artikel

Prinsjesdag 2021: wat gebeurt er met de huizenmarkt?

Bijgewerkt op - leestijd

Meer betaalbare woningen, maar nog geen grote veranderingen

Het demissionair kabinet heeft op Prinsjesdag aangekondigd de komende tien jaar 1 miljard euro te gaan investeren in een snellere bouw van huizen. Andere concrete plannen voor het oplossen van het woonprobleem zijn er nog niet. Die zouden er met de komst van een nieuw kabinet nog wel kunnen komen. Wat kun je na vandaag verwachten als je (ver)koopplannen hebt?

De gepresenteerde Miljoenennota geeft waarschijnlijk nog niet de opluchting waar je op hoopt als je een huis zoekt. Omdat het kabinet demissionair is, kan het geen ingrijpende stappen nemen om de crisis op de woningmarkt aan te pakken. Maar dat betekent niet dat er nu helemaal niets gebeurt. We hebben de belangrijkste plannen en veranderingen voor je op een rij gezet.

De belangrijkste twee zaken voor starters op de huizenmarkt

  • Meer betaalbare woningen
  • Vrijstelling overdrachtsbelasting blijft

Bouw van meer betaalbare huizen

Van de 1 miljard euro heeft het demissionair kabinet 100 miljoen euro gereserveerd om de woningbouw in 2022 te versnellen. De focus zal hierbij liggen op betaalbare huizen. Hier hebben dus vooral starters baat bij. Het effect van de extra investering zal het tekort aan huizen niet oplossen, maar het is een stap in de goede richting. In de loop van 2022 kan een nieuw kabinet extra geld pompen in het bouwen van huizen en andere oplossingen voor de huizenmarkt aandragen.

Vrijstelling van de overdrachtsbelasting blijft

Ook in 2022 hoef je als koper onder de 35 jaar geen overdrachtsbelasting te betalen als je een huis koopt tot € 400.000. Deze vrijstelling, die begin 2021 werd ingevoerd, blijft gehandhaafd – ondanks dat die niet het gewenste effect heeft gehad. Veel kopers gebruiken het bespaarde geld om extra te (over)bieden op huizen, waardoor de huizenprijzen juist verder konden stijgen.

De belangrijkste maatregel voor doorstromers en verkopers op de huizenmarkt

  • Tegoedbon voor woningisolatie

Woningisolatie wordt makkelijker en kan sneller

Goede isolatie maakt je huis comfortabeler, energiezuiniger en uiteindelijk ook beter verkoopbaar. Een duurzaam huis ligt namelijk beter in de markt dan een energieverslinder. Maar isoleren kost geld en subsidie aanvragen tijd. Je krijgt het geld bovendien pas nadat je eerst zelf de rekening hebt betaald. Om die drempel te verlagen, krijg je als huiseigenaar met een naar verhouding laag inkomen daarom straks een tegoedbon voor het laten isoleren van je eigen woning. Het budget hiervoor is 514 miljoen euro. Wat de voorwaarden zijn van dit Nationaal Isolatieprogramma is nog niet bekend.

Andere maatregelen die belangrijk zijn als je een huis hebt

Een aantal veranderingen die niet op Prinsjesdag zijn aangekondigd, zijn voor huizenbezitters wel van belang:

  • In 2021 mag je de betaalde hypotheekrente aftrekken tegen maximaal 43%. In 2022 zakt dat naar 40%.
  • De WOZ-waarde gaat verder omhoog. Hierdoor stijgen ook verschillende belastingen, zoals de waterschaps- en onroerendezaakbelasting. Ook het eigenwoningforfait, ofwel het bedrag dat de Belastingdienst bij je inkomen optelt in je belastingaangifte, is afhankelijk van de WOZ-waarde.
  • Wil je je huis verduurzamen met een warmtepomp, dan kun je deze vanaf volgend jaar met extra subsidie aanschaffen. Hiervoor wordt 288 miljoen euro beschikbaar gesteld.

Funda-onderzoek: woning vinden zal moeilijk blijven

Direct na de presentatie van de rijksbegroting peilde funda de mening van woningzoekers over de aandacht die het demissionaire kabinet besteedt aan de woningmarkt. Zo’n twee derde van de ondervraagden verwacht dat ondanks het extra toegezegde geld een woning vinden moeilijk zal blijven. 85% vindt een aanscherping van het beleid een betere oplossing dan meer geld. Beleggers weren van de woningmarkt wordt daarbij het vaakst genoemd als mogelijke maatregel, gevolgd door meer bouwen en de doorstroming bevorderen. Voor ingrijpendere maatregelen moeten we echter wachten op het nieuwe kabinet.

Vragen over het kopen of verkopen van een huis?

Ben jij bezig met het zoeken of kopen van een huis? Of twijfel je of het nu een goed moment is om je woning te verkopen? Op ons contentplatform vind je antwoorden op veelgestelde vragen.