De stand van wonend Nederland: mei

 

Hoge huizenprijzen blijft meest bepalende factor voor vertrouwen in de markt

De funda Index van mei laat weinig verandering zien in de trends van afgelopen maanden. Zo blijft het verkoopvertrouwen hoog en daalt het koopvertrouwen verder. De hoge huizenprijzen zijn voor de meeste consumenten nog steeds de belangrijkste reden dat zij de markt ongunstig vinden voor koop en gunstig voor verkoop.

Er zijn nog steeds veel consumenten op zoek naar een woning, terwijl het aanbod afneemt. De concurrentie per beschikbare woning neemt dan ook verder toe op funda. Opvallend in mei is de flinke toename in verkoopintentie, wat zou kunnen duiden op meer aanbod. Eerdere stijgingen in verkoopintentie leidden echter nog niet tot een kantelpunt.


Net als vorige maand meent slechts 8% van de consumenten dat het nu wél een goed moment is om een woning te kopen. Een iets grotere groep denkt dat over een halfjaar, in november, de markt beter zal zijn voor kopers. Maar veruit de meerderheid verwacht dat de markt zowel nu als over zes maanden ongunstig is voor het kopen van een woning.

Lees ook: Funda Index: zo vergroot u het koopvertrouwen van uw klant

Verkoopintentie stijgt flink

De verkoopintentie laat in mei een opvallende stijging zien en komt daarmee voor het eerst in maanden een stuk dichter in de buurt van de hoge koopintentie. Echter, eerdere pieken in de verkoopintentie hebben nog niet geleid tot een trendbreuk.

‘Het is nog te vroeg om een kantelpunt te verwachten’

Quintin Schevernels, CEO funda: ‘We zien geen directe verklaring voor deze stijging en afgaande op hoe het verkoopvertrouwen zich de afgelopen maanden heeft ontwikkeld, is het nog te vroeg om een kantelpunt te verwachten. Eerder heeft een dergelijke stijging namelijk niet doorgezet en blijft de verkoopintentie gemiddeld genomen heel laag. Het is dus spannend wat we volgende maand gaan zien.’

Meer contactaanvragen voor makelaars

De gedragsindex blijft hoog en verandert deze maand nauwelijks ten opzichte van april. Het aantal beschikbare woningen op het platform neemt met 2% af en ook het aantal zoekopdrachten daalt met 9%. Daarentegen stijgt de concurrentie onder zoekers per beschikbare woning. Het aantal contactaanvragen met een makelaar nam met 4% toe en de concurrentie per woning zelfs met 6%.

Meer binnen dit onderwerp