Samenwerking Verbouwen Wonen

Kies voor een duurzame badkamer: 5 tips


Mooie badkameroplossingen die de natuur sparen

Ben je van plan je badkamer te verbouwen? Benut die kans voor oplossingen waarmee je minder water of energie verbruikt en kies duurzame materialen die lang meegaan. Beter voor het klimaat én voor je portemonnee!

De badkamer is bij uitstek een plek die je kunt verduurzamen. Zo is er tegenwoordig een ruime keuze aan energie- en waterbesparende producten, zonder in te boeten op design. Duurzaam betekent ook kiezen voor materialen die recyclebaar zijn en een badkamerontwerp waar je nog jaren van kan genieten. We geven je vijf tips.

1. Waterbesparende douchekop

Wist je dat je 40% van je dagelijkse waterverbruik verbruikt in sanitaire ruimtes, zoals je badkamer en toilet? En dat een gemiddeld gezin al snel tot 14.000 liter warm water kan besparen door te kiezen voor waterbesparende kranen?

Een waterbesparende douchekop of kraan heeft direct impact op je dagelijks water- én energieverbruik. Heb je warm water nodig, dan hoeft er minder opgewarmd te worden. Er komt immers minder water uit. Dus je verbruikt ook minder elektriciteit of gas. En niet onbelangrijk: je hoeft niet in te leveren op comfort. De innovatieve technologie mengt water met lucht, waardoor je nog steeds een krachtige waterstraal hebt.

2. Thermostaatkraan

Water en energie besparen doe je ook met een thermostaatkraan. Die zorgt ervoor dat het water sneller de ingestelde temperatuur bereikt. Ook verspil je geen liters water met het zoeken naar de juiste temperatuur.

3. Aluminium radiator

Bijna elke badkamer heeft een radiator. Goed om te weten: de oudere modellen zijn vaak van staal of gietijzer. Ga je voor een nieuwe? Kies dan voor een duurzamere optie, het liefst een aluminium model. Behalve dat aluminium beter geleidt en je badkamer dus sneller verwarmt, verbruikt een aluminium radiator ook minder energie en ruim 70% minder water. Ook kan een aluminium radiator volledig gerecycled worden.

4. Kraan met PVD-coating

Goud, rosé of zwart: gekleurde kranen en douchekoppen zijn hartstikke mooi, maar niet altijd even gebruiksvriendelijk. Je ziet er sneller kalkaanslag op en de coating is gevoeliger voor schoonmaakmiddelen. Een PVD-coating (Physical Vapor Desposition) heeft die nadelen niet. Deze ijzersterke toplaag zorgt ervoor dat je gekleurde kraan of douchekop langer meegaat. Ook is PVD milieuvriendelijker dan bijvoorbeeld chroom.

5. Kies voor een badkamer die jarenlang meegaat

Houd rekening met de toekomst bij het maken van je keuze. Verwacht je gezinsuitbreiding? Kies dan voor een badkamer die tegen een stootje kan, waar alle onderdelen makkelijk in onderhoud zijn en met genoeg opbergruimte voor iedereen.

Natuurlijk is het verleidelijk om te kiezen voor tegels en kleuren die nu in de mode zijn. Maar een tijdloos design dat je over vijf jaar nog steeds mooi vindt, is misschien een duurzamer keuze.

Meteen aan de slag met je duurzame badkamer?

Bij X²O Badkamers vind je de mooiste producten én inspiratie. Ga naar een van de showrooms of verzamel alles online.