Wat consumenten zoeken: de vraag in Leeuwarden

 

Liever een woonhuis dan een appartement

Door het grote aantal bezoeken op onze website en in de app te analyseren, kan funda een goed beeld schetsen van wat populair is onder huizenzoekers. We zien wat consumenten belangrijk vinden in hun zoektocht, en waar ze het meest in geïnteresseerd zijn. In deze serie delen we deze informatie voor de twaalf provinciehoofdsteden. Vorige maand keken we naar Den Haag. Dit keer is de hoofdstad van Friesland aan de beurt: Leeuwarden.

Met ruim 120.000 inwoners is Leeuwarden verreweg de grootste stad van Friesland. In tegenstelling tot andere steden in Nederland vind je er relatief veel laagbouw. De 10.000 serieuze huizenzoekers in de stad pasten hun woonwensen hierop aan; in de periode juli-oktober 2019 werd op ‘woonhuis’ ruim tien keer vaker gezocht dan op ‘appartement’. En dat terwijl het aanbod van woonhuizen in deze periode maar drie keer groter was dan dat van appartementen: 377 versus 117. Maar, wat zien we nog meer in de vraag in Leeuwarden? En, welke informatie kunt u eventueel gebruiken in uw verkoopgesprekken?

Populairste buurten: Vossepark en Zuiderburen

We zien verreweg de meeste serieuze zoekers in de buurten Vossepark en Zuiderburen, met Achter de Hoven op de derde plaats. Deze drie buurten zijn zeer verschillend, zowel qua ligging als qua woningkenmerken. Waar Achter de Hoven zich kenmerkt door de centrale ligging, zien we in Vossepark juist veel jarendertigwoningen en heeft Zuiderburen relatief nieuwe woningen met veel ruimte in en om het huis. Er is in Leeuwarden dus een divers aanbod populair.

In Leeuwarden heeft men graag veel kamers

Dit zien we ook terug in het type woonhuis waarnaar in Leeuwarden wordt gezocht. Tussenwoningen en vrijstaande woningen zijn met respectievelijk 4000 en 3800 serieuze zoekers ongeveer even populair. Echter, het aanbod tussenwoningen is wel twee keer groter dan vrijstaande woningen en er zijn in de genoemde periode drie keer meer tussenwoningen (153) verkocht dan vrijstaande woningen (52).

Liever vijf of zes kamers?

In Leeuwarden heeft men graag veel kamers. Serieuze zoekers zochten in de periode eind juni tot eind oktober 2019 het vaakst op een woning met vijf of zes kamers. Voor vijfkamerwoningen waren dat ruim 4000 zoekers en voor zeskamerwoningen waren het er ruim 3300. In Den Haag zagen we vorige maand dat vierkamerwoningen veel populairder zijn dan driekamerwoningen en dat het wellicht loont om een muurtje terug te plaatsen. Ook in Leeuwarden zou dat voor een gemakkelijkere verkoop van een vierkamerwoning interessant kunnen zijn. Een vijfkamerwoning wordt hier drie keer vaker gezocht dan een vierkamerwoning.

Tussen € 150.000 en € 225.000

De prijsklassen € 150.000 - € 175.000, € 175.000 - € 200.000 en € 200.000 -
€ 225.000 zijn in Leeuwarden het populairst. Voor ieder van deze prijsklassen zien we over de genoemde periode van vier maanden ongeveer duizend serieuze zoekers. Twijfelt u samen met de verkoper over het vastleggen van een bepaalde vraagprijs? Dan weet u dat het voor het aantal serieuze zoekers in Leeuwarden binnen deze prijsklassen niet veel uitmaakt hoe hoog de vraagprijs uitvalt.

Vanaf € 775.000 en hoger is er slechts een handjevol zoekers

Voor hogere vraagprijzen is het zaak om goed te kijken naar het aantal zoekers dat er in een specifieke prijsklasse nog is. Vanaf een vraagprijs van € 450.000 neemt het aantal zoekers in Leeuwarden al flink af. Vanaf € 775.000 en hoger is er per prijsklasse slechts een handjevol zoekers. Voor andere regio’s dan Leeuwarden kunnen deze prijsklassen en zoekersaantallen natuurlijk anders zijn.

Meer van deze informatie in de Vraagscan van funda

Bent u benieuwd naar meer cijfers en feitjes die u kunt gebruiken in uw gesprekken over inverkoopname? U kunt altijd kijken in de rubriek ‘Trends & data’ op funda Voor makelaars. Wilt u daarbij nog meer specifieke vraaginformatie, bijvoorbeeld voor uw eigen regio? En bent u NVM-makelaar? Dan kunt u gemakkelijk zelf op zoek gaan in de funda Vraagscan, die we speciaal daarvoor hebben ontwikkeld.

*bron: funda Vraagscan voor Leeuwarden, 17 oktober 2019

Meer binnen dit onderwerp