De stand van wonend Nederland: april

 

Krappe woningmarkt leidt tot lage koop- én verkoopintentie doorstromers

De huidige woningmarkt is gunstig voor verkopers en toch toont de funda Index al maanden een dalende verkoopintentie. Uit de cijfers van april blijkt dat het beperkte aanbod ervoor zorgt dat ook doorstromers vastzitten. De meesten kiezen voor zekerheid en willen eerst kopen en daarna pas verkopen; slechts 23% verkoopt liever eerst.

In de huidige woningmarkt vertaalt het krappe aanbod en de zekerheidswens van doorstromers zich in een relatief lage koopintentie onder doorstromers en het uitstellen van verkoopplannen. De meeste van hen komen pas in beweging bij betaalbaar aanbod dat voldoet aan hun specifieke wensen. Starters daarentegen blijven proberen.


Het koopvertrouwen daalt in april flink verder en is inmiddels bijna een kwart lager dan bij de eerste meting van de funda Index in juli 2020. Het verkoopvertrouwen blijft daarentegen stabiel hoog, maar staat nog altijd in schril contrast met de dalende trend van de verkoopintentie. Hoewel respondenten aangeven de huidige woningmarkt als gunstig te zien voor verkoop, blijven de daadwerkelijke plannen voorlopig uit. De gedragsindex blijft ondanks een lichte daling hoger dan in heel 2020; het dalen van het aanbod zorgt voor meer concurrentie per beschikbare woning dan in maart.

Vicieuze cirkel

Quintin Schevernels, CEO funda: ‘De hoge huizenprijzen en het beperkte aanbod zijn positief voor doorstromers die willen verkopen, maar het zijn ook precies de redenen voor het doorstroomprobleem. Hierdoor ontstaat een vicieuze cirkel waarbij doorstromers niks doen omdat ze het aanbod niet geschikt vinden, maar ondertussen een hele hoop aanbod vasthouden. We zien al maanden dat er doorstromers zijn die liever eerst kopen en daarna pas verkopen, maar sinds begin van het jaar groeit die groep flink. De krappe woningmarkt zorgt dus niet alleen tot problemen aan vraagzijde, maar ook aan de kant van het aanbod. De oplossing die doorstromers zelf geven is net zo complex als duidelijk: aanbod dat voldoet aan specifieke woonwensen en betaalbaar aanbod.’

Lees ook: ‘Er zijn simpelweg geen woningen die aan onze eisen voldoen’

Betaalbaar en passend aanbod brengt doorstromer in beweging

In de funda Index van april zet de dalende verkoopintentie door. Uit aanvullend onderzoek blijkt dat dit vooral komt doordat doorstromers de markt heel ongunstig vinden: een derde geeft aan hierdoor geen verkoopintentie te hebben. Zoals gezegd zou geschikt aanbod deze groep in beweging kunnen brengen. Bijna de helft van de doorstromers (47%) geeft aan dat zij wel zouden verkopen indien ze een woning vinden die voldoet aan hun specifieke woonwensen. Ook een betaalbare grotere woning (30%), een woning op een specifieke locatie (22%) en een betaalbare kleinere woning (14%) zouden doorstromers doen verkopen.

<i>Antwoorden van doorstromers op de vraag 'Wat zou het voor jou mogelijk maken om nu te verhuizen?'</i> Antwoorden van doorstromers op de vraag 'Wat zou het voor jou mogelijk maken om nu te verhuizen?'

Krappe markt meer impact dan de coronacrisis

De krappe woningmarkt blijkt sowieso van grote invloed op hoe consumenten zich op de markt bewegen. 31% van de consumenten geeft aan dat zij hun plannen door de huidige markt naar voren halen, óf juist uitstellen. Mensen die hun koop- of verkoopplannen uitstellen doen dit vooral omdat zij de markt ongunstig vinden.

Dit geldt niet voor de coronacrisis; die heeft volgens de meerderheid van de consumenten geen impact op hun plannen.

Meer binnen dit onderwerp

   

De stand van wonend Nederland: maart

Het gat tussen vraag en aanbod op de woningmarkt neemt wederom toe, blijkt uit de funda Index. Een belangrijke reden is het doorstroomprobleem: mensen willen wel verhuizen, maar vinden geen geschikte woning.

Lees meer