Data in context: Niels de Boer over Lelystad

 

‘In Amsterdam koop je twee garageboxen voor een huis in Lelystad’

Data zegt veel, maar interpretatie van data nog meer. In deze nieuwe rubriek kijken we samen met een makelaar naar data uit zijn vakgebied. Deze keer: Niels de Boer van De Boer Makelaardij in Lelystad. ‘In Lelystad is er nauwelijks aanbod in appartementen.’

Uit de Vraagscan blijkt dat 92% van de serieuze zoekers in Lelystad niet op zoek is naar een appartement, maar een woonhuis ambieert. Nooit eerder zagen we in deze serie zo’n sterke voorkeur voor woonhuizen. Of nog specifieker: vrijstaande woningen. Niels de Boer, medewerker van De Boer Makelaardij in Lelystad is niet allesbehalve verrast over dit percentage. In Lelystad is het aanbod in woonhuizen veel groter dan het aanbod in appartementen.

Investeerders op de kust

De Boer: ‘Als er een appartement op de markt komt, is het binnen een week verkocht. Tegelijkertijd staan er nog wel voldoende woonhuizen binnen verschillende segmenten te koop.’ De Boer zag de markt in Lelystad vanaf 2017 veranderen. In 2018 liep het ‘hard door’, daarna werd het alleen maar gekker. Hij zag hoe vrijstaande woningen waar alles nog aan gedaan moest worden zelfs overboden werden. Ook hielden investeerders de afgelopen jaren in Lelystad huis. Zij hebben het vooral op de relatief onderhoudsarme twee- en driekamerappartementen gemunt.

Lees ook Wat consumenten zoeken: de vraag in Lelystad

Goedkoper dan Almere

Dat maakt Lelystad een ogenschijnlijk moeilijke stad voor de starter, maar dat valt volgens De Boer wel mee. ‘Wat Lelystad interessant maakt, is de prijs. Die ligt een stuk lager dan Almere, wat relatief dicht bij Amsterdam ligt. In Lelystad beginnen appartementen vanaf 145.000 euro en woningen vanaf 175.000 euro, daar koop je in Amsterdam nog geen twee garageboxen voor.’ De Boer ziet starters om die reden veelal kiezen voor de oudere appartementencomplexen, die ze van hun starterslening kunnen betalen.

‘Als je de woning ook nog op funda zet, gaat de transactieprijs omhoog’

Omdat er in Lelystad verhoudingsgewijs zoveel zoekers naar woonhuizen zijn, kunnen we in de data goed zien wat zij wensen. Zo is de helft van de zoekers op zoek naar een woonhuis met vijf kamers. Volgens de Boer is die wens vrij realistisch, al denkt hij ook dat de meeste zoekers vanaf vijf kamers op funda zoeken, zodat zij geen woning missen.

Tien à vijftien aanvragen per woning

Op dit moment verkoopt De Boer Makelaardij 80% van de objecten standaard op inschrijving. ‘We melden het object meestal in het weekend aan en gedurende het weekend krijgen we meestal tien à vijftien aanvragen per woning.’ Dat weerhoudt de makelaar er niet van om het object ook nog op funda te publiceren. ‘Ik zeg altijd tegen de verkoper: je kunt morgen je woning verkocht hebben, maar als we de woning ook nog op funda zetten, gaat de transactieprijs omhoog. Uiteindelijk bepaalt de markt de prijs. Maar dat zie je in de rest van grote delen van Nederland ook.’

Meer binnen dit onderwerp