Dit zijn de zoektrends van Q2 2020

 

Speel met deze kennis in op de behoefte van de consument

Afgelopen voorjaar was het warm, warmer, warmst. En dat terwijl we toch vooral binnen moesten blijven. Dus wat deed Nederland? Wegdromen bij de mooiste huizen op funda. Liefst met zwembad, of een geschikte buitenruimte voor paarden. Wilt u weten wat verder in trek was bij de huizenzoeker? Lees even mee.

De Randstad bleef in het tweede kwartaal onverminderd populair: de top 4 van de lijst met steden waar het meest in gezocht wordt, bestaat uit Amsterdam (1), Den Haag (2), Rotterdam (3) en Utrecht (4). Ook de rest van de top 10 is al langere tijd behoorlijk stabiel en wordt gevormd door Groningen, Eindhoven, Haarlem, Almere, Zwolle en Arnhem.

Meestgebruikte zoekwoorden

Ook de top 15 van meestgebruikte zoekwoorden in het afgelopen kwartaal lijkt erg op die van vorig kwartaal. Dit is ’m:

 1. Gelijkvloers
 2. Vrijstaand
 3. Bungalow
 4. Zwembad
 5. Dubbele bewoning
 6. Boerderij
 7. Kelder
 8. Woonboerderij
 9. Eigen grond
 10. Hoekwoning
 11. Paard
 12. Appartement
 13. Woonboot
 14. Paarden
 15. Garage

Een geheugensteuntje: alleen ‘zwembad’ – nu zelfs op een vierde plek – en ‘paarden’ zijn nieuwe binnenkomers in de lijst. Niet zo gek na een zeer zonnig voorjaar waarin we vooral binnen moesten blijven en dus snakten naar verkoeling en activiteiten dicht bij huis. Wat verder opvalt: er wordt aanzienlijk minder gezocht naar ‘nieuw’ en ook een garage is minder belangrijk voor de huizenzoeker. Eigen grond wordt dan weer wel op prijs gesteld.

Wel zien we dat de meestgebruikte zoekwoorden sterk verschillen per plaats waarbinnen gezocht wordt. Zo is er in Amsterdam veel gezocht naar woonboten en lofts. Kluswoningen zijn in onze hoofdstad ook in trek. Of er wordt juist gezocht aan de andere kant van het spectrum, namelijk op gerenoveerde woningen – liefst met een visgraatvloer. In Groningen zien we woorden als ‘beleggers’ of ‘beleggingspand’ de boventoon voeren. Maar in de universiteitsstad is bijvoorbeeld ook ‘student’ een geliefde zoekterm. Zo blijkt maar weer dat iedere stad en ieder object een eigen doelgroep heeft. En als u weet welke termen veel worden gebruikt in de regio waarin u actief bent, dan kunt u daar dus op inspelen door ze zelf in te zetten.

Meestgebruikte zoekfilters

De hierboven genoemde zoekwoorden typen huizenzoekers zelf in het vrije tekstveld op funda. Maar ze hebben ook de mogelijkheid gebruik te maken van zoekfilters, zoals het type woning, de ligging en de perceeloppervlakte. Zo wordt letterlijk weggefilterd wat de zoeker oninteressante woningen vindt, bijvoorbeeld huizen met minder dan twee slaapkamers. Dit zijn de tien meestgebruikte zoekfilters in het tweede kwartaal van 2020:

 1. Publicatiedatum
 2. Buitenruimte
 3. Soort object
 4. Object beschikbaarheid
 5. Buurtnaam
 6. Woonoppervlakte
 7. Perceeloppervlakte
 8. Aantal kamers
 9. Ligging
 10. Woningtype

Ten opzichte van het eerste kwartaal van dit jaar is er van april tot en met juni 37% vaker zo’n zoekfilter gebruikt. Bij drie filters steeg het gebruik echter nog veel meer: het filter buitenruimte – bij voorkeur een tuin – werd maar liefst 72% vaker aangezet dan in Q1, ligging 61% vaker en perceeloppervlakte 49%. Het filter voor het aantal kamers werd juist maar 2% vaker gebruikt – opvallend gezien we vrijwel allemaal moesten thuiswerken en niet iedereen een thuiskantoor heeft. Qua woningsoorten is de vrijstaande woning het meest in trek, en dan het liefst eentje die aan vaarwater ligt.

Doe uw voordeel met deze data

Funda deelt deze data zodat u er gebruik van kunt maken bij de presentatie van uw objecten op funda. Door in uw objectomschrijving in te spelen op de laatste zoektrends, worden uw objecten eerder gevonden door potentiële kopers.

Elk kwartaal geven we een update over de meest gebruikte zoekwoorden en filters. Want de behoefte van de consument verandert continu. Blijft u samen met ons op de hoogte?

Meer binnen dit onderwerp