Ook buiten de Randstad veel Engelstalige zoekers

 

Van Den Haag tot Giethoorn, Nederlandse woningen zijn populair

Het aantal inwoners in Nederland stijgt al jaren en volgens het CBS zal dat de komende jaren niet veranderen. De groei wordt vooral verwacht in de steden en randgemeenten. Dit komt onder meer door de grote aantrekkingskracht van deze gebieden op expats, internationale studenten en arbeidsmigranten uit de EU. Er wordt op funda dan ook steeds meer in het Engels gezocht – en niet alleen in de grote steden. Hoe kunt u als makelaar daarop inspelen?

In december 2019 had zo’n 11% van de funda-bezoekers zijn browserinstellingen op Engelstalig staan. Dit hoeft niet te betekenen dat deze zoekers helemaal geen Nederlands begrijpen. Bezoekers kunnen op de website van funda nog een stapje verdergaan door op rechts bovenaan in te stellen dat zij de pagina graag in het Engels willen gebruiken. Dit kan ook als je je browserinstellingen op Nederlands of een andere taal hebt staan.

Die ene procent in Nederland is goed voor 113.000 Engelstalige zoekopdrachten

Op deze manier staan bijvoorbeeld de objectkenmerken en omschrijvingen in het Engels. Gemiddeld over alle plaatsen in Nederland zien we dat ongeveer 1 procent van alle zoekopdrachten wordt gedaan door bezoekers die de website in het Engels bekijken. In december 2019 was dat goed voor zo’n 113.000 zoekopdrachten. Een behoorlijk aantal, met daarbinnen ook regionaal gezien veel verschillen.

Amsterdam koploper in Engelstalige top 5

In december 2019 zochten de meeste Engelssprekende bezoekers naar woningen in Amsterdam. Dat ging om ongeveer 19.000 zoekopdrachten, bijna 12% van het totaal. De rest van de top 5 van de plaatsen met de meeste Engelse zoekopdrachten ziet er als volgt uit: Den Haag (4500), Eindhoven (2900), Rotterdam (2700) en… Giethoorn (2300).

Kleinere plaatsen met veel zoekopdrachten in het Engels

In Giethoorn wordt een derde van alle zoekopdrachten gedaan door websitebezoekers die de website op Engels hebben gezet. In Amsterdam is dit nog geen 12%. We zien daarnaast ook een aantal minder grote en bekende plaatsen als we kijken naar de verhouding tussen het aantal Engelse zoekopdrachten en het totaal aantal zoekopdrachten. Voorbeelden zijn de plaats ‘Denemarken’ met 13% van het totaal aantal zoekopdrachten in het Engels en kleinere gemeentes als Meierijstad en Capelle aan den IJssel met 11% Engelse zoekopdrachten. Uiteraard kunnen deze percentages door de lagere zoekvolumes in kleine plaatsen van maand tot maand verschillen. Het toont wel aan dat het niet alleen in de grote steden de moeite waard is om in te spelen op anderstalige bezoekers.

Dankzij een Engelstalige objectomschrijving hoeft de anderstalige bezoeker veel minder te scrollen

Inspelen op Engelstalige zoekers met behulp van funda

Stel dat u ook in uw werkgebied merkt dat er interesse is van anderstaligen die graag in het Engels willen worden bediend. U kunt deze Engelstalige leads op funda steeds beter en gemakkelijker bereiken. Bijvoorbeeld door zowel een Nederlandstalige als Engelstalige objectomschrijving te plaatsen. Zodra de bezoeker de website in het Engels instelt, ziet hij alleen de Engelstalige objectomschrijving. Dat scheelt flink scrollen naar de juiste informatie.

Meer feiten en inzichten met Trends & data

Zijn er in uw regio weinig Engelstalige leads, maar bent u wel benieuwd naar andere cijfers die u kunnen helpen om in te spelen op de vraag in uw regio? U vindt meer interessante feiten en inzichten op funda Voor makelaars onder Trends & data. Zo bekijken we bijvoorbeeld elke maand de vraag achter de vraag in steeds wisselende provinciehoofdsteden en krijgt u elk kwartaal een overzicht van meest gebruikte zoekwoorden van bezoekers op funda.

Bronnen:
- Zoekopdrachten op funda in december 2019
- CBS: Sterke groei in steden en randgemeenten verwacht

Meer binnen dit onderwerp