Samenwerking Verbouwen Wonen

Het kleinste kamertje op z’n mooist: 8 tips


Zo maak je van je toilet een stijlvolle ruimte

Je brengt er al snel zo’n vijf tot acht keer per dag een paar minuten door: het toilet. Alle reden om van deze kleinste ruimte in je huis iets moois te maken dus. Bijvoorbeeld met deze acht tips van X²O Badkamers.

Misschien is het renoveren van je toiletruimte wel een van de leukste klussen om aan te pakken. Omdat de ruimte niet groot is, duurt zo’n verbouwing niet lang én je ziet snel resultaat. Acht tips om het kleinste kamertje om te toveren tot een prachtplek.

1. Alles in één stijl

Bepaal de uitstraling van jouw toiletruimte en stem daar je keuzes op af. Zo passen hoekige vormen en wit porselein of juist matzwart bij een moderne stijl. Hou je meer van klassiek, kies dan voor ovale vormen, beige tinten en bijvoorbeeld koperkleurige kranen.

2. Heel modern: visgraatpatroon of betonlook

Een van dé interieurtrends is het gebruik van natuurlijke materialen en kleuren. Je kunt kiezen voor tegels op de muur (visgraatpatronen zijn heel trendy) of de wanden deels voorzien van (beton)stuc of betonlookverf. Helemaal van nu zijn vloertegels die groot, groter, grootst zijn. Juist in een kleine toiletruimte zijn grote tegels met een dunne voeg een slimme keuze: ze laten de ruimte groter lijken.

3. Hangtoilet geeft ruimtelijk effect

Een toiletruimte is minimaal 90 x 120 x 230 cm (l x b x h). Daarin past een wc en een fonteintje. Is jouw toiletruimte aan de kleine kant? Kies dan een compact toilet. Er zijn bijvoorbeeld hangtoiletten van 47 of 50 cm diep.

Een hangtoilet creëert een ruimtelijk effect en op de voorwand kun je bijvoorbeeld accessoires of een plant zetten. Laat vooraf een installateur kijken of alle leidingen en de afvoer op de juiste plek zitten, of dat er aanpassingen nodig zijn.

Wil je van je wc een échte eyecatcher maken, ga dan voor een mat zwart toilet. En kies voor een wc-bril soft close. Dankzij de dempers valt je toiletbril niet met een klap dicht.

4. Vorm en kleur fonteintje maken het verschil

De kleur, vorm en uitvoering van de wc-fontein zijn heel bepalend voor de uitstraling van je toiletruimte. Een rechthoekig fonteintje past perfect bij een strakke, moderne look. Heel chic is een losse waskom die je bijvoorbeeld plaatst op een plank van hout of natuursteen. Handig én mooi zijn ook fonteintjes met een ingebouwde handdoekhouder.

En in plaats van een glanzend chromen kraan is het de moeite waard om eens te kijken naar andere kleuren en modellen. Een matzwarte of rosegolden kraan geeft meteen een totaal ander effect.

5. Berg je toiletproducten uit het zicht op

Combineer je fonteintje met een fonteinkast. Dat staat netjes en je hebt meteen een handige opbergplek voor je toiletpapier, toiletreiniger en andere niet zo stylish toiletproducten. Met een fonteinkast in een houten uitvoering creëer je een warm accent aan een verder witte toiletruimte of een muur met betonlook.

6. Hang een toiletspiegel op

Een toiletspiegel is praktisch en maakt een ruimte optisch groter. Hou je van modern, kies dan een hoekige variant, eventueel met een strakke zwarte lijst. Voor een klassieker uitstraling is ovaal een goede keuze. Er zijn ook toiletspiegels met ingebouwde verlichting.

7. Kies de juiste lamp voor de juiste sfeer

Ook – of juist – op het toilet zit je niet te wachten op een ongezellige felle lamp. De juiste verlichting zorgt voor sfeer. Een plafonnière kan altijd, maar kijk eens of er één of twee wandlampen passen in jouw toiletruimte. Let er wel op dat je verlichting kiest met IP-waarde 44. Dat betekent dat de lampen spatwaterdicht zijn.

8. Zoek passende accessoires

De wc-borstel en wc-rolhouder zijn dan misschien geen eyecatchers, maar door ze in dezelfde de stijl te kiezen, voegen ze wel degelijk iets toe aan je toiletruimte. Match ze bijvoorbeeld met je kraan. Zo zijn er toiletborstelhouders in brushed rosegold en vuilnisbakjes in matzwart. Doe dit ook met je zeeppompje, dan vormt alles mooi één geheel.

Meteen aan de slag met je toiletruimte?

Bij X²O Badkamers vind je de mooiste producten én inspiratie. Ga naar een van de showrooms of verzamel alles online.