6 Tips voor geslaagde interieurfoto's

 

Less is altijd more

Beelden zeggen meer dan woorden. Een cliché, maar 100% waar als het om interieurfoto’s gaat. Tijd om de smartphone aan de wilgen te hangen en het professioneel aan te pakken. Maar wat voor foto’s triggeren kijkers het meest?

  Een goede camera en een kritische blik, dat zijn de basisbenodigdheden voor een geslaagde interieurfoto. Deze 6 tips helpen daarbij.

  1
  De juiste details
  Een woning moet ruim lijken op de foto, maar tegelijkertijd doet een mooie inrichting het beter bij online kijkers dan lege ruimtes. Uiteraard moet het interieur zo aantrekkelijk mogelijk op de foto staan. Is het huis strak en modern? Laat dan kleine accessoires buiten beeld. Gaat het om een knus huis? Dan kunnen kleine items op de foto juist sfeerverhogend werken. Maar de basis voor elk interieur blijft less is more. Dat betekent ook: het huis depersonaliseren, bijvoorbeeld foto’s van de bewoners weghalen. Dit geeft het huis een neutrale look, zodat potentiële kopers zich makkelijker kunnen voorstellen hoe het is om er te wonen.

  2
  Luxe verkoopt
  Een goedkoop zeeppompje op de wastafel voegt niets toe. Een designkraan wél. Hoe klein de woning ook is, luxe is wat mensen willen zien. Zet die witte plastic waterkoker dus even weg en schuif dat Nespresso-apparaat voor de foto gerust naar voren.

  3
  Kleine ruimte, grote foto
  Badkamers, hallen en keukens zijn vaak te klein om goed met een normale camera te fotograferen, omdat je onvoldoende afstand kunt nemen voor een totaalbeeld. Fotograferen met een groothoekobjectief is bij zulke ruimtes de perfecte oplossing.

  4
  Het beste tijdstip
  Op een donkere, winterse namiddag kan het binnen heel knus zijn, maar voor goede foto’s is daglicht nodig. Tussen 10.00 en 14.00 uur heb je het beste licht voor interieurfoto’s. In veel huizen is alleen daglicht helaas niet genoeg; sfeerlampen laten branden en deuren openzetten kan helpen en het staat meteen uitnodigend. Ook een goede flitser of diffuser kan (mede) voor het juiste licht zorgen.

  5
  Kies voor variatie
  Als alle foto’s rechttoe rechtaan zijn geschoten, kan de reeks wat saai overkomen. Verras online kijkers door er variatie in aan te brengen. Een foto van een hoge ruimte kan mooi worden geschoten vanaf de grond, en de hal vanaf de trap.

  6
  Een stukje buiten
  De voor- en achterkant van een woning met tuin is ook prima van buitenaf te fotograferen. Maak bijvoorbeeld een opvallende foto vanachter een stuk groen of een plant. En zet openslaande deuren naar de tuin toe altijd open, zodat huis en tuin met elkaar zijn verbonden.

  Meer binnen dit onderwerp