vraag & antwoord

Ik heb mijn huis verkocht: welke woonverzekeringen moet ik overzetten?

Laatst bijgewerkt op - leestijd

De ene woonverzekering beëindig je, de andere neem je mee

Je woning is verkocht. Het is tijd voor de (digitale) administratie: abonnementen wijzigen, adreswijzigingen doorgeven en alle aan de woning gekoppelde verzekeringen beëindigen of overzetten naar je nieuwe woning. Hetzelfde doe je met de verzekeringen die gekoppeld zijn aan je hypotheek. Waar begin je en hoe pak je het aan?

De belangrijkste woonverzekering: de opstalverzekering

Een belangrijke verzekering voor huiseigenaren is de woonhuisverzekering, ook wel opstalverzekering genoemd. Bij schade aan het huis keert de verzekeraar een bedrag uit waarmee je de schade kunt laten herstellen, als de oorzaak van de schade in de polisvoorwaarden is genoemd. Het grootste gevaar is brandschade, maar dat is niet het enige dat verzekerd is. De meeste huiseigenaren hebben een zogenaamde extra uitgebreide opstalverzekering. Behalve bij brand kun je ook schade claimen die is veroorzaakt door onder andere:

 • storm, hagel en blikseminslag
 • ontploffingen
 • diefstal en inbraak (gaat vaak om braakschade aan het huis)
 • vandalisme
 • aanrijding door een motorrijtuig tegen het huis
 • schade door neerslag en lekkage
 • hak- en breekwerk bij het opsporen van lekkageschade

Als je na verkoop van je huis gaat huren, kun je de opstalverzekering beëindigen. Als je verhuist naar een andere koopwoning, kun je hem meenemen.

Je inboedelverzekering meenemen

Losse spullen in het huis kun je verzekeren met een inboedelverzekering. Ook hierbij gaat het meestal om de extra uitgebreide verzekeringsvorm. De dekking is vergelijkbaar met de woonhuisverzekering. Na verkoop van je huis kun je deze verzekering meenemen naar de nieuwe woning, ook als het een huurhuis is.

Tijdelijk twee adressen verzekeren

Meestal woon je al in een ander huis voordat je de oude woning via de notaris overdraagt aan de kopers. Hierdoor heb je tijdelijk twee te verzekeren adressen. Daar hebben verzekeraars oplossingen voor. Ze kunnen in de administratie aantekenen wanneer de dekking op de beide huizen ingaat en weer stopt. Wees hier wel nauwkeurig in, want de data die de verzekeraar hanteert, moeten overeenkomen met de werkelijkheid. Anders loop je nog steeds risico’s. Het wordt een financiële (en emotionele) nachtmerrie als je oude of je nieuwe koophuis in brand vliegt en je bent (nog) niet of niet meer verzekerd.

Pas je aansprakelijkheidsverzekering aan

Huiseigenaren zijn aansprakelijk voor schade veroorzaakt door de eigen woning, bijvoorbeeld door een door storm losgeraakte dakpan of een dakkapel. Als het goed is, heb je hiervoor een aansprakelijkheidsverzekering afgesloten. Na verkoop van je huis pas je deze verzekering dan ook aan. Koop je geen huis, maar ga je huren? Ook dan blijft het een belangrijke verzekering die je zeker niet beëindigt na de verkoop, je blijft immers verantwoordelijk voor schade aan anderen door jouw schuld.

Dit kun je met een overlijdensrisicoverzekering

De overlijdensrisicoverzekering gekoppeld aan de oude hypotheek kun je mogelijk meenemen naar de volgende hypotheek. Je kunt je wel afvragen of dat verstandig is. Deze verzekering keert uit bij overlijden van een van de huiseigenaren vóór de einddatum van de verzekering. Meestal past de oude verzekering niet bij de nieuwe hypotheek en je gewijzigde financiële situatie. Mogelijk heb je een hogere uitkering nodig bij overlijden of moet de looptijd verlengd worden. Het verzekerde bedrag en de looptijd kun je vaak wel aanpassen in een bestaande overlijdensrisicoverzekering, maar je moet wel opnieuw gezondheidsvragen beantwoorden. Daarbij is de overlijdensrisicoverzekering de laatste jaren veel goedkoper geworden, dus een nieuwe verzekering kan je ook geld besparen.

info Is jouw gezondheid verslechterd na het afsluiten van je huidige overlijdensverzekering en wil je graag een nieuwe afsluiten vanwege je verhuizing? Zorg dan dat je de huidige pas opzegt nadat je een nieuwe hebt, anders loop je het risico op weigering.

Bespreek jouw verzekeringen met een adviseur

Tegenwoordig zijn de annuïteitenhypotheek en de lineaire hypotheek gebruikelijke hypotheekvormen, maar aan oude hypotheekvormen kunnen verzekeringen gekoppeld zitten waar een vermogen in is opgebouwd. Deze hypotheken waren bedoeld om met een opgebouwd kapitaal het hypotheekbedrag op de einddatum volledig of deels af te lossen. Voorbeelden hiervan zijn de spaarhypotheek en de beleggingshypotheek. Ook kun je een woonlastenverzekering hebben die uitkeert na arbeidsongeschiktheid of werkloosheid.Na verkoop van het huis kun je deze verzekeringen beëindigen of je neemt ze mee naar de volgende hypotheek. Meld ze in ieder geval in de gesprekken met de hypotheekadviseur en kijk samen wat er nodig is na verkoop van je huis. Nieuwe verzekeringen afsluiten kan, maar is dus niet altijd nodig.

Klaar voor de sleuteloverdracht?

Je bent er bijna, de koop is rond en je bent druk met de administratie. Is je woning klaar voor de sleuteloverdracht? Lees de tips in dit artikel.

Deze woonverzekeringen zijn verplicht óf sterk aan te raden als je een koophuis hebt:Verplicht:
 • Opstalverzekering: dekt schade aan je woning door bijvoorbeeld brand, storO of vandalisme.
Soms verplicht:
 • Overlijdensrisicoverzekering: keert een geldbedrag uit als een van de huiseigenaren overlijdt voor de hypotheek is afbetaald. Deze verzekering is niet altijd verplicht, maar wel sterk aan te raden. Bij een NHG-hypotheek heb je geen overlijdensrisicoverzekering nodig.
Sterk aan te raden (niet verplicht):
 • Inboedelverzekering: hiermee verzeker je alle losse spullen ín je huis.
 • Aansprakelijkheidsverzekering: dekt schade aan personen of zaken waar jij verantwoordelijk voor bent (bijv. schade door afgewaaide dakkapel).
 • Glasverzekering: dekt schade aan alle ramen en ander glas van je woning. je sluit deze meestal samen met je opstalverzekering af.
Opstalverzekering: als je na verkoop van je huis gaat huren, kun je de opstalverzekering beëindigen. Als je verhuist naar een andere koopwoning, kun je hem meenemen.Inboedelverzekering: deze kun je meenemen naar een nieuwe woning, ook als het een huurhuis is.Aansprakelijkheidsverzekering: deze kun je meenemen naar een nieuwe woning, ook als je gaat huren. Het blijft een belangrijke verzekering die je zeker niet beëindigt na de verkoop, je blijft namelijk verantwoordelijk voor schade aan anderen door jouw schuld.
Ben je al verhuisd maar is je huis nog niet overgedragen? Dan is het aan te raden om tijdelijk twee adressen te verzekeren. Verzekeraars hebben daar oplossingen voor. Ze kunnen in hun administratie aangeven wanneer de dekking op beide huizen ingaat en weer stopt. Deze data moeten wel exact kloppen, anders loop je nog steeds risico als er in de tussentijd brand- of waterschade ontstaat bijvoorbeeld.
Meer vragen