artikel

Wat als mijn energielabel niet klopt?

Laatst bijgewerkt op - leestijd

Heeft jouw huis wel een gunstig label? Doe de check!

Denk je eraan je huis te verhuren of te verkopen? Check dan eerst je energielabel en maak deze definitief. Hoe groener je energielabel, hoe meer je huis namelijk waard is.

Een paar jaar geleden - begin 2015, om precies te zijn - hebben alle huiseigenaren in Nederland een voorlopig energielabel toegestuurd gekregen van de Rijksoverheid. Heb je dit nog niet definitief gemaakt of heb je intussen bijvoorbeeld je zolder geïsoleerd, dan klopt je label niet meer.

Wat je dan moet doen? Geef de veranderingen door aan de overheid. Dat is zeker voordelig wanneer je voornemens bent om op korte termijn je huis te verhuren of te verkopen. Een woning met een groen energielabel stijgt namelijk vaak in waarde en wordt gemiddeld sneller verkocht, blijkt uit onderzoek van de Universiteit Maastricht en de Universiteit van Tilburg.

Energielabel aanvragen

Hiervoor maak je een afspraak met een vakbekwaam energieadviseur. Die komt langs en bekijkt in zo'n één à twee uur tijd het huis. De adviseur neemt kenmerken op van de woning, zoals de afmetingen, de aanwezige isolatie (in bijvoorbeeld dak en muren) en aanwezige installaties, zoals de cv-ketel en zonnepanelen.

De kosten voor een energielabel bedragen voor een eengezinswoning zo'n € 190 en voor een appartement zo'n € 100. De energieadviseur bepaalt de uiteindelijke prijs van het energielabel.

Verdiep je verder in dit onderwerp. Dan ben je weer helemaal bij.