Het funda Huis

Gebouwd van data en dromen

Woningen 1 miljard bekeken

De gemiddelde funda bezoeker droomt van een kasteel, zoekt een vrijstaande woning en koopt een rijtjeshuis. Dit blijkt uit de 1 miljard keer dat woningen werden bekeken in 2016, de big data van funda. Wij vroegen ons af: kun je daar een huis mee ontwerpen?

Rijtjeshuis dat voelt als een kasteel

Nederlanders zijn op zoek naar ruimte. We willen bewegingsvrijheid; een schaars goed in ons kleine, dichtbevolkte landje. Architecten Jeroen Atteveld en Dingeman Deijs ontwierpen op basis van funda's big data het droomhuis van Nederland. Een rijtjeshuis met het ruimtelijk gevoel van een kasteel.

Slingerend door het huis

Een trap die door het huis meandert verbindt alle vertrekken met elkaar. Een open overloop is de verbinding tussen alle ruimten. Vanaf de overloop heb je altijd spannende doorkijkjes.

Luxe en comfort hoeven niet te bijten

Het funda Huis heeft dikke muren als een kasteel. Die muren maken de woning duurzaam én bieden ruimte voor compacte vertrekken. Zo ontstaan kastruimten en nieuwe begrippen als een inloopbad en de doorzonzolder.

Plek voor het hele gezin

Uitgaande van een doorsnee Nederlands gezin heb je 3 tot 4 slaapplekken nodig. Je wilt privacy, maar heb je daar 3 kamers van 12 m² voor nodig? De architecten bedachten de torenkamer voor de ouders én een bedstee.

Licht als ruimtelijk element

Het ontwerp brengt veel licht in het huis, veelal op onverwachtse manieren. Zo bereiken de zonnestralen die door het dak van de doorzonzolder vallen ook de living. Het plafond van de torenkamer is helemaal van glas.

Een kasteel mét een dakkapel

De torenkamer van het funda Huis is – heel oneerbiedig gezegd – een omgekeerde dakkapel. Met het zicht niet gericht op de gevel van de achterburen, maar op de wereldberoemde Hollandse luchten.

Privacy met een open karakter

De voorgevel lijkt ‘gesloten’ maar het opengewerkte metselwerk (een speciale techniek) zorgt voor gefilterd licht en zicht op de straat. De achterkant van het huis is juist heel open, met bijna twee etages hoge, dubbele openslaande deuren naar de achtertuin.

Anders dan het doorsnee huis

Het funda Huis is uniek, het biedt de ruimte van het kasteel en is toch zo ontworpen dat het in elke straat met rijtjeshuizen ingepast zou kunnen worden.