artikel

Waardevermindering van je huis


Help! Je huis staat onder water - wat nu?

Je huis staat onder water als de waarde van je huis lager is dan de lening die je ervoor hebt afgesloten. Wil je toch je huis verkopen, dan blijf je na de verkoop zitten met een restschuld. Hoe je die kunt aflossen? We zochten het voor je uit.

Staat je huis onder water dan is er zolang je erin blijft wonen niks aan de hand. Het gaat pas wringen als je verkoopt. Als eerste moet de hypotheekverstrekker toestemming geven voor de verkoop. Vaak kan de restschuld meegefinancierd worden in de nieuwe hypotheek. Dat gaat niet zomaar, daar zijn wel voorwaarden aan verbonden – die dan weer afhankelijk zijn van je persoonlijke situatie. Handig is om je voor de verkoop hierover goed te laten informeren. Ook is de rente van de lening voor het afbetalen van de restschuld niet meer aftrekbaar sinds 2018.

Weg met die schulden

Heb je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie dan kun je in bepaalde gevallen in aanmerking komen voor kwijtschelding van deze restschuld. Ook hier geldt: laat je goed informeren om teleurstellingen te voorkomen. Ben je huiseigenaar en ga je niet verhuizen, maar wil je wel je restschuld verkleinen? Dan kun je bijvoorbeeld extra aflossen op je lening, je hypotheek omzetten naar andere hypotheekvorm of sparen om later af te lossen.

Schakel je hulptroepen in

Als je heel veel geluk hebt, kun je ook je ouders lief aankijken. Ben je tussen de 18 en 40 jaar dan mogen ze je eenmalig een belastingvrij bedrag schenken van € 106.671 (2022). Je moet dat bedrag dan uiteraard wel gebruiken voor het aflossen van je hypotheek.

info Let op: de belastingvrije schenking wordt per 1 januari 2024 afgeschaft.