Dit waren de zoektrends van 2020

 

Van populairste steden tot meestgebruikte zoekfilters

Waar waren consumenten naar op zoek tijdens de 850 miljoen bezoeken die ze in 2020 aan funda brachten? Funda presenteert de trends van een jaar vol records. Doe er uw voordeel mee.

2020 was in meerdere opzichten een bijzonder jaar voor makelaars en voor funda. Een jaar dat uiteraard grotendeels in het teken stond van de coronacrisis, maar ook een jaar waarin records werden gebroken. Ondanks een kleine dip in maart, is de verwachting dat de website van funda aan het einde van dit jaar zo’n 850 miljoen keer is bezocht: een stijging van 32% ten opzichte van 2019 (643 miljoen).

Steeds groter bereik

Die mooie cijfers betekenen ook goed nieuws voor u: hoe meer bezoekers, hoe groter immers uw bereik. Dat bereik blijft niet beperkt tot bezoekers van de website. Consumenten delen woningen die zij op funda zien massaal via social media met hun netwerk; in 2020 maar liefst 9,5 miljoen keer.

Ook zagen we in 2020 dat video positief bijdraagt aan het bereik. Nadat we video in april een prominentere plek hebben gegeven op funda, verdriedubbelde het aantal kijkers.

Bijna een derde meer contactaanvragen

Meer bezoekers op de website leidde ook tot meer tot drukte bij makelaars. Het totaal aantal contactaanvragen nam ten opzichte van 2019 met bijna een derde toe: van 8,1 miljoen (2019) naar 10,7 miljoen.

Het gros van deze contactaanvragen kwam vanaf een pagina van een specifieke woning. Het ging bijvoorbeeld om het downloaden van een brochure, kliks op het telefoonnummer van de makelaar of een bezichtigingsaanvraag. Deze zogeheten objectleads namen in 2020 met maar liefst 36% toe, van 6,6 miljoen in 2019 tot naar verwachting 9 miljoen in 2020.

Ook het aantal contactaanvragen vanaf kantoorpagina’s steeg, van 1,5 miljoen naar 1,7 miljoen. Kantoorleads zijn bijvoorbeeld e-mails en ingevulde reactieformulieren van zoekers die overwegen van de diensten van de makelaar gebruik te maken.

Meer behoefte aan buitenruimte

Vanzelfsprekend steeg met het aantal bezoekers ook het aantal zoekopdrachten op funda. Dat waren er in 2020 zo’n 270 miljoen. De populairste zoekfilters onder huizenzoekers zijn, na de prijs, het aantal dagen dat een woning op funda staat, de aanwezigheid van buitenruimte en het soort object. Opvallend: het filter ‘Buitenruimte’ werd in 2020 ongeveer 45% vaker gebruikt dan in 2019.

We hebben ook gekeken naar de opties die zoekers binnen deze filters het vaakst aanvinkten:

 1. Dagen op funda > Vandaag
 2. Buitenruimte > Tuin
 3. Soort object > Woonhuis
 4. Status > Beschikbaar
 5. Buurtnaam > Oude Pijp
 6. Gebruiksoppervlakte wonen > 100+
 7. Perceeloppervlakte > 500+
 8. Aantal kamers > 3 of meer
 9. Woning type (+specificeer na soort object) > Vrijstaande woning
 10. Bouwperiode > Na 2010

Goed om te weten: de resultaten die een zoeker te zien krijgt op basis van de zoekfilters die hij gebruikt, zijn afhankelijk van de kenmerken die u heeft ingevuld bij uw object. Hoe nauwkeuriger u dit doet, hoe groter dus de kans dat uw object wordt getoond. Vergeet u een kenmerk in te vullen en filtert de zoeker op dat specifieke kenmerk, dan wordt uw object weggefilterd. Zonde!

Amsterdam blijft populairste stad

De hitparade van meestgekozen gemeente is al enkele jaren redelijk constant:

 1. Amsterdam
 2. Den Haag
 3. Rotterdam
 4. Utrecht
 5. Groningen
 6. Eindhoven
 7. Haarlem
 8. Almere
 9. Zwolle
 10. Arnhem

Naar de honderd populairste woonplaatsen werd in 2020 22,7% vaker gezocht dan in 2019. Het vele thuiswerken en de drukte in de grote steden wierp afgelopen jaar de vraag op of corona invloed had op de interesse in het wonen in deze steden. Hoewel van een afname in zoekopdrachten dus zeker geen sprake is, is het wel opvallend dat we bij geen van de meestgekozen steden ook de grootste groei in populariteit zien. De tien grootste uitschieters daarin zijn namelijk:

 1. Blaricum +34.4%
 2. Lelystad +33.7%
 3. Oosterhout +32.2%
 4. Roosendaal +31.6%
 5. Tilburg +30.9%
 6. Helmond +29.4%
 7. Gorinchem +28.9%
 8. Roermond +28.8%
 9. Ridderkerk +28.7%
 10. Wassenaar +28.3%

Gelijkvloers onverminderd populair

Zoekers kunnen op funda ook zelf zoekwoorden invullen. De resultaten die zij te zien krijgen, zijn objecten waarbij deze zoekwoorden in de objectomschrijving voorkomen. Handig dus om hier rekening mee te houden als u objecten plaatst:

 1. Gelijkvloers
 2. Vrijstaand
 3. Bungalow
 4. Zwembad
 5. Dubbele bewoning
 6. Boerderij
 7. Kelder
 8. Woonboerderij
 9. Eigen grond
 10. Paard/paarden

Ook wanneer u de zoekwoorden al als kenmerk heeft ingevoerd, loont het ze in uw objectomschrijving nogmaals te gebruiken. Zo voorkomt u dat uw object weggefilterd wordt. Hoewel de lijst al tijden redelijk constant is, zien we wel dat sommige woorden opvallend vaker werden gebruikt. Dat geldt bijvoorbeeld voor zwembad, dubbele bewoning, eigen grond en paard/paarden.

Meteen naar funda

Hoe komen bezoekers terecht op de website van funda? Vorig jaar gebeurde dat nog vooral via zoekmachines als Google (41%), bijvoorbeeld na het invoeren van een zoekopdracht als ‘huis kopen Amsterdam’. Dit jaar gingen zoekers iets vaker rechtstreeks naar funda.nl.

De conclusie: funda zelf wordt vaker als zoekmachine gebruikt. Ook zien we dat een deel van de zoekers (11%) via social media op funda belandt. Daarvan wordt het meeste verkeer via Facebook geïnitieerd, bijvoorbeeld wanneer u, of uw verkoper, een object op funda deelt via uw eigen bedrijfspagina. Het aantal mensen dat via e-mail of andere websites op funda terechtkomt, is ten opzichte van 2019 niet veranderd (respectievelijk 5% en 4%).

Meestbekeken woningen

Tot slot vindt u dit misschien nog leuk om te weten: Het is bekend dat lang niet alle zoekers op funda serieus op zoek zijn naar een huis. Het percentage serieuze zoekers schommelde heel 2020 rond de 20%. Dat het grootste gedeelte van de bezoekers dus onder de zogenaamde fun- of inspiratiezoeker valt, zien we ook als we kijken naar de meestbekeken woning van dit jaar. Dat is dit huis in Aerdenhout. Het absolute topsegment trekt traditioneel veel publiek, waaruit blijkt dat funda voor veel mensen ook vooral een plaats blijft om lekker weg te dromen.

Meer binnen dit onderwerp

   

funda Facts Q3 2020

De coronacrisis blijft de wereld in zijn greep houden. In hoeverre heeft dat invloed op de bezoekcijfers van Q3? U leest het hier.

Lees meer