Brinkweg 2 9321 HP Peize Peize

Uitgelichte kenmerken

  • 121 m² wonen
  • 5.000 m² perceel
  • 2 slaapkamers

Omschrijving

Agrivesta Houtman (06 - 532 95 975) biedt namens opdrachtgevers te koop aan:

• Brinkweg 2, 9321 HP Peize
• rijksmonument met historie, op zoek naar liefhebber
• bestaat uit een vrijstaande woonboerderij met bijgebouwen
• op ruime kavel van circa 5.000 m2
• het meest uniek plekje van Peize
• grondig te renoveren met behoud van de monumentale kenmerken

Huys te Peijse
Midden in het esdorp Peize (DR), in de kop van Drenthe op zo’n tien kilometer ten zuiden van de stad Groningen, ligt een plek met historie. Eens stond hier de voormalige havezate Huys te Peijse. In de eerste helft van de 12de eeuw schonk de bisschop van Utrecht het huis aan zijn broer. Deze schenking heeft niet kunnen verhinderen dat de heren van Peize in de dertiende eeuw met de Gelkingers strijd leverden tegen de bisschop. Later was het huis in bezit van de geslachten Lewe, Ripperda en De Coninck, wier namen voortleven in de diverse straten van Peize.

Nu staat hier een imposante en bijzondere (woon)boerderij; een uniek rijksmonument. Het L-vormige pand bestaat uit een voorhuis met een indrukwekkend achterhuis en heeft aan glorie nog niets ingeboet.

In 1959 heeft is er ter plaatse een archeologisch onderzoek uitgevoerd, met als doel het inzichtelijk krijgen van de ligging van de toenmalige havezate. De contouren zijn nu nabij de woonboerderij terug te vinden in de houten palen in de grond.

Met vakmanschap en liefde voor het ambacht
De havezate werd kort na 1800 afgebroken en herbouwd door timmerman Geert Kemkers. De gevelsteen of alliantiesteen uit 1706, een samenvoeging van de familiewapens van Justus de Coninck en Abelina van den Clooster, vormt een tastbaar bewijs. Andere kenmerken die nog aan de havezate herinneren zijn kloosterstenen en tot de dakgoot oplopende smalle ramen. Het vakmanschap van de timmerman en de liefde voor het ambacht is af te lezen aan de prachtige kapconstructie van het achterhuis.

Het achterhuis beslaat zo’n 250 m². Hier is de deel en het kolenhok. Het voorhuis biedt 120 m² woonruimte. Het voorhuis herbergt onder meer de kamer, voorkamer en keuken. De imposante schouw in de voorkamer, eens de pronkkamer, is een plaatje. Deze voorkamer heeft net als de kamer een robuust balkenplafond en blinden aan de binnenzijde. Ook treft u in de kamer nog bedsteden en een originele lambrisering. Er is een opkamer met daaronder de provisiekelder. Een pand met zulke mooie karakteristieke elementen vraagt erom met veel liefde en oog voor detail in ere hersteld te worden. Omdat het een rijksmonument is, zijn er diverse mogelijkheden voor subsidie voor zowel huis als erf.

Nostalgisch erf
De boerderij staat op een perceel van maar liefst circa 5.000 m². Op het nostalgische erf is een kleine boomgaard waar de kippen scharrelen. Ook staat hier nog een fraaie stookhut met daarnaast een monumentale perenboom.
De pruikenbollen van de monumentale Hollandse lindebomen staan strak in het gelid rondom het voorhuis. Ze dienden in vroeger dagen als een natuurlijke zonnewering en windscherm. De boerderij wordt omgeven door landerijen. De fraaie heggen zorgen voor een natuurlijke afscheiding.

Heerlijk wonen op een unieke locatie
De boerderij staat op een unieke locatie: midden in het dorp en toch omgeven door landerijen. Het is er heerlijk wonen en u maakt de seizoenen van dichtbij mee. Het is een ideale plek om tot rust te komen en van de natuur te genieten. Winkels, cafés en restaurants, basisschool en alle overige voorzieningen liggen op loop- dan wel fietsafstand. Groningen is binnen 15 minuten met de auto bereikbaar. Kortom alles is mogelijk én binnen handbereik!
Het pand is als woonboerderij, maar ook voor woningsplitsing, zeer geschikt. Door uw oogharen ziet u misschien het ultieme familiehuis voor u. Aan ruimte geen gebrek. Voor een riante sfeervolle woonkeuken, eetkamer, televisiekamer of royale kantoorruimte of praktijk aan huis. Ziet u het haardvuur al knapperen in de monumentale schouwen? Een belofte voor geluk.

Technische omschrijving
Woongedeelte met op de begane grond een zijentree / achterom, keuken, opkamer boven kelder, entreé, 2 kamers, bedstedes en een slaapkamer. In totaal circa 120 m2 woonoppervlak.
De verdieping is vanuit het kolenhok in de schuur te bereiken en de laatste jaren niet voor bewoning in gebruik geweest. De naast staande stookhut meet ruim 7 m2.
Aansluitend het achterhuis van circa 250 m2 met stallingsmogelijkheden voor paarden en kleinvee.
Op het terrein staan de resten van een front open berging van circa 45 m2. Daarnaast staat op het terrein een kippenhok.

De boerderij is aangesloten op gas, water, elektriciteit en gemeentelijke riolering, maar (nog) niet op glasvezel.

Het object is op 20 juli 1965 als Rijksmonument ingeschreven onder nummer 32134. De omschrijving luidt Restant van het huis te Peize. Ten dele opgetrokken van grote moppen. In een der gevels een wapensteen met twee wapens en “Anno 1706”.

Koper dient er uitdrukkelijk rekening mee te houden dat de opstallen en alle installaties van oudere datum zijn en alle gerenoveerd dienen te worden. Koper dient er ook rekening mee te houden dat er asbesthoudende materialen aanwezig zijn. Verkopers hebben het pand nimmer zelf bewoond.

Het terrein is door koper in te richten. Vermoed wordt dat er nabij het hoofdgebouw nog twee mestkelders (met circa 10 resp. 30 m3 inhoud) in de ondergrond aanwezig zijn, waarbij niet bekend is wat de staat en de inhoud is.

Kadastrale aanduiding
Gemeente Peize, sectie G, nummer 346 gedeeltelijk. Het deelperceel wordt t.z.t. door het Kadaster ingemeten.
Gemeentelijke bestemming
Het object valt binnen het Beheers verordening Gemeente Noordenveld genaamd “Herziening Woonwijken Peize”. Hierin hebben de gebouwen de aanduiding van Woongebied – 1, en zijn daarmee bestemd voor wonen en aan huis verbonden werkactiviteiten en/of een bed & breakfastvoorziening.
Meer informatie, evenals over diverse subsidiemogelijkheden, is op het internet en of bij de gemeente te raadplegen.

Aardbevingschade
Een aanvraag tot vergoeding van aardbevingsschade, is in behandeling.

Energielabel
De Rijksmonumenten zijn uitgezonderd van de plicht tot het hebben van een energielabel.

Aanvaarding en betaling
Nader overeen te komen.

Belastingen en kosten
Alle op de koop betrekking hebbende kosten zijn voor rekening van de koper. Hierin zijn onder meer begrepen de notariskosten, kadasterkosten en overdrachtsbelasting.

Kenmerken

Overdracht

Vraagprijs
€ 725.000 kosten koper
Vraagprijs per m²
€ 5.992
Oorspronkelijke vraagprijs
€ 925.000 kosten koper
Aangeboden sinds
6+ maanden
Status
Beschikbaar
Aanvaarding
In overleg

Bouw

Soort woonhuis
Woonboerderij, vrijstaande woning
Soort bouw
Bestaande bouw
Bouwjaar
Voor 1906
Soort dak
Samengesteld dak bedekt met pannen

Oppervlakten en inhoud

Gebruiksoppervlakten
Wonen
121 m²
Overige inpandige ruimte
326 m²
Externe bergruimte
7 m²
Perceel
5.000 m²
Inhoud
2.121 m³

Indeling

Aantal kamers
4 kamers (2 slaapkamers)
Aantal woonlagen
1 woonlaag

Energie

Energielabel
Niet beschikbaar
Verwarming
Gaskachels
Warm water
Geiser

Kadastrale gegevens

PEIZE G 346
Kadastrale kaart
Oppervlakte
5.000 m² (deelperceel)
Eigendomssituatie
Volle eigendom

Buitenruimte

Ligging
Aan rustige weg, in centrum en vrij uitzicht
Tuin
Tuin rondom

Bergruimte

Schuur/berging
Inpandig
Voorzieningen
Elektra

Garage

Soort garage
Vrijstaande houten garage
Capaciteit
3 auto's

Parkeergelegenheid

Soort parkeergelegenheid
Op eigen terrein

Kaart

Kaart laden...

Kadastrale grens Bebouwing

Reistijd

Zie hoelang je onderweg bent vanaf dit huis naar bijvoorbeeld je werk of familie.

Brinkweg 2

€ 725.000 k.k.