Wat consumenten zoeken: de vraag in Zwolle

 

In Zwolle is de tussenwoning met zes kamers het populairst

Met welk soort objecten trekt u de meeste aandacht van woningzoekenden in uw regio? In de serie ‘Wat consumenten zoeken: de vraag in …’ kijken we deze maand naar Zwolle. Negentig procent van de serieuze woningzoekenden in de provinciehoofdstad van Overijssel is op zoek naar een woonhuis. Bij voorkeur een tussenwoning, maar liefst wél met veel kamers.

Met ruim 17.000 serieuze zoekers in de periode van half februari tot half juni 2020 bevindt Zwolle zich in de top 10 van meest gezochte plaatsen op funda. Wie in de funda Vraagscan kijkt, ziet meteen dat woningzoekenden een sterke voorkeur hebben voor het noordwesten van de stad. Ruim 20% zoekt een woning in de buurten Frankhuis (1830 zoekers), Werkeren (1721 zoekers) of Milligen (1654 zoekers). Deze buurten bieden relatief nieuwe ruime woonhuizen. Een aanbod dat goed past bij de vraag: maar liefst 90% van de zoekers is op zoek naar een woonhuis, slechts 10% geeft de voorkeur aan een appartement.

Tussenwoningen in Zwolle in trek

Wat opvalt is dat meer dan de helft van de zoekers naar een woonhuis (7687) geinteresseerd is in een tussenwoning, terwijl we landelijk juist een voorkeur zien voor vrijstaande woningen. Die komen in Zwolle op plaats twee in populariteit (5138 zoekers). Ook opvallend is dat er half juni 2020 193 tussenwoningen te koop staan en 45 vrijstaande woningen. Zoekers naar een tussenwoning hebben dus ongeveer vier keer meer keuze dan zoekers naar een vrijstaande woning.

Zes kamers populairst

Het budget van huizenzoekers in Zwolle ligt een stuk lager dan dat van woningzoekenden in bijvoorbeeld Haarlem. De meeste mensen zoeken een woning in de prijsklasse van € 275.000 - € 300.000. Waar in Haarlem ruim 40% van de serieuze zoekers een woning van boven de 500.000 euro zoekt, ligt dit percentage in Zwolle op 23%.

Bijna de helft van de serieuze zoekers in Zwolle zoekt een woning tussen de 100 en 150 m2

De meeste mensen in Zwolle willen het liefst een woning met zes kamers. Toch werden woningen met vijf kamers in de periode van half februari tot half juni 2020 meer verkocht (204 woningen met vijf kamers ten opzichte van 77 woningen met zes kamers). Dit is terug te zien in het aanbod: half juni 2020 stonden er meer woningen met vijf kamers (112) te koop dan met zes kamers (85).

Vraagscan van funda biedt inzicht in verschillen in zoekwensen

Bijna de helft (47%) van de serieuze zoekers in Zwolle zoekt een woning tussen de 100 en 150 m2. Bij de kleine groep zoekers naar appartementen is een gebruiksoppervlakte tussen de 50 en 100 m2 het populairst. Ook is er verschil in het aantal gewenste kamers.

In de funda Vraagscan kunt u als NVM-makelaar verder inzoomen op de verschillen in zoekwensen tussen regio’s en voor soorten woningen. Dat levert soms nuttige informatie op voor uw verkoopgesprekken. Zo zagen we in Den Haag dat het de moeite waard kan zijn om verkopers te adviseren een muurtje terug te plaatsen in hun woning, om beter aan te sluiten bij de de vraag naar meer kamers.

Objectprestaties vergelijken in de Aanbodmonitor

Wilt u ook graag meer inzicht hebben in de prestaties van uw aanbod? Gebruik dan onze Aanbodmonitor. Daarmee kunt u zowel de interesse in uw objecten als de contactaanvragen meten én direct vergelijken met de objectprestaties binnen een specifieke regio of heel Nederland. Voor de omgeving van Zwolle (regio Noord-Overijssel) zien we bijvoorbeeld dat het aantal keer dat er begin juni 2020 een objectpagina is aangeklikt zo’n 8% hoger ligt dan landelijk. Wilt u liever meer algemene informatie? Die vindt u op funda onder Trends & data.

bron: funda websitedata (2019 & 2020), Vraagscan voor Zwolle (13 juni 2020), Aanbodmonitor voor Noord-Overijssel (21 juni 2020)

Meer binnen dit onderwerp