Scenario’s waar verkopers hun hoofd (onnodig) over breken
Buren die de hele dag een rokende barbecue aan hebben staan of tot diep in de nacht ruziemaken: je zult ze waarschijnlijk niet missen als je je huis hebt verkocht. Maar moet je, voor het zover is, potentiële kopers hierover inlichten? Wij legden deze situatie voor aan verschillende makelaars.
Dat je buurman bij elk geluidje klagend voor de deur staat, of zelf een enorme herrieschopper is, krijgt iemand die jouw huis komt bekijken natuurlijk niet mee. Het is begrijpelijk dat je dit soort minder leuke kanten van je huis ook liever verzwijgt, maar is het ook verstandig?Bekijk wat verschillende makelaars hierover zeggen in deze video:
Als de verkoper zoiets bewust niet vertelt en de koper ervaart het als hij er woont, dan kan het voor de verkoper nadelig uitpakken, ook ná de overdracht van de woning,’ zegt makelaar Remko Amstelveen van OpenDeur in Deventer. Mark Renkema van Mark Renkema Makelaardij in Utrecht raadt aan om altijd open kaart te spelen. ‘Dit soort dingen komen vroeg of laat aan het licht en dan wordt de ellende alleen maar groter. ’
Krappe markt
Makelaar Linda van Ooijen Knook van Anke Bodewes Makelaardij in Schiedam heeft een geruststellende mededeling. Verkopers die bang zijn dat hun woning slechter zal verkopen als zij eerlijk zijn over gebreken of luidruchtige buren geeft ze mee: ‘De markt is nu zo schaars dat veel mensen best wel wat accepteren bij het kopen van een huis.’De ervaring van Amstelveen is dat als je van het begin af aan duidelijk bent over eventuele mankementen, de meeste kopers dit gewoon ter kennisgeving aannemen. ‘Vaak valt het uiteindelijk wel mee in het totaalplaatje en heeft een woning nog een heleboel andere pluspunten.’‘En twijfel je over wat je wel of niet verplicht bent te melden? Vraag dit aan je verkopende makelaar,’ adviseert Van Ooijen Knook.
Overweeg je om je huis te verkopen en heb je vragen daarover? Vraag gerust een vrijblijvend gesprek aan met een makelaar in de buurt.