artikel

Startersvrijstelling van overdrachtsbelasting: hoe zit dat?


Alles over de voorwaarden voor vrijstelling

Als starter hoef je geen overdrachtsbelasting te betalen bij de aankoop van een huis, mits je aan een aantal voorwaarden voldoet. Zo hangt de vrijstelling af van je leeftijd én van de koopsom van je woning. Heb je al een koopwoning, maar voldoe je verder aan alle voorwaarden? Dan hoef je misschien toch geen overdrachtsbelasting te betalen voor je volgende huis.

Als je een woning koopt, betaal je overdrachtsbelasting. Dit wordt afgerekend via de notaris. Het is een van de aanvullende kosten bij de aankoop van een woning. Als starter ben je (eenmalig) vrijgesteld van overdrachtsbelasting, mits je aan een aantal voorwaarden voldoet. Een daarvan is dat de woning die je koopt niet meer kost dan 440.000 euro. Dit bedrag wordt vanaf 2024 verhoogd naar 510.000 euro.

Wanneer kun je een startersvrijstelling krijgen?

Daarvoor is het belangrijk om eerst te weten aan welke voorwaarden je moet voldoen voor een startersvrijstelling:

  • je bent op het moment van de koop nog geen 35 jaar oud
  • je gaat zelf wonen in het huis dat je koopt
  • je hebt nog niet eerder gebruikgemaakt van de startersvrijstelling
  • de totale koopsom, inculsief de tuin, schuur en garage, is niet hoger dan € 440.000

Is de koopsom bijvoorbeeld 450.000 euro, dan betaal je helaas over het gehele bedrag overdrachtsbelasting en dus niet alleen over de 10.000 euro boven het maximale aankoopbedrag. In dit geval: 2% van 450.000 = 9000 euro.

Ook voor doorstromers

De naam ‘startersvrijstelling’ is een breed begrip. Zo kun je ook een beroep doen op deze regeling als je een doorstromer bent en dus al een woning bezit. Zolang je maar aan alle voorwaarden voldoet en nog niet eerder gebruik hebt gemaakt van de vrijstelling, want dat kan maar één keer.

Als een van jullie beiden 35 jaar of ouder is, dan betaalt alleen diegene overdrachtsbelasting over zijn of haar deel

Om de startersvrijstelling te krijgen, teken je de Verklaring overdrachtsbelasting startersvrijstelling die je ontvangt van de notaris. Hiermee verklaar je aan de Belastingdienst dat je aan alle voorwaarden voldoet.

Als een van jullie 35+ is

Wat als je samen een woning koopt onder de 440.000 euro, maar slechts een van jullie kan aanspraak maken op de startersvrijstelling? Bijvoorbeeld omdat jij al ouder bent dan 35 en je partner niet? Je betaalt ieder over je eigen deel van het huis overdrachtsbelasting. Worden jullie ieder voor de helft eigenaar, dan betaalt dus alleen degene die ouder is dan 35 jaar 2% overdrachtsbelasting over zijn of haar helft.

Goed voorbereid je eerste woning kopen

Koop je voor het eerst een huis? Verdiep je in de veelgestelde vragen en antwoorden over bijvoorbeeld bieden en onderhandelen of het regelen van een hypotheek. Zo ben je goed voorbereid.