Wat consumenten zoeken: de vraag in Den Bosch

 

Het aanbod in de binnenstad is zeer populair, maar schaars

Iedere maand bekijken we de vraag achter de vraag in een van de twaalf provinciehoofdsteden. Deze maand is het de beurt aan de provinciehoofdstad van Noord-Brabant. Hier zoekt een groot aantal serieuze huizenzoekers naar een woning in Binnenstad-Centrum en de buurten daaromheen. Wat kenmerkt de vraag naar woningen in Den Bosch nog meer?

In de periode van half september 2019 tot half januari 2020, waren er 11.200 zoekers serieus op zoek naar een object in Den Bosch. In diezelfde periode werden er 605 objecten verkocht en aan het einde van deze periode stonden er nog 453 te koop.

In Den Bosch zijn bij serieuze zoekers een groot aantal verschillende prijsklassen tussen € 200.000 en € 425.000 populair, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Den Haag, waar er een veel specifiekere voorkeur te zien is voor een gewenste vraagprijs tussen
€ 275.000 en € 325.000.

Schaars aanbod in populaire binnenstad

Met 1477 serieuze zoekers is Binnenstad-Centrum verreweg de populairste buurt van Den Bosch. Het aantal aangeboden en verkochte objecten in deze buurt is echter klein. Half januari 2020 staan er slechts negen woonhuizen en dertig appartementen te koop.

In de vraagscan zijn de specifieke wensen van huizenzoekers zelfs op buurtniveau goed te zien

In de binnenstad wordt op veel verschillende soorten kenmerken in grote mate gezocht. Het liefst heeft men bijvoorbeeld een appartement met vier kamers, maar vijf of zes kamers zijn ook erg gewild. En om veel zoekers aan te spreken, moet de gebruiksoppervlakte ergens tussen de 75 en 175 m2 liggen. Dat is een zeer breed zoekgebied: voor vrijwel ieder soort verkoopobject lijkt er in de binnenstad wel een potentiële koper te zijn. Iets wat we terugzien in het geringe aantal te koop staande objecten.

Ruimer wonen in het noorden van de stad

Een heel ander beeld dan in Binnenstad-Centrum zien we aan de noordelijke kant van de stad. De populairste buurt daar is De Haverleij. Een nieuwere buurt met bouwjaren van rond 2005, met meer ruimte in en om het huis, waar serieuze zoekers vooral zoeken naar woonhuizen met liefst zes kamers. In de periode half september 2019 tot half januari 2020, zocht men in deze buurt ongeveer 2,5 keer vaker naar een woonhuis (496 zoekers) dan naar een appartement (184 zoekers). Het liefst een tussenwoning of hoekwoning met een gebruiksoppervlakte van 125 tot 175 m2. Een wereld van verschil met de kenmerken die in de binnenstad zo geliefd zijn.

Zo ziet u maar, in de vraagscan van funda is zelfs op buurtniveau goed te zien wat de specifieke wensen van huizenzoekers zijn.

Interessante inzichten voor verkoopgesprekken in uw eigen buurt

Wellicht bent u door deze informatie wel benieuwd geworden naar de wensen van andere groepen serieuze zoekers in andere buurten. Of zoekt u meer informatie over de vraag in uw eigen stad of regio. NVM-makelaars kunnen in de funda Vraagscan zelf flexibel naar op zoek gaan door verschillende groepen te filteren en te selecteren. Bent u misschien niet op zoek naar achtergronden voor verkoopgesprekken, maar wilt u meer weten over waar potentiële huurders naar zoeken? Ook daarvoor bent u in de funda Vraagscan aan het juiste adres.

Serieuze zoekers naar een huurwoning hebben liever een kleiner appartement dan serieuze zoekers naar een koopappartement

In Den Bosch zien we bijvoorbeeld dat serieuze zoekers naar een huurwoning liever een wat kleiner appartement van 75 tot 100 m2 zouden willen hebben. Dat is een kleinere gebruiksoppervlakte dan waar serieuze zoekers naar een koopappartement naar zoeken. Zo kunt u met behulp van de Vraagscan precies vinden waar u naar op zoek bent. Overigens, ook op funda Voor makelaars onder Trends & data vindt u een schat aan data, inzichten en informatie. Deze pagina is voor iedereen toegankelijk.

Wat consumenten zoeken: de vraag in … is een terugkerende rubriek. Volgende maand duiken we in de cijfers van de provinciehoofdstad van Flevoland: Lelystad.

bron: funda Vraagscan voor Den Bosch, 12 januari 2020

Meer binnen dit onderwerp