Wat consumenten zoeken: de vraag in Haarlem

 

Veel vraag naar dure woningen in populair Haarlem

Met welk soort objecten trekt u de meeste aandacht van woningzoekenden in uw regio? In de serie ‘ Wat consumenten zoeken: de vraag in …’ kijken we deze maand naar Haarlem. Een provinciehoofdstad met een hoog aantal serieuze zoekers en een beperkt woningaanbod. Vooral de vraag naar duurdere woningen is groot: ruim 40% van de zoekers heeft een budget van boven de 500.000 euro.

In de periode half januari tot half mei 2020 waren er in Haarlem bijna 25.000 serieuze zoekers actief op zoek naar een koopwoning. De meesten van hen (ruim 17.000) willen een woonhuis, maar daarvan stonden er half mei slechts 332 te koop. Er is dan aanbod voor slechts 1,9% van de zoekers naar een woonhuis. De vraag naar appartementen is met ongeveer 7500 serieuze zoekers iets lager, maar ook daar is het aanbod beperkt (360). In Haarlem zien we dus veel vraag en weinig aanbod.

Leidsebuurt populairst in Haarlem

De meeste populaire buurt in Haarlem is de Leidsebuurt (zowel oost als west). Ruim 3800 huizenzoekers zochten hier naar een woning. Deze buurt ligt relatief dichtbij het centrum en biedt karakteristieke woningen die qua vraagprijs wat lager liggen dan het gemiddelde in Haarlem. Half mei stonden er in Leidsebuurt-oost en Leidsebuurt-west samen echter slechts twaalf objecten te koop. Dat betekent aanbod voor maar 0,3% van deze zoekers. Opvallend is dat de binnenstad in Haarlem met 691 serieuze zoekers juist niet de populairste buurt is. In andere provinciehoofdsteden, zoals Middelburg en Den Bosch, is dat vaak wel het geval.

Zo'n 6% van de serieuze zoekers was op zoek naar een woning van meer dan 1 miljoen euro

Ruim 40% van de huizenzoekers in Haarlem had in de periode half januari tot half mei 2020 een budget dat boven de 500.000 euro lag. Daarvan waren ongeveer 1500 serieuze zoekers (6%) op zoek naar een woning van meer dan 1 miljoen euro. Huizenzoekers in Haarlem zijn gemiddeld genomen dan ook niet op zoek naar een tweekamerwoning. Het populairst is de categorie van vijf kamers.

Vier en vijf kamers gewild

In de funda Vraagscan kunt u als NVM-makelaar inzoomen op de verschillen tussen appartementen en woonhuizen, of op de verschillen in vraag naar huurobjecten ten opzichte van koopobjecten. De achterliggende wensen zijn vaak heel verschillend. In Haarlem willen consumenten het liefst een appartement met vier kamers, met als populairste gebruiksoppervlakte de klasse van 75 m2 tot 100 m2. Terwijl voor woonhuizen de wens is dat ze vijf kamers bevatten en ze een gebruiksoppervlakte van 100 m2 tot 125 m2 hebben.

Voor huurwoningen ligt dat nóg anders: een woning met drie kamers is favoriet en 50 m2 tot 75 m2 is de meeste gezochte gebruiksoppervlakte. Voor iedere doelgroep voor uw aanbod loont het dus de moeite om te kijken wat het meest gewenst is. Wellicht biedt het aanknopingspunten voor in de verkoopgesprekken.

Meer inzicht met de cijfers van funda

Bent u benieuwd naar de vraag achter de vraag van woningzoekers in een andere stad of regio? Of zoekt u naar een cijfermatige onderbouwing om uw eigen kennis mee te delen? Raadpleeg de funda Vraagscan voor een actueel inzicht in de vraag op de woningmarkt in uw regio. Iedere maand zoomen we op funda Voor makelaars in op de vraag in de provinciehoofdsteden.

Meer informatie vindt u ook onder Trends & data. Daarnaast kunt u in onze nieuwe Aanbodmonitor zowel de interesse in uw objecten als de contactaanvragen meten én vergelijken met de objectprestaties binnen een specifieke regio of heel Nederland.

bron: funda Vraagscan voor Haarlem, 11 mei 2020

Meer binnen dit onderwerp