vraag & antwoord

Bezichtigingen: hoe zorg je voor een opgeruimd en stijlvol huis?


Zo doe je dat

De eerste bezichtigingen zijn gepland door je verkoopmakelaar. Aan jou de eer om je huis tiptop in orde te maken voor de bezichtigingen. Moet je nu de keuken in om een appeltaart te bakken? Nee hoor, er zijn andere opties om jouw huis verkoopklaar te maken voor de bezichtigingen. Met deze opruim-, schoonmaak-, inrichting- en stylingtips kom je een heel eind.

Huis verkopen? Tips voor de inrichting

De nummer 1-tip bij bezichtigingen van je huis is: zorg dat de eerste indruk goed is. Het eerste dat mensen zien is de buitenkant van je huis: de straat, je voortuin en de staat van de gevel. Zorg dus – zodra je huis in de verkoop staat – dat:

  • Er geen vieze vuilcontainers voor je deur staan.
  • Je voortuin en eventuele plantenbakken er netjes en fleurig uitzien.
  • De ramen en voordeur schoon zijn.
  • De fietsen of scooter in de schuur staan.
  • Eventueel kinderspeelgoed is opgeborgen.
  • Je eigen auto niet op de oprit staat zodat de kijkers gemakkelijk voor de deur kunnen parkeren. Dit geeft een gevoel van thuiskomen.

tip  Bij een bezichtiging komt veel kijken. Lees hier wat je makelaar doet en wat jij zelf kunt doen

Je huis stylen voor de verkoop

Het is belangrijk dat kijkers zich goed voor kunnen stellen hoe zij in jouw huis zouden wonen. Zorg daarom dat ze niet afgeleid raken door allerlei persoonlijke spullen, zoals foto’s, speelgoed en snuisterijen. Let er tegelijkertijd wel op dat het niet te klinisch wordt, het moet wel overkomen als een fijne plek om te wonen.

Lichtinval is belangrijk tijdens bezichtigingen

Open alle gordijnen, jaloezieën of lamellen. Zo kan een kijker echt goed beoordelen hoe licht je huis is en hoe de ruimte uitpakt overdag. Een woning kan misschien wel veel sfeervoller lijken in de avond, maar je wilt voorkomen dat mensen alsnog afhaken als ze de woning overdag zien. Dit is dan ook de reden waarom het handiger is bezichtigingen overdag te plannen en niet ’s avonds of in het schemerdonker.

Je huis netjes opgeruimd

Tot slot is het belangrijk dat je huis fris en ruimtelijk oogt en dat de beschikbare ruimtes goed tot zijn recht komen? Hoe je dat doet? Zorg dat je de volgende punten kunt afvinken:

  • Hal – Zorg dat de kapstok niet overvol hangt en berg eventueel een aantal schoenen, boodschappen- en sporttassen op. Bekijk ook of de meterkast niet vol staat, want deze ruimte wordt altijd even bekeken.
  • Toilet – Sluit het toiletdeksel en hang een nieuw handdoekje op. Spray eventueel een fris luchtje en haal de verjaardagskalender weg.
  • Woonkamer – Berg kleine en persoonlijke spullen zo veel mogelijk op. Denk aan kranten, de afstandsbediening, asbak, reclamefolders, speelgoed en fotolijstjes.
  • Keuken – Ruim de afwas van die dag op, maak het aanrecht zo leeg mogelijk, verwijder boodschappenlijstjes of andere persoonlijke items en hang een schone hand- en theedoek op.
  • Slaapkamers – Haal persoonlijke items van je nachtkastje, maak de bedden netjes op en haal kleding en/of wasgoed uit het zicht.
  • Badkamer – Sluit het toiletdeksel en vouw de handdoeken netjes op. Zet verzorgingsproducten uit het zicht of plaats ze allemaal bij elkaar op één plek. Zorg eventueel voor een fris, nieuw douchegordijn. Haal de douchemat weg en verwijder wasgoed.
  • Zolder – Dit is de perfecte plek om spullen op te bergen, maar haal zo veel mogelijk weg en sla dat op in kasten. Zorg dat eventuele was is opgeborgen en dat droogrekken en strijkplank aan de kant staan.

Een schoon en fris huis

Bovenstaande klinkt logisch, maar voor alle zekerheid hieronder belangrijke aandachtspunten:

  • Zorg dat de spiegels, tegels en wasbak in de badkamer en het toilet blinkend schoon zijn.
  • Ventileer je huis door de ramen even tegen elkaar open te zetten. Zo zijn eventuele geurtjes van huisdieren, sigarettenrook en/of de etenslucht van de avond ervoor net iets minder aanwezig.
  • Stofzuig en dweil vlak van tevoren en zorg ervoor dat de keukenkastjes en -apparatuur er schoon uitzien.
  • Leeg de prullenbakken in huis.
  • Verse bloemen of een zelfgebakken appeltaart voor een lekkere geur? Het mag, maar zonder is natuurlijk ook prima.

Ben je al verhuisd en staat je huis (al een tijd) leeg? Doe je voordeel met deze nuttige tips voor een bezichtiging plaatsvindt:

  • Zorg ervoor dat er geen (stapel) post achter de voordeur ligt.
  • Spoel de toiletten een keer door. Wanneer ze niet gebruikt worden, verdampt het water geleidelijk. Door de toiletten weer even door te spoelen, vullen ze zich met nieuw water en verdwijnen nare geurtjes.
  • Lucht het huis van tevoren door de ramen even tegen elkaar open te zetten.
  • Kijk ’s winters naar de mogelijkheden om die ochtend de verwarming aan te zetten. Wel zo prettig om in een warm huis binnen te komen.

Kies voor een verkoopmakelaar

Verkoop je je huis met een verkoopmakelaar, dan scheelt je dat veel werk. Je makelaar plant alle bezichtigingsafspraken, leidt kijkers rond en houdt contact met zowel jou als potentiële kopers. Benieuwd naar makelaars bij jou in de buurt?

Meer vragen en antwoorden

Doe je voordeel met onze antwoorden op jouw vragen

Ga alle ruimtes in huis langs en zorg ervoor dat er zo min mogelijk spullen aanwezig zijn die ervoor kunnen zorgen dat de ruimte niet tot zijn recht komt. Denk aan een opgeruimde hal met zo min mogelijk schoenen en jassen, een koelkast zonder magneten met boodschappenlijstjes en een tuin zonder onkruid. Gebruik de complete checklist om er zeker van te zijn dat je niks mist.
Vraag bij de verkoopmakelaar na of hij het maken van de foto’s en video uitbesteedt aan een professionele fotograaf. Volg ook onze checklist om er zeker van te zijn dat jouw huis helemaal op orde is wanneer de fotograaf langskomt.
De belangrijkste documenten zijn:
  • eigendomsbewijs huis
  • legitimatiebewijs
  • definitief energielabel
  • aanslag gemeentelijke belastingen
  • vragenlijst en lijst van zaken
  • splitsingsakte en VvE-stukken (bij appartement)
Je wilt dat een kijker zich zo goed mogelijk kan verplaatsen in jouw huis. Zorg er daarom voor dat elke ruimte zoveel mogelijk tot zijn recht komt door alles goed op te ruimen, schoon te maken en persoonlijke spullen op te bergen.
De makelaar geeft door op welke dag en tijdstip de bezichtiging staat ingepland. Je hoeft hier niet bij aanwezig te zijn. Op deze manier voelt de kijker zich vrijer om overal te kijken en zijn of haar mening uit te spreken. De makelaar leidt de kijker ruimte voor ruimte door je huis. Na afloop brengt hij of zij een verslag uit en is het afwachten of er een tweede bezichtiging wordt ingepland of misschien wel een bod wordt uitgebracht.
Er zijn twee mogelijkheden: de landelijke NVM Open Huizen Dag en een open huis specifiek voor jouw huis (in plaats van losse bezichtigingen). Het laatste wordt voornamelijk ingezet wanneer er veel interesse is voor je huis. Zo krijgt iedereen de kans om de woning op korte termijn te kunnen zien. Ideaal voor jou, want jij hoeft slechts één keer je huis op orde te maken.De landelijke NVM Open Huizen Dag wordt vanuit je verkoopmakelaar gecoördineerd. Vraag hem naar de mogelijkheden om deel te nemen. Realiseer je wel dat je als woningzoekende niet mee kunt doen, je dient namelijk zelf in je eigen woning aanwezig te zijn om geïnteresseerden te ontvangen.
Meer vragen