om ervan te profiteren.

Heb je vragen?

Ben je van plan een huis te kopen of te verkopen? Kijk op funda.nl/meer-weten. Hier vind je antwoorden op de meestgestelde vragen.