Funda Index

Vierde kwartaal 2024

De funda Index is gebaseerd op gedragsanalyse en maandelijks onderzoek onder de bezoekers van Nederlands grootste huizenwebsite. De index toont verschuivingen in het vertrouwen, de actuele koop- en verkoopintentie én het gedrag van consumenten. Daarnaast brengt de index de invloed van maatschappelijk, politiek en economisch sentiment en persoonsgebonden situaties in kaart. Zo duidt de funda Index de stand van wonend Nederland.

Koop- en verkoopvertrouwen blijft stabiel

Het koop- en verkoopvertrouwen is gelijk gebleven ten opzichte van het vorige kwartaal. Dat betekent dat de markt gunstiger wordt beschouwd voor verkoop dan voor aankoop. Kijkend naar de toekomst verwachten respondenten dat de markt minder gunstig gaat worden om te verkopen. Als die voorspelling klopt, zal het verkoopvertrouwen voor het eerst in tijden dalen van 80% naar 72%. Tegelijkertijd verwachten ze dat het koopvertrouwen juist met 1% stijgt naar 13%.

Nog steeds te weinig passend aanbod en hoge verkoopprijzen

Ook dit kwartaal zijn hoge prijzen en beperkt passend aanbod de belangrijkste redenen dat mensen het geen goed moment vinden om te kopen (1047 mensen vinden het (te) duur). Aan de andere kant zijn de hoge prijzen ook een reden dat mensen het juist wel een goed moment vinden om te kopen. 141 respondenten gaven aan te verwachten dat woningen alleen maar duurder worden en dus een goede investering zijn.

Koop- en verkoopintentie blijven stabiel

Kwartaal op kwartaal blijft de intentie om te kopen en verkopen stabiel. Het percentage ligt echter wel nog steeds hoger dan in Q4 van 2023 (+4% en +5%).

Gemiddeld aantal contactaanvragen daalt voor het derde kwartaal op rij

Het gemiddelde aantal contactaanvragen per woning is voor het derde kwartaal op een rij gedaald. Gemiddeld nemen nu 11,5 mensen per woning contact op met de makelaar via funda. Dit is nog wel hoger dan vorig jaar, toen het aantal contactaanvragen per woning op 10,6 lag. Overigens zien we elk jaar een daling in Q4 en een piek in Q1 op het aantal contactaanvragen.

Overbieden naar verwachting nog steeds de norm

De grootste groep woningzoekers (23%) verwacht 5% tot 10% te moeten overbieden. 21% verwacht de vraagprijs te gaan bieden. Op provincieniveau staat Flevoland bovenaan: hier denkt 66% van de respondenten te moeten overbieden. Onderaan staat Friesland met 42%. In provincies waar de vraag erg groot is, zoals in Noord-Holland en Zuid-Holland, verwachten respectievelijk 58% en 51% te moeten overbieden.

Klimaatrisico’s

Dit kwartaal hebben we ingezoomd op hoe woningzoekers klimaatrisico’s meenemen in hun zoektocht en of men zich hier zorgen om maakt.

Het grootste deel van woningzoekers zegt inderdaad bepaalde risico’s mee te nemen in hun zoektocht. Funderingsproblemen wordt het vaakst aangegeven als risico om op te letten: maar liefst 70% van de woningzoekers neemt dit mee. Op de vraag hoe woningzoekers hier dan mee omgaan, geven ze aan eerder een bouwkundige keuring te laten doen (53% van de respondenten), zelf meer onderzoek te doen (49% van de respondenten) én eerder een aankoopmakelaar in te schakelen om hierbij te helpen (36%).

Ook vroegen we in welke mate woningzoekers zich zorgen maken over klimaatrisico’s. 34% van de respondenten geeft aan zich hier een beetje of ernstige zorgen over te maken. Gesplitst naar leeftijdscategorie zien we dat met name de categorie tot 35 jaar en 55-plus zich zorgen maakt. Maar ook een grote groep 55-plussers geeft aan zich juist géén zorgen te maken. Tot slot is opvallend dat 55-plussers meer over klimaatrisico’s nadenken dan mensen in de jongere leeftijdscategorieën.

Contact

Meer informatie over de funda Index? Neem contact met ons op:

Media: pers@funda.nl

Consument, makelaar of andere geïnteresseerde: marketing@funda.nl