Dit verandert er in 2023 voor huisbezitters en kopers

Article Primary Image - Dit verandert er in 2023 voor huisbezitters en kopers
4 minuten leestijd

Einde van de maximale schenkingsvrijstelling en afbouw hypotheekrenteaftrek

Een huis kopen met hulp van je ouders wordt in 2023 moeilijker. Wel kun je als tweeverdieners meer lenen en gaat de vrijstelling van overdrachtsbelasting voor starters iets omhoog. Heb je al een huis, houd er dan rekening mee dat de hypotheekrenteaftrek verder omlaag gaat. Ontdek wat er nog meer verandert in 2023.

Kopen met hulp van je ouders wordt moeilijker

Het extra bedrag dat ouders belastingvrij aan hun kinderen mogen schenken voor de koop van een huis, wordt flink teruggeschroefd. De zogenaamde maximale schenkingsvrijstelling van € 106.671 is vanaf januari 2023 verlaagd naar € 27.231. In 2024 eindigt deze regeling zelfs helemaal. Ouders mogen dan nog wel belastingvrij schenken, maar er is geen verhoogd bedrag meer voor een eigen woning. Zo’n schenking van je ouders mag je overigens ook gebruiken voor het aflossen of het verbouwen van je eigen woning.

Vrijstelling voor starters gaat iets omhoog

De vrijstelling van overdrachtsbelasting voor starters gaat ook iets omhoog. De maximale koopsom is in 2024 verhoogd naar € 510.000. Starters onder de 35 jaar betalen geen overdrachtsbelasting van 2%. De voorwaarden voor deze vrijstelling blijven onveranderd: je mag niet ouder zijn dan 34 jaar, je moet zelf in het huis gaan wonen en je hebt niet eerder gebruikgemaakt van deze vrijstelling.

Beleggers betalen meer overdrachtsbelasting

Mensen die een huis kopen waar zij niet zelf in gaan wonen, zoals investeerders, gaan meer overdrachtsbelasting betalen. Dit percentage is verhoogd van 8% naar 10,4%. Het kabinet wil hiermee het beleggen in huizen ontmoedigen. Ook kan het kabinet hiermee de verhoogde vrijstelling van overdrachtsbelasting voor starters bekostigen.

Hypotheekrenteaftrek verder omlaag

De hypotheekrenteaftrek wordt sinds 2020 stapsgewijs verlaagd. In 2023 mag je nog maximaal 37,05% aftrekken. Dat percentage geldt niet alleen voor je hypotheekrente, maar ook voor andere aftrekbare kosten voor je eigen woning, zoals erfpachtbetalingen of notaris- en advieskosten. De verlaging van de hypotheekrenteaftrek is vooral ongunstig als je meer dan € 73.031 verdient, want de inkomstenbelasting die je betaalt (49,5%) is hoger. Voor mensen met een lager inkomen is het belastingtarief gelijk.

Huurtoeslag flink omhoog

Huur je een woning en ontvang je huurtoeslag, dan kun je in 2023 een extra compensatie voor de inflatie verwachten. De huurtoeslag stijgt namelijk met ongeveer € 200 per jaar. Heb je recht op huurtoeslag, dan kun je in 2024 meer dan € 34 per maand extra krijgen. De precieze verhoging hangt onder meer af van je inkomen, leeftijd, type huis en gezinssamenstelling. Op de website van de Belastingdienst kun je een proefberekening maken. De hogere huurtoeslag maakt het huren van een huis weer wat aantrekkelijker. Helaas is er nog steeds een groot tekort aan huurhuizen.

De verhuurderheffing verdwijnt

Verhuurders die meer dan vijftig huurhuizen bezitten, moeten belasting betalen over de waarde van deze huizen. Door de sterke stijging van de huizenprijzen is die heffing de laatste jaren flink opgelopen. Doordat woningbouwcoöperaties het geld bij de huurders halen, zorgt de heffing voor hogere huurprijzen.

Vanaf 1 januari 2023 verdwijnt de verhuurderheffing. Dat kan positief uitpakken voor huizenzoekers, want het geld dat woningbouwcoöperaties overhouden, kunnen ze besteden aan het bouwen van nieuwe woningen. Ook voor huurders is dit een gunstige ontwikkeling. Doordat de kosten voor verhuurders lager worden, kunnen ze de huren omlaag.

Tweeverdieners kunnen meer lenen

Als de lonen stijgen, zoals verwacht door het Centraal Plan Bureau, en de hypotheekrente niet verder stijgt, dan zullen de meeste mensen in 2023 iets meer kunnen lenen. Voor tweeverdieners is er meer goed nieuws. Koop je samen een huis, dan telt het tweede inkomen volledig mee bij de bepaling van je maximale hypotheek. Dit was eerder 90%

Prijsplafond voor energiekosten

De energierekening moet omlaag. Het kabinet maakt een einde aan de stijging van de energieprijzen door een prijsplafond in te voeren. Heb jij een gemiddeld verbruik aan stroom en gas, dan wordt je energierekening nooit hoger dan het plafondbedrag. Voor alles wat je meer dan het gemiddelde verbruikt, betaal je het markttarief.

Subsidie voor isolerende maatregel

Ga je je huis isoleren, dan kun je daarvoor subsidie aanvragen. Dit is een vast bedrag per vierkante meter. In 2023 mag je ook subsidie aanvragen als je maar één isolatiemaatregel neemt. Laat je bijvoorbeeld je vloer isoleren, dan krijg je hiermee gemiddeld 15% van de kosten terug. Neem je twee of meer maatregelen, bijvoorbeeld vloer- en spouwmuurisolatie, dan is de subsidie hoger en krijg je gemiddeld 30% van de kosten terug.

Lager eigenwoningforfait

Het eigenwoningforfait, ofwel de belasting die je betaalt over het bezit van een huis, daalt in 2023 van 0,45% naar 0,35%. Dit geldt niet voor woningen onder de € 75.000 of boven de € 1.200.000 euro. Of je iets merkt van die verlaging is echter de vraag, want het eigenwoningforfait wordt berekend over je WOZ-waarde. En die is gestegen.

Vragen over het kopen of verkopen van een huis?

Ben jij bezig met het zoeken of kopen van een huis? Of twijfel je of nu een goed moment is om je woning te verkopen? Op ons contentplatform vind je antwoorden op veelgestelde vragen.

Verdiep je in jouw situatie op de woningmarkt Bekijk actuele cijfers over de woningmarkt in de funda Index

De informatie in dit artikel dient ter algemene kennisgeving en vormt uitdrukkelijk geen professioneel advies. Funda streeft ernaar om nauwkeurige en actuele informatie te verstrekken, maar garandeert niet dat alle informatie volledig en foutloos is. Het gebruik van deze informatie is volledig op eigen risico. Voor specifiek advies raden we altijd aan om een professioneel adviseur te raadplegen.