10 Schrijftips voor makelaars

 

Het schrijven van een goede beschrijving valt niet altijd mee

Een beetje makelaar is een echte duizendpoot. U bent goed in taxeren, onderhandelen, bemiddelen én uw sociale vaardigheden zitten op de juiste plek. En als het even meezit, beschikt u ook over een vlotte pen.

Toch valt dat laatste lang niet altijd even mee. Het schrijven van een eerlijke, vlotte omschrijving van een object wordt vaak terecht of onterecht als lastig ervaren. Jasper Rombout is content strateeg bij funda en trainde de afgelopen jaren medewerkers van 10-tallen makelaarskantoren op het gebied van het geven van een goede beschrijving. Hij deelt 10 snelle schrijftips.

1
Haal uw verhaal op uit eerste hand
Uw verkoper weet wat het huis zo fijn maakt

2
Dúrf te schrijven
Veel makelaars doen hun spreekwoordelijke ‘stropdas’ om zodra ze gaan schrijven of tikken. De eerste zin van een mail wordt dan al gauw: ‘Naar aanleiding van ons treffen op <datum> jongstleden’. Herkenbaar?

3
Neem een persoon in gedachten
Geef uw doelgroep een gezicht, een naam. Schrijf alsof u het bijvoorbeeld voor Joke (60+), Marieke (35) of Maan (24) doet. Dat helpt bij het zetten van de juiste toon en het maken van bepaalde keuzes in de tekst.

4
Maak een schrijfplan
Ervaren schrijvers doen het in hun hoofd, maar toch: ze hebben een plan. Een indeling per alinea, een volgorde, een rode draad. Begin met zo’n plan voordat u begint met schrijven.

5
Houd het boeiend
Sommige makelaars maken er een sport van een zo compleet mogelijke omschrijving aan te leveren. Onze ervaring is dat veel zoekers vaak halverwege een lange tekst afhaken. Houd uw omschrijving daarom bondig en boeiend; harde cijfers en ‘droge’ info kunt u ook kwijt in de sectie ‘kenmerken’. Voegt u een goede plattegrond toe? Dan hoeft u in de omschrijving zelf niet heel diep in te gaan op de indeling van de woning.

6
Maak het niet in 1x
Als u het even niet meer weet, of denkt klaar te zijn, ga dan even wat anders doen. Liefst niet schrijven. Kijk er na de lunch, na een bezichtiging of de volgende dag nog even naar.

7
Hardop lezen helpt
Voorlezen van uw eigen teksten, of delen ervan, helpt om te voelen of het ritme klopt. En ja: dat maakt een tekst fijner.

8
Vraag om een frisse blik
Schrijft u super creatief? Vraag dan eens een taalpurist om een laatste check te doen. Bent u eerder een pietje-precies? Laat dan een creatieveling een beetje jus eraan toevoegen.

9
Weet wat belangrijk is
Uw eerste en laatste zin zijn de belangrijkste zinnen van het verhaal. Die moeten lekker lopen, kloppen. Het middenstuk mag soms best even kabbelen. Pareltjes zijn leuk, maar we hoeven geen parelkettingen te rijgen.

10
Blijf uzelf
Wat u ook doet, blijf uzelf. Degelijk is goed, net als vlot. Maar houdt u verre van alles wat gemaakt voelt. En blijf dicht bij de werkelijkheid.

Anderen bekeken ook