vraag & antwoord

Hoe vind ik een verkoopmakelaar die bij me past?

Laatst bijgewerkt op - leestijd

De meerwaarde van een verkoopmakelaar

Je hebt besloten je huis te verkopen. Welke makelaar schakel je in om de beste prijs voor je woning te krijgen? Grote kans dat er in jouw omgeving meerdere makelaarskantoren actief zijn. Dit zijn de voordelen van een makelaar en de kenmerken waarop je wilt letten bij het kiezen van een verkoopmakelaar.

De huizenmarkt is in veel gebieden in Nederland sterk gegroeid. Woningen worden voor hogere prijzen aangeboden en sneller verkocht, want de vraag is hoog. Ondanks dat woningen zichzelf misschien lijken te verkopen, behaal je de beste verkoopprijs en voorwaarden nog steeds met de hulp van een verkoopmakelaar. Er zijn genoeg redenen dat de overgrote meerderheid nog steeds met behulp van een verkoopmakelaar hun huis verkoopt.

1. De juiste vraagprijs

Een van de belangrijkste voordelen van een verkoopmakelaar is het kunnen bepalen van de juiste vraagprijs. Een verkoopmakelaar onderzoekt wat er bij jou in de buurt recent verkocht is en voor welke prijs. Hij heeft toegang tot producten van funda, zoals de Vraagscan. Deze tool geeft hem heel gedetailleerd inzicht in de vraag van de markt. De makelaar weet ook wat de algemene marktontwikkelingen zijn. Op basis van al deze elementen kan hij als geen ander een reële vraagprijs voor jouw woning bepalen. Dat zorgt er ook voor dat je voor jouw volgende aankoop misschien wel in een hogere prijsklasse kunt gaan zoeken omdat je huidige woning meer kan opleveren dan je in gedachten had.

2. Het onderhandelen

Een makelaar onderhandelt dagelijks over woningen en is erop gebrand een zo hoog mogelijke koopsom onder de gunstigste voorwaarden voor jou te realiseren. Met zijn kennis en ervaring sta je gedurende de onderhandelingen sterk in je schoenen.

3. Jouw huis op funda

Elke maand komen er meer dan 4 miljoen bezoekers naar funda. Grote kans dat jouw toekomstige koper zich hiertussen bevindt. De verkoopmakelaar plaatst jouw huis op funda en zorgt ervoor dat jouw woning op de best mogelijke manier wordt gepresenteerd. Hierbij kun je denken aan het schrijven van een aantrekkelijke tekst, het maken en publiceren van mooie foto’s, een plattegrond en een video.

tip  Een plaatsing op funda is een van de voordelen van een makelaar
Zo helpt een makelaar je nog meer met de verkoop van je woning

4. Kennis

Dit alles in combinatie met de ervaring, expertise én juridische kennis van een verkoopmakelaar zorgt ervoor dat het inschakelen voor vrijwel elke verkoper een goede keuze is.

Uiteraard is het ook mogelijk zelf je huis te verkopen. Maar realiseer je van tevoren wel dat hier veel tijd en het nodige uitzoekwerk bij komt kijken. Het is lastig om de juiste vraagprijs te bepalen als je niet over de benodigde informatie beschikt, bovendien kan alleen een makelaar een woning op funda plaatsen. Daarnaast ben je behoorlijk wat tijd kwijt aan het leiden van de bezichtigingen. Tenslotte sta je er zonder makelaar tijdens de onderhandelingen alleen voor – om over het opstellen van de koopakte nog maar te zwijgen … Het verkopen van een woning heeft heel wat voeten in de aarde.

tip  Ben je je bewust van wat een verkoopmakelaar allemaal voor je doet en kan betekenen?
Lees er hier meer over

Hoe vind ik een verkoopmakelaar?

Heb je besloten om jouw huis via een verkoopmakelaar te verkopen? Dan is de volgende vraag hoe je de juiste makelaar vindt.

Zoek via funda

Op onze website vind je de verkoopmakelaars in jouw omgeving. Je vult de plaatsnaam in en ziet direct wie er in jouw dorp of stad werkzaam zijn. Ook de makelaars die geen kantoor houden in jouw woonplaats maar er wel woningen verkopen worden weergegeven.

Zoek via je eigen netwerk

Vraag aan je buren, vrienden en/of familie of zij een makelaar in jouw omgeving kennen. Zo kom je direct te weten wat hun ervaringen zijn en of ze de makelaar juist wel of niet aanbevelen.

Kijk wat er al te koop staat

Staan er op dit moment al woningen bij jou in de straat te koop? Dan weet je zeker dat die makelaar al bekend is in jouw buurt en is het de moeite waard wat meer onderzoek naar het betreffende makelaarskantoor te doen.

Welke makelaar is het meest geschikt voor mij?

Heb je een aantal verkoopmakelaars verzameld? Dan is het tijd om te achterhalen wie van hen voor jou het meest geschikt is.

Lees de beoordelingen op funda

Ben je benieuwd hoe andere verkopers een verkoopmakelaar hebben ervaren? Lees dan de beoordelingen op funda. Deze vind je op de kantoorpagina van de makelaar op funda. Klanten geven een beoordeling op het gebied van lokale marktkennis, deskundigheid, service en begeleiding en de verhouding prijs-kwaliteit. Niet alleen het cijfer wordt weergegeven, er is ook ruimte voor een verdere toelichting. Uit deze beoordelingen kun je veel informatie halen en bepalen of de betreffende makelaar je aanspreekt.

Bekijk de website

Op de website van de makelaar kun je veel te weten komen over het kantoor. Je ziet hoeveel woningen er in de verkoop staan, maar ook kun je vaak achterhalen wie er werkzaam zijn. Je gaat de komende periode nauw samenwerken en zal geregeld contact hebben met zowel de verkoopmakelaar als de medewerkers op kantoor. Ook zie je de openingstijden en zo weet je of de makelaar ook in de avond en/of weekenden werkt. Dit kan een voordeel zijn wanneer een koper alleen buiten werktijden mogelijkheden heeft om het huis te komen bezichtigen.

Bekijk de socialmediakanalen

Ook via social media kun je veel te weten komen over een makelaarskantoor. Je ziet of ze actief berichten plaatsen, wat de stijl van hun communicatie is, of ze veel volgers hebben en daardoor ook via social media een potentiële koper kunnen bereiken.

Nodig een of meerdere verkoopmakelaars uit

Uiteindelijk weet je pas echt of je de juiste verkoopmakelaar hebt gevonden door een gesprek in te plannen. Nodig daarom één of twee makelaars bij jou thuis uit. Op deze manier kun je ervaren of je een klik hebt met deze persoon en of je er vertrouwen in hebt dat de makelaar je goed kan adviseren en verder kan helpen bij de verkoop van je huis. Aan de hand van dit gesprek weet je wat de makelaar van jouw huis vindt, hoe hij de vraagprijs en verkooptijd inschat en wat de tarieven zijn. Daarnaast kom je meer te weten over de werkwijze en kun je twee (of meerdere) makelaarskantoren goed met elkaar vergelijken. Een dergelijk kennismakingsgesprek is vrijblijvend en kosteloos.

Een makelaar die jouw wensen snapt

Funda helpt je bij het zoeken naar een passende verkoopmakelaar met veel lokale kennis en ervaring. Ook vind je bij ons ervaringen van andere kopers. Zo kom je uit op de makelaar die het beste bij jouw wensen past.