Wat consumenten zoeken: de vraag in Den Haag

 

In de Hofstad hebben ze het liefst vier kamers

De ruim 50 miljoen bezoeken per maand geven ons een goed beeld van wat populair is op funda. Door alles wat bezoekers op de website en in de app opzoeken en aanklikken, zien we waar ze naar op zoek zijn en welke woningkenmerken belangrijk zijn. In deze serie nemen we u de komende maanden mee naar de twaalf provinciehoofdsteden. Deze maand: de vraag in Den Haag.

In de provinciehoofdstad van Zuid-Holland zien we een verscheidenheid aan mogelijkheden en keuzes voor kopers. In de stad, aan zee, wat meer ruimte in een buitenwijk dicht bij de snelweg: in Den Haag is het allemaal mogelijk. Maar, hoe speelt u samen met de verkopers zo goed mogelijk in op al die wensen?

Appartementen populairder dan woonhuizen

Serieuze zoekers zijn zoekers waarvan funda vermoedt dat ze op den duur ook echt een woning zullen kopen, in tegenstelling tot de zogenaamde funzoekers. Van eind mei t/m eind september 2019 werd er door maar liefst 26.600 serieuze zoekers naar een appartement gezocht. Dat is zo’n 1,5 keer meer dan naar een woonhuis. Ook zien we dat de prijsklassen van €275.000 tot €300.000 en van €300.000 tot €325.000 bij deze groep het populairst zijn. Vooral bij hogere vraagprijzen neemt het aantal serieuze zoekers snel af. Heel kleine woningen, tot en met 50 m2, worden niet zo vaak gezocht: het populairst is de gebruiksoppervlakte van 75-100 m2.

Leyenburg is de populairste buurt

Niet alle buurten zijn even populair. Verreweg de meeste zoekers zien we in Leyenburg, Bezuidenhout-Oost, Statenkwartier en Zeeheldenkwartier. Een potentieel verkoopobject verplaatsen naar een van deze buurten voor betere verkoopkansen is natuurlijk niet mogelijk. Maar, wellicht kunt u de informatie wel gebruiken om te benoemen wat uw verkoopobject net zo aantrekkelijk maakt als een object uit deze wijken? Of bijvoorbeeld dat het om de hoek ligt bij een van deze buurten.

Muurtje plaatsen of juist doorbreken?

Naar zeven kamers wordt in Den Haag meer gezocht dan naar drie kamers, maar verreweg de meeste serieuze zoekers in Den Haag willen graag vier of vijf kamers. Zo’n 13.000 zoekers zochten hier in de laatste vier maanden op. Naar een driekamerobject werd door slechts 2600 serieuze zoekers gezocht, terwijl het verkoopaanbod daar juist relatief groot is. Heeft uw verkoper ooit een muurtje doorgebroken in zijn driekamerwoning waar dat gemakkelijk teruggeplaatst kan worden? Wellicht kunt u dat advies meenemen in uw verkoopgesprek.

Lees overigens ook de ervaringen van makelaar Erwin van Stralen met een dergelijk advies aan zijn verkoper, in Den Haag.

Meer van deze informatie in de Vraagscan van funda

Bent u als NVM-makelaar ook op zoek naar meer vraaginformatie, bijvoorbeeld in uw eigen regio? Dan kunt u gemakkelijk zelf op zoek gaan in de funda Vraagscan, die we speciaal daarvoor hebben ontwikkeld. Geen NVM-makelaar, maar toch benieuwd naar meer achtergronden? Meer cijfers en feitjes die u kunt gebruiken in uw verkoopgesprekken vindt u op funda Voor makelaars onder Trends & data.

*bron: funda Vraagscan voor Den Haag, 25 september 2019

Meer binnen dit onderwerp