vraag & antwoord

Hoe stel ik een wensenlijst samen voor mijn eerste koophuis?

- leestijd

Je bent op zoek naar je eerste koophuis. Weet je al wat écht belangrijk voor je is? Hoe het huis eruit moet zien, waar het moet staan? Om het koophuis van je dromen te vinden, is het aan te raden om je woonwensen te bepalen.

Je wilt uit je huurwoning, je gaat samenwonen, je laat het ouderlijk huis achter je … Wat de reden ook is, je bent op zoek naar een koophuis. Natuurlijk wil je erop vooruitgaan qua vierkante meters, locatie, buiten- en opbergruimte. En dan: ga je voor nieuwbouw, bestaande bouw, een eengezinswoning of juist een appartement? Er is veel keus en des te meer om over na te denken. Wanneer je je woonwensen duidelijk in beeld hebt, zal het zoeken makkelijker gaan en heb je meer kans van slagen.

funda functionaliteit  Een woning gevonden die aan al je wensen voldoet?
Reken uit of je het kunt betalen

Als eerste: de locatie

Bepaal de grootte van je zoekgebied. Wat is de maximale reistijd die je wilt hebben naar werk, familie, vrienden, de supermarkt, het bos, strand of je sportvereniging?

Je wilt met plezier thuiskomen. Twijfel je aan een bepaalde buurt? Ga er op verschillende momenten langs, zowel ’s morgens als ’s avonds. Kies een doordeweeks moment en een in het weekend. Hoe is de bedrijvigheid op woensdagmiddag wanneer de scholen uit zijn? Rijd er niet alleen met de auto doorheen, maar maak ook een wandeling of stap op de fiets. Ga naar de plaatselijke supermarkt, drink ergens een kop koffie en haal wat lekkers bij de bakker. Op deze manier kun je een goede inschatting maken of deze buurt echt iets voor jou is.

Nieuwbouw …

Is het voor jou geen probleem om een woning van een plattegrond te kopen en kijk je ernaar uit om de komende paar jaar geen tot weinig onderhoudskosten te hebben? Dan is een nieuwbouwwoning perfect voor jou. Die wordt kaal opgeleverd. De vloeren, wanden, tuin: alles moet nog afgewerkt worden en je kunt het dus helemaal naar jouw smaak afmaken. Houd er ook rekening mee dat al deze kosten binnen je budget moeten passen. Daarnaast kun je niet binnen een paar weken verhuizen, je moet nog een tijdje geduld hebben voordat je de sleutels krijgt.

… of bestaande bouw?

Bij bestaande bouw zie je precies wat je koopt, je kunt het ervaren en daardoor goed inschatten of het helemaal bij je past. Elke bouwperiode heeft zijn eigen specifieke kenmerken. Zo vind je in jarendertigwoningen vaak ‘en suite’ deuren, granietvloeren en erkers. Jarenvijftigwoningen zijn eenvoudiger qua bouwstijl. En bij een woning uit de jaren negentig zal de isolatie beter zijn. Houd bij een bestaande woning ook rekening met kosten voor (toekomstig) onderhoud en een eventuele verbouwing die je uit wilt – of moet – gaan voeren.

tip  Bij het zoeken op funda kun je onder andere filteren op bouwjaar, bestaande bouw en/of nieuwbouw. Gebruik deze filters om jouw droomhuis te vinden

Welk type huis past bij jou?

Los van nieuwbouw of bestaande bouw zijn er verschillende type woningen. Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld een rijtjeshuis, appartement, hoekwoning, maisonnette, of twee-onder-een-kapwoning. Het type huis dat het best bij jou past, is afhankelijk van je woonwensen. Iemand die graag een tuin, ruimte voor een hobby en de mogelijkheid om een gezin te starten wil, zal voorkeur hebben voor een eengezinswoning.

Heb je geen groene vingers en lijkt het je een fijn idee om vanuit je woonkamer vrij uitzicht te hebben? Dan ben jij de perfecte kandidaat voor een appartement. Houd er rekening mee dat je hierbij te maken hebt met zogeheten VvE-kosten. Deze bijdrage komt boven op je vaste lasten en gaat in een gezamenlijke pot vanwaaruit (groot) onderhoud aan het gebouw betaald wordt. Denk aan schoonmaak van gezamenlijke ruimtes, lift- of dakonderhoud.

Gaat jouw voorkeur uit naar een bijzondere woning, iets minder ‘standaard’? Dan is een woonboot of monumentaal pand misschien iets voor jou. Let er bij dit soort type woningen op dat er speciale regels kunnen gelden. Bij een monument kun je namelijk niet zomaar gaan verbouwen zonder vergunning. Bij een woonboot wil je juist weer goed op de bouwtechnische staat van de constructie letten en of er een ligplaatsvergunning aanwezig is.

Koop je je eerste huis? Stel jezelf dan de volgende vragen:

 • Wat mis je in je huidige woning en/of buurt? Ofwel: Wat is de belangrijkste reden dat je wilt verhuizen?
 • Hoe zie je je toekomst? Natuurlijk kun je niet precies voorspellen hoe die verloopt, maar je kunt je vast wel een voorstelling maken van wat je op termijn graag zou willen. Een gezin bijvoorbeeld, (meer) huisdieren, ruimte om je hobby verder uit te kunnen breiden. Dit bepaalt hoeveel ruimte je nodig hebt.
 • Ben je bereid zelf te klussen of heb je op termijn budget om iets uit te laten besteden? Het maakt de keus tussen een oude of nieuwe(re) woning makkelijker.
 • Waar wil je concessies op doen? Maak een prioriteitenlijst waarbij de eerste twee, drie punten het allerbelangrijkst zijn. Voor sommigen zijn dat locatie, het aantal kamers en/of de aanwezigheid van een buitenruimte. Hier wil je geen concessies op doen. De punten daarna zijn ook belangrijk, maar daar kun je op inleveren wanneer de eerste ‘afgetikt’ kunnen worden. Denk bijvoorbeeld aan een bad, tuin op het zuiden of open haard.

Woonwensen bepalen? Zo doet Nicole (The Budget Life) het

Nu kun je gericht gaan zoeken

Op basis van jouw lijst met woonwensen kun je gericht gaan zoeken naar een koophuis. Vind je het moeilijk om iets te vinden wat aan je wensen voldoet? Dan kun je je afvragen of het realistisch is wat je wenst in verhouding tot je budget. Zoek ook in een prijsklasse lager, of een jarenzestigwoning in plaats van een jarendertigwoning, of net even in een buurt verderop. Blijf mogelijkheden zien, wees realistisch en wie weet wat voor verrassends je tegenkomt! Kom je er echt niet uit? Een aankoopmakelaar kan uitkomst bieden. Hij of zij adviseert en helpt je met het verduidelijken en realiseren van jouw woonwensen.

Een makelaar helpt je verder

Een tuin is een duidelijke woonwens. En een extra kamer is dat ook. Maar als je verhuist voor meer rust, dan is het bijvoorbeeld goed om te weten wat het bestemmingsplan rondom een woning is. Een aankoopmakelaar helpt je met dit soort vragen.

Meer vragen en antwoorden

Doe je voordeel met onze antwoorden op jouw vragen

Nieuwbouw

 • Bij nieuwbouw weet je in ieder geval zeker dat je de komende jaren geen tot weinig onderhoud hebt.
 • Je kunt de woning helemaal naar je eigen smaak afmaken doordat je zelf de keuken, badkamer en afwerking kunt bepalen.
 • Een nadeel kan zijn dat je de woning vanaf een plattegrond koopt, wat het soms moeilijk maakt in te schatten hoe een ruimte eruit komt te zien.
 • Maakt de woning deel uit van een groter nieuwbouwproject? Dan kan het zijn dat er om je heen nog veel gebouwd gaat worden.

Bestaande bouw

 • Bij bestaande bouw zie je precies wat je koopt en je kunt het ervaren. Niet alleen het huis, maar ook de buurt.
 • Bestaande bouw kan over karakteristieke details beschikken, wat voor een mooie sfeer kan zorgen.
 • Houd rekening met het (direct noodzakelijke) onderhoud wanneer je de woning koopt.

Aan de hand van je woonwensen wordt duidelijk welk type woning bij je past. Het is afhankelijk van je toekomstplannen en waar je behoeftes nu liggen. Wil je een tuin, meer bergruimte en de ruimte om een gezin te starten? Dan kies je waarschijnlijk voor een eengezinswoning. Vind je het heerlijk om vrij uitzicht te hebben en heb je juist geen groene vingers? Dan is een appartement perfect voor jou.

Ga op verschillende momenten langs je toekomstige buurt. Niet alleen overdag, maar ook in de avond wanneer de mensen thuis zijn. Doordeweeks en in het weekend. En dan niet elke keer met de auto, maar loop er ook eens op je gemak doorheen. Zo kun je je goed inleven en je een voorstelling maken of jij jezelf hier ziet wonen.

Houd er rekening mee dat voor bijzondere woningen andere regels kunnen gelden. Zo kun je bij een monument niet zomaar gaan verbouwen en heeft een woonboot een ligplaatsvergunning nodig. Zoek van tevoren goed uit (eventueel met een aankoopmakelaar) wat je kunt verwachten wanneer je jouw bijzondere woning hebt gevonden.

Meer vragen