Samen een huis kopen

Samen de grootste aankoop uit je leven doen, betekent óók samen afspraken maken en nadenken over de toekomst.

Samen een huis kopen: doe hier je huiswerk

Waar moet je op letten en wat regel je bij de notaris?

Veelgestelde vragen over gezamenlijk een huis kopen

Wanneer je ongehuwd gaat samenwonen, ben je nog niet elkaars erfgenamen. Dit betekent dat bij het overlijden van je partner het huis niet vanzelfsprekend overgaat op jou. De erfgenamen van je partner worden van rechtswege eigenaar. Dit kunnen bijvoorbeeld ouders, een broer of zus zijn. Jij hebt dan geen recht om in het huis te blijven wonen. Met een samenlevingscontract en/of testament kun je afspraken vastleggen en ervoor zorgen dat alles goed geregeld is als jullie uit elkaar gaan of wanneer een van jullie komt te overlijden.

Een testament is niet noodzakelijk wanneer je een huis gaat kopen. Toch is het verstandig om – wanneer je samen met je partner een huis koopt – hier iets over vast te leggen. Doe je dit niet, dan zal wanneer je partner overlijdt het huis niet automatisch van jou zijn. Volgens de wet worden zijn of haar erfgenamen eigenaar. Dit kunnen bijvoorbeeld ouders, broer of zus zijn. In een testament kun je laten vastleggen dat jij en je partner elkaars erfgenamen zijn. Een testament maak je bij een notaris op.

Gaan jullie uit elkaar en kiezen jullie ervoor om jullie koophuis te verkopen? Dan krijgen jullie ieder de helft van de opbrengst (of de helft van een eventuele restschuld), tenzij jullie hier andere afspraken over hebben gemaakt. Wil een van jullie in het huis blijven wonen? Laat eerst door een financieel adviseur berekenen of dit financieel haalbaar is. Je moet namelijk niet alleen de hypotheek en alle andere maandlasten in je eentje kunnen dragen, maar ook in staat zijn om je ex-partner uit te kopen als er een overwaarde op het huis is. Een notaris legt in een akte van verdeling vast hoe jullie je gezamenlijke bezittingen willen verdelen en helpt ook nadenken over andere belangrijke regelzaken die je in zo’n situatie misschien over het hoofd ziet.

Je bent getrouwd of hebt een geregistreerd partnerschap

In deze situatie is volgens de wet in principe alles rondom het eigendom van jullie huis geregeld wanneer jij of je partner komt te overlijden. Jullie zijn elkaars erfgenamen waardoor het volledige eigendom van het huis op de ene partner overgaat als de ander komt te overlijden.

Je bent niet getrouwd en hebt geen geregistreerd partnerschap

Wanneer je niets hebt vastgelegd en je partner komt te overlijden, dan gaat het eigendom van het huis (voor wat betreft het deel van je partner) over op zijn of haar erfgenamen. Dat kunnen ouders of een broer of zus zijn. Als jullie niet gaan trouwen of een geregistreerd partnerschap willen afsluiten, is het handig om een testament te overwegen. Dat zorgt er onder andere voor dat jij en je partner elkaars erfgenamen worden waardoor het huis bij overlijden naar de andere partner overgaat.

Het is ook goed om na te denken over een samenlevingscontract. Hierin leg je afspraken vast zoals bijvoorbeeld de verdeling van jullie inkomen, de (gezamenlijke) lasten en wat er gebeurt wanneer jullie uit elkaar gaan. In het samenlevingscontract kun je ook een verblijvingsbeding laten opnemen. Dit regelt dat bij overlijden de gezamenlijke goederen naar de langstlevende gaan. Als je je privébezit na jouw overlijden ook aan je partner wilt nalaten, moet je een testament maken.

In een samenlevingscontract leg je belangrijke afspraken vast zoals de verdeling van jullie inkomen, gezamenlijke kosten en wat er gebeurt als jullie uit elkaar gaan. Handig als je niet getrouwd bent of geen geregistreerd partnerschap hebt. Je kunt er niet in opnemen dat het huis op naam van de ene partner komt te staan wanneer de ander overlijdt. Hier heb je een testament voor nodig. Een samenlevingscontract maak je op bij de notaris.

Samen kopen? Een makelaar kan je helpen

Jullie willen samen een huis kopen, wat leuk! Bij dit spannende proces kan een makelaar ondersteunen en ontzorgen. Voor makelaars is het aankopen van een huis dagelijkse kost. Ze hebben niet alleen uitgebreide ervaring, maar ook diepgaande kennis van de lokale markt. Hierdoor kunnen zij jullie veel werk uit handen nemen en begeleiden naar de perfecte woning.

Zoek een makelaar in jouw buurt