Houd er rekening mee dat het plannen van bezichtigingen en kijkers rondleiden veel tijd kost, zeker als er veel interesse voor je huis is. Ook is het belangrijk om je goed te verdiepen in je rechten en plichten als verkoper. Bijvoorbeeld de informatie en documenten die je verplicht bent te delen. Steeds meer makelaars bieden de optie om een deel van de verkoop uit te besteden en een deel zelf te doen.
De bijleenregeling is van toepassing als je je huis verkoopt met overwaarde. Volgens deze regeling moet je je overwaarde gebruiken voor de aanschaf of verbouwing van je volgende huis. Doe je dit niet, dan mag je de hypotheekrente niet meer over het volledige hypotheekbedrag aftrekken. De bijleenregeling vervalt na drie jaar. Koop je dus pas na drie jaar weer een volgende woning, dan heeft deze regeling geen effect meer op je hypotheekrenteaftrek.
Een bouwdepot is een soort bankrekening waar het geld voor de verbouwing tijdelijk op staat. De verbouwingskosten die in de eerder gemaakte begroting staan, kun je vanuit het depot betalen. Het geld opnemen kan niet. Je betaalt er je facturen voor de verbouwing mee.
Een bouwdepot is een manier voor banken om er zeker van te zijn dat extra uitgeleend geld voor een verbouwing ook daadwerkelijk daarvoor wordt gebruikt. Te betalen rekeningen worden rechtstreeks voldaan vanuit het bouwdepot. De hoogte van deze extra hypotheek leg je vooraf vast. Verbouwingskosten kun je uit het bouwdepot betalen, maar gereedschap niet.
Welke afspraken leg je vast als je samen een huis gaat kopen?
Samen de grootste aankoop uit je leven doen, betekent óók samen afspraken maken en nadenken over de toekomst. Zo voorkom je veel problemen, mochten jullie uit elkaar gaan of een van beiden overlijden.
Samen huis kopen of alleen: stel jezelf deze vragen
Als je gaat samenwonen kun je afspraken op verschillende manieren vastleggen. Twijfel je nog wat in jullie situatie het handigst is om te doen? Bekijk dan deze veelgestelde vragen én antwoorden.
Je bent getrouwd of hebt een geregistreerd partnerschap
In deze situatie is volgens de wet in principe alles rondom het eigendom van jullie huis geregeld wanneer jij of je partner komt te overlijden. Jullie zijn elkaars erfgenamen waardoor het volledige eigendom van het huis op de ene partner overgaat als de ander komt te overlijden.
Je bent niet getrouwd en hebt geen geregistreerd partnerschap
Wanneer je niets hebt vastgelegd en je partner komt te overlijden, dan gaat het eigendom van het huis (voor wat betreft het deel van je partner) over op zijn of haar erfgenamen. Dat kunnen ouders of een broer of zus zijn. Als jullie niet gaan trouwen of een geregistreerd partnerschap willen afsluiten, is het handig om een testament te overwegen. Dat zorgt er onder andere voor dat jij en je partner elkaars erfgenamen worden waardoor het huis bij overlijden naar de andere partner overgaat.
Het is ook goed om na te denken over een samenlevingscontract. Hierin leg je afspraken vast zoals bijvoorbeeld de verdeling van jullie inkomen, de (gezamenlijke) lasten en wat er gebeurt wanneer jullie uit elkaar gaan. In het samenlevingscontract kun je ook een verblijvingsbeding laten opnemen. Dit regelt dat bij overlijden de gezamenlijke goederen naar de langstlevende gaan. Als je je privébezit na jouw overlijden ook aan je partner wilt nalaten, moet je een testament maken.
In een samenlevingscontract leg je belangrijke afspraken vast zoals de verdeling van jullie inkomen, gezamenlijke kosten en wat er gebeurt als jullie uit elkaar gaan. Handig als je niet getrouwd bent of geen geregistreerd partnerschap hebt. Je kunt er niet in opnemen dat het huis op naam van de ene partner komt te staan wanneer de ander overlijdt. Hier heb je een testament voor nodig. Een samenlevingscontract maak je op bij de notaris.
Een testament is niet noodzakelijk wanneer je een huis gaat kopen. Toch is het verstandig om – wanneer je samen met je partner een huis koopt – hier iets over vast te leggen. Doe je dit niet, dan zal wanneer je partner overlijdt het huis niet automatisch van jou zijn. Volgens de wet worden zijn of haar erfgenamen eigenaar. Dit kunnen bijvoorbeeld ouders, broer of zus zijn. In een testament kun je laten vastleggen dat jij en je partner elkaars erfgenamen zijn. Een testament maak je bij een notaris op.
Wanneer je ongehuwd gaat samenwonen, ben je nog niet elkaars erfgenamen. Dit betekent dat bij het overlijden van je partner het huis niet vanzelfsprekend overgaat op jou. De erfgenamen van je partner worden van rechtswege eigenaar. Dit kunnen bijvoorbeeld ouders, een broer of zus zijn. Jij hebt dan geen recht om in het huis te blijven wonen. Met een samenlevingscontract en/of testament kun je afspraken vastleggen en ervoor zorgen dat alles goed geregeld is als jullie uit elkaar gaan of wanneer een van jullie komt te overlijden.
Gaan jullie uit elkaar en kiezen jullie ervoor om jullie koophuis te verkopen? Dan krijgen jullie ieder de helft van de opbrengst (of de helft van een eventuele restschuld), tenzij jullie hier andere afspraken over hebben gemaakt. Wil een van jullie in het huis blijven wonen? Laat eerst door een financieel adviseur berekenen of dit financieel haalbaar is. Je moet namelijk niet alleen de hypotheek en alle andere maandlasten in je eentje kunnen dragen, maar ook in staat zijn om je ex-partner uit te kopen als er een overwaarde op het huis is. Een notaris legt in een akte van verdeling vast hoe jullie je gezamenlijke bezittingen willen verdelen en helpt ook nadenken over andere belangrijke regelzaken die je in zo’n situatie misschien over het hoofd ziet.
Wat doet een notaris bij de (ver)koop van een huis?
Zonder notaris geen sleuteloverdracht. Ben je nog op zoek naar een notaris? Hier moet je op letten.
Video: scheiden en een hypotheek, hoe werkt dat?
Wat zijn je mogelijkheden als je gaat scheiden, maar je deelt samen nog een hypotheek en een koopwoning?
Zo overleeft je relatie een verhuizing
Verhuizen kan pittig zijn, dat geven we toe. Maar er is een manier waarop jullie de verhuizing snel, goed en soepel kunnen laten verlopen.