artikel

Waardevermindering van je huis

Laatst bijgewerkt op - leestijd

Help! Je huis staat onder water - wat nu?

Je huis staat onder water als de waarde van je huis lager is dan de lening die je ervoor hebt afgesloten. Wil je toch je huis verkopen, dan blijf je na de verkoop zitten met een restschuld. Hoe je die kunt aflossen? We zochten het voor je uit.

Laten we met het goede nieuws beginnen: het aantal mensen met een huis dat onder water staat is flink afgenomen. Volgens een rapport van kredietbeoordelaar Moody’s verlost de aantrekkende woningmarkt steeds meer mensen uit hun penibele situatie, namelijk die van dat hun huis minder waard is dan de hoogte van de hypotheek. In 2016 had 1/3 van de mensen met een hypotheek een lening die meer dan 102 procent van de waarde van hun huis bedroeg, dit jaar is dat waarschijnlijk minder dan een kwart.

Blijf je er wonen - niets aan de hand

Staat je huis onder water dan is er zolang je erin blijft wonen niks aan de hand. Het gaat pas wringen als je verkoopt. Als eerste moet de hypotheekverstrekker toestemming geven voor de verkoop. Vaak kan de restschuld meegefinancierd worden in de nieuwe hypotheek. Dat gaat niet zomaar, daar zijn wel voorwaarden aan verbonden – die dan weer afhankelijk zijn van je persoonlijke situatie. Handig is om je voor de verkoop hierover goed te laten informeren. Vaak is er maximaal 12% van de waarde van de woning als restschuld opnieuw te financieren. Ook is de rente van de lening voor het afbetalen van de restschuld niet meer aftrekbaar sinds 2018.

Weg met die schulden

Heb je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie dan kun je in bepaalde gevallen in aanmerking komen voor kwijtschelding van deze restschuld. Ook hier geldt: laat je goed informeren om teleurstellingen te voorkomen. Ben je huiseigenaar en ga je niet verhuizen, maar wil je wel je restschuld verkleinen? Dan kun je bijvoorbeeld extra aflossen op je lening, je hypotheek omzetten naar andere hypotheekvorm of sparen om later af te lossen.

Schakel je hulptroepen in

Als je heel veel geluk hebt, kun je ook je ouders lief aankijken. Ben je tussen de 18 en 40 jaar dan mogen ze je eenmalig een belastingvrij bedrag schenken van € 100.000. Je moet dat bedrag dan uiteraard wel gebruiken voor het aflossen van je hypotheek.

Verdiep je verder in dit onderwerp. Dan ben je weer helemaal bij.