vraag & antwoord

Hoe wordt de vraagprijs van mijn huis bepaald?

- leestijd

De beoogde vraagprijs beïnvloedt het verkoopproces

Het bepalen van de vraagprijs is een belangrijk onderdeel bij het te koop zetten van je woning. Het bepaalt hoe groot de groep kopers is die je bereikt en aantrekt en beïnvloedt hoe snel je huis verkocht wordt en wat jij straks te besteden hebt voor je volgende huis. Hoe bepaalt de verkoopmakelaar de vraagprijs?

De vraagprijs voor je huis is niet een bedrag dat je uit je duim zuigt. De verkoopmakelaar komt met een voorstel waar hij echt over heeft nagedacht. Hij bepaalt de hoogte van de vraagprijs op basis van marktonderzoek, de vraag en jouw persoonlijke situatie.

Marktonderzoek

Een verkoopmakelaar doet eerst onderzoek naar de buurt - voor zover hij die niet al kent. Wat is er in de omgeving recent verkocht, oftewel: wat zijn de marktontwikkelingen? Komen deze verkochte woningen overeen met jouw woning? Of waren ze kleiner, luxer, minder goed onderhouden, hadden ze een betere tuinligging of wél een dakkapel waardoor er een extra kamer is gecreëerd? Het is slechts een greep aan factoren die bepalen of jouw huis in vergelijking meer of minder waard is. Al deze informatie haalt de makelaar uit de systemen waar een makelaarskantoor toegang tot heeft. Op basis van het vergelijken van verschillende verkopen kan de makelaar een vraagprijs bepalen.

funda functionaliteit  Profiteren van veel lokale kennis?
Vind een verkoopmakelaar in de buurt

Hoe groot is de vraag op dit moment?

Natuurlijk speelt ook mee hoeveel vraag er naar jouw woning is. Ligt die in een populaire buurt en zijn de marktontwikkelingen gunstig? Ofwel: zijn de prijzen nog steeds stijgend door weinig aanbod en een aanhoudende vraag? Dan kan een verkoopmakelaar je adviseren om de woning voor een hogere prijs te koop aan te bieden dan vergelijkbare woningen in de omgeving die recent verkocht zijn.

Jouw persoonlijke situatie

Daarnaast is jouw situatie van belang. Moet je verkopen doordat je bijvoorbeeld een nieuwe baan aan de andere kant van het land hebt gekregen of is je gezinssamenstelling aan het veranderen waardoor je zo snel mogelijk het huis wilt verkopen? Het zijn factoren die ertoe kunnen leiden dat het huis voor een net wat scherpere vraagprijs te koop wordt aangeboden. Alles moet natuurlijk financieel haalbaar zijn, maar het is een factor die mee kan wegen bij het bepalen van een vraagprijs.

De verkoopmakelaar doet onderzoek, heeft de ervaring en expertise en kan je op basis daarvan adviseren over de hoogte van de vraagprijs en de te verwachte verkooptijd. Dit is geen bindend advies, uiteindelijk bepalen jullie in overleg wat de vraagprijs gaat zijn.

Wel of geen psychologische vraagprijs?

In de supermarkt worden meestal geen ronde bedragen genoemd. Een product zal eerder voor € 9,99 te koop staan dan voor € 10. Het is een zogeheten psychologische prijs, die er simpelweg aantrekkelijker uitziet voor een consument. Hoe werkt dat met de vraagprijs voor je huis?

Een voorbeeld

Uit eigen onderzoek is gebleken dat een psychologische vraagprijs voor dure aankopen niet leidt tot meer verkopen. Zeker op funda is het ook van belang om te kijken naar de zoekcategorieën. Je wilt een zo groot mogelijke groep potentiële kopers bereiken. Je kunt daarbij het volgende voorbeeld in gedachten houden:

Bij een vraagprijs van € 299.000 wordt jouw woning getoond in de zoekcategorie € 275.000 tot € 300.000.

Bij een vraagprijs van € 300.000 wordt jouw woning niet alleen getoond in de zoekcategorie € 275.000 tot € 300.000, maar ook in de categorie € 300.000 tot € 325.000. Je vergroot op deze manier je bereik.

Nu al weten wat je woning waard is?

Een verkoopmakelaar bepaalt samen met jou een goede, realistische vraagprijs. Alvast weten wat jouw woning ongeveer opbrengt? Doe nu de Waardecheck.