Wat consumenten zoeken: de vraag in Groningen

 

Veel huizenzoekers, relatief weinig aanbod

Voor de serie ‘Wat consumenten zoeken: de vraag in’ kijken we elke maand naar de vraag achter de vraag in een van de twaalf provinciehoofdsteden. Deze maand is Groningen aan de beurt. Welke buurten en soorten woningen zijn hier het populairst? En komt dat overeen met het aanbod?

Er gaat niets boven Groningen. Dat vinden 20.534 serieuze zoekers en daarmee is het druk op de woningmarkt in het noorden. Daar sluit het aanbod niet helemaal bij aan: op dit moment staan er 511 woonhuizen en appartementen te koop. Er is dus aanbod voor 2% van de woningzoekers.

Dat is vergeleken met de eerdere hoofdsteden waar we naar gekeken hebben het laagste percentage. Op een gedeelde tweede plaats staan Arnhem en Den Bosch met 3%, Lelystad heeft met 7% relatief het meeste aanbod.

Populaire woningtypes

De meeste mensen in Groningen zijn op zoek naar een woonhuis, namelijk 14.599 serieuze zoekers. Tussenwoningen en twee-onder-één-kapwoningen zijn met respectievelijk 5014 en 4849 zoekers verreweg het meest in trek, daarna volgen op afstand de vrijstaande woning (539) en de hoekwoning (127). Naast woonhuizen wordt ook veel gezocht naar appartementen, namelijk door 5935 serieuze zoekers. Die mogen relatief een stuk goedkoper zijn: de populairste prijsklasse ligt bij appartementen ruim 100.000 euro lager. En dat terwijl er in het gewenste aantal kamers en aantal vierkante meters weinig verschil is.

Het kan lonen om een object in een iets duurder segment tussen de 200.000 en 225.000 euro aan te bieden

De populairste wijk (op basis van data van de periode tussen half oktober en half februari) is de Rivierenbuurt. Daar zijn 2426 zoekers actief, vooral naar een huis met vier of vijf kamers. Qua prijsklasse is een woning tussen de 175.000 en 200.000 euro het populairst. Dat geldt trouwens voor de hele stad. In deze prijsklasse staan ook de meeste woningen te koop (74 stuks) en ze worden het meest verkocht: 178 huizen in de onderzochte periode.

In hoger segment aanbieden

Het kan echter lonen om een object in een iets duurder segment tussen de 200.000 en 225.000 euro aan te bieden. Het aantal serieuze zoekers is daar ongeveer gelijk, maar het aantal te koop staande objecten ligt een stuk lager. Dat betekent relatief meer potentiële kopers voor uw object.

Bent u voornamelijk actief in het hogere segment? Wanneer we kijken naar de 736 serieuze zoekers die zoeken naar woningen boven de 750.000 euro, dan zien we dat zij voornamelijk geïnteresseerd zijn in vrijstaande woningen met 7 kamers, groter dan 225 vierkante meter, in de Villabuurt.

Vraag in uw regio

Elke maand nemen we een andere hoofdstad onder de loep om te zien wat de vraag achter de vraag is. Deze inzichten, andere cijfers en meer achtergrondinformatie vindt u op funda Voor makelaars onder Trends & data.

Bent u benieuwd wat de vraagspecificaties in uw regio zijn? Of wilt u nog meer weten over de vraag in Groningen-stad? Als NVM-makelaar kunt u gebruikmaken van de funda Vraagscan. Daarin kunt u de vraag bekijken en onderscheid maken tussen bijvoorbeeld type woonhuizen.

bron: funda Vraagscan voor Groningen, 17 februari 2020

Meer binnen dit onderwerp