vraag & antwoord

Ramen isoleren: kies je voor dubbelglas, HR of een andere oplossing?


Verschillende manieren om je ramen te isoleren tegen kou

Enkel- of dubbelglas vervangen door isolatieglas kan je tot honderden euro’s schelen op je energierekening. Bovendien maakt isolatieglas je huis aangenamer: het houdt warmte binnen en geluiden buiten. En je voelt minder kou en tocht. Er zijn verschillende manieren om je ramen te isoleren tegen kou.

Je kunt je ramen isoleren tegen kou met HR++, triple of vacuümglas. Het verschil zit hem in de isolatiewaarde en kosten, maar ook in de toepassing. Niet elk soort isolatieglas past namelijk in elk kozijn. Hoe lager de zogeheten U-waarde, hoe beter de isolatie:

Naam Wat is het? U-waarde
HR++ glas Dubbelglas met een coating en isolerend gas tussen de platen. Goed. U-waarde: 1,0 tot 1,2
Triple glas Bestaat uit drie glasplaten met een coating en isolerend gas. Kan meestal alleen in combinatie met nieuwe kozijnen geplaatst worden, omdat het glas dikker is. Zeer goed. U-waarde: 0,4 tot 0,9
Vacuümglas Ander type dubbelglas dat dunner is dan bovengenoemde glassoorten en daardoor geschikt voor bijvoorbeeld monumentale en oude panden. Het is duurder dan bovengenoemde soorten, maar gaat ook langer mee (minstens 25 jaar). Zeer goed. U-waarde: 0,4 tot 0,7

Dubbelglas isoleert ook, maar matig. Heb je nu enkelglas, dan vervang je dit het best meteen door HR++ glas. Nieuwe kozijnen met HR++ glas zijn net zo duur als nieuwe kozijnen met dubbelglas, maar leveren een veel hogere energiebesparing op.

Ramen isoleren: welke optie kies je?

Welk soort isolatieglas je kiest, hangt onder meer af van welk glas er nu in je ramen zit en van je kozijnen.

  • Het is altijd goed om enkelglas te vervangen door HR++ glas, ook in ruimtes die je niet verwarmt, maar die wel aan verwarmde ruimtes grenzen.
  • Heb je ‘gewoon’ dubbelglas en zijn je kozijnen nog goed, dan is het zinvol om dit te vervangen door HR++ glas in ruimtes die je veel gebruikt en verwarmt, zoals de woon- of werkkamer. Triple glas isoleert nog beter, maar past bijna nooit in bestaande kozijnen.
  • Moeten je kozijnen binnen tien jaar vervangen worden, dan kun je beter meteen kiezen voor triple glas met nieuwe, isolerende kozijnen en dubbele kierdichting. Dit kost je ongeveer 20% meer dan gewone kozijnen met HR++ glas, maar omdat de subsidie op triple glas in nieuwe kozijnen veel hoger is, ben je uiteindelijk ongeveer even duur uit.
  • Woon je in een monument of heb je heel smalle kozijnen, dan is vacuümglas een alternatief. Dat ziet er net zo dun uit als enkelglas, maar isoleert supergoed. Het is wel duurder dan HR++ of triple glas.
Isolerende ramen en kozijnen verhogen de waarde van je huis. Ook met deze verbouwingen verhoog je je woningwaarde

Ook kozijnen en deuren kun je isoleren

Isolatieglas is dikker en zwaarder dan enkel- en dubbelglas. Niet alle kozijnen zijn daar geschikt voor, of geschikt voor te maken door bijvoorbeeld sponningen uit te frezen. Je kunt er dan voor kiezen om ook de kozijnen te vervangen door isolerende kozijnen. Die hebben luchtkamers of een harde isolatielaag tussen de buiten- en binnenkant, waardoor minder warmte naar buiten ontsnapt. Isolerende kozijnen zijn er in verschillende materiaalsoorten.

Naden en kieren in bestaande kozijnen kun je dichten met kit of afplakken met een tochtstrip. Als je toch je huis laat isoleren, kun je dit net zo goed door een professional laten doen. Zorg voor voldoende ventilatie, zodat dat de lucht in huis gezond blijft. Kies bij nieuwe ramen bijvoorbeeld voor zelfregelende ventilatieroosters. Die voorkomen tocht als er wind op staat.

Alternatieven voor isoleren als je in een monument of huurhuis woont

Woon je in een monument of beschermd stadsgezicht, dan is isoleren met HR++ of triple glas misschien geen optie. Wil je wel meer comfort en minder stookkosten, dan zijn dit een paar alternatieven:

  • Vacuümglas isoleert net zo goed als triple glas, maar heeft de dikte van enkelglas. Het is ook verkrijgbaar met het uiterlijk van oud glas. Met een gemiddelde prijs van € 535 per m2 is het wel een stuk duurder dan ander isolatieglas.
  • Monumentenglas is isolatieglas voor monumenten. Het is dun, ziet eruit als oud glas en is goedkoper dan vacuümglas (+/- € 250 per m2), maar het isoleert ook minder goed.
  • Isolerende raamfolie wordt aan de binnenzijde op het glas geplakt. Je hebt hiervoor een professional nodig. De kosten zijn vergelijkbaar met die van HR of HR++ glas: ongeveer 150 euro per m2, maar de isolatiewaarde is veel lager. Met HR++ glas bespaar je bijna twee keer zoveel energie.
  • Kozijnfolie kun je zelf plakken en is een stuk goedkoper dan raamfolie. De isolatiewaarde is lager, maar het is alsnog een verbetering.
  • Een voorzetraam wordt aan de binnen- of buitenkant geplaatst, zodat een isolerende luchtlaag ontstaat tussen de glasplaten.

Raamfolie, kozijnfolie en voorzetramen zijn ook een goed alternatief als je in een huurwoning woont.

Kosten, subsidies en leningen voor isolatieglas

Met de ISDE-subsidie van de overheid kun je een deel van de kosten voor isolerend glas en kozijnen terugkrijgen. Dit bedrag wordt berekend per vierkante meter en verdubbeld als je twee of meer maatregelen neemt. Dit mag een combinatie zijn van een isolatiemaatregel en een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op het warmtenet. Deze subsidie vraag je aan via dit stappenplan. Controleer altijd goed of je aan de voorwaarden voor isolatiesubsidie voldoet.

Check ook via de Energiesubsidiewijzer of de gemeente waar je woont een subsidieregeling heeft voor isolatie.

Geld lenen voor energiebesparende maatregelen kan bijvoorbeeld met de Energiebespaarlening van het Nationaal Warmtefonds. De rente op deze annuïtaire lening is laag en voor de meeste huiseigenaren aftrekbaar van de belasting.

Je kunt de vervanging van ramen en kozijnen door isolatieglas en isolerende kozijnen financieren met de overwaarde op je huis of via je hypotheek. Je mag tot 6% van de waarde van je huis extra lenen voor energiebesparende maatregelen, met een maximum van € 9000.

Wil je weten wat je ongeveer kwijt bent als je je ramen en eventueel kozijnen vervangt door isolerend glas en kozijnen? En welke besparing dit oplevert? Op de website van Milieu Centraal vind je een handig overzicht van kosten, subsidies en besparingen per type woning.

Meer vragen en antwoorden

Doe je voordeel met onze antwoorden op jouw vragen

Enkelglas bestaat uit één glasplaat, dubbelglas uit twee glasplaten met een aluminium strip ertussen. Twijfel je of je gewoon dubbelglas of HR-glas hebt? Houd dan een vlammetje voor het raam (5 tot 10 cm). In de weerspiegeling zie je vier vlammetjes. Hebben ze allemaal dezelfde kleur, dan is het gewoon dubbelglas. Heeft het tweede of derde vlammetje een blauwe of roze gloed, dan is het HR-glas. Kijk ook of op de aluminium strip tussen de glasplaten een code staat met HR, HR+ of HR++. Staat die er niet, dan is het waarschijnlijk gewoon dubbelglas.
Met de U-waarde wordt de isolatiewaarde van glas aangeduid. Hoe lager de U-waarde, hoe beter de isolatie. Enkelglas heeft bijvoorbeeld een U-waarde van 5,8, terwijl triple glas een U-waarde van 0,4 tot 0,9 heeft. Kies dus altijd voor isolatieglas met een zo laag mogelijke U-waarde.
Ja, want je huis verliest veel warmte via deze ruimtes, helemaal als ze grenzen aan verwarmde kamers. Heb je een onverwarmde serre hebt die je af kunt sluiten van het huis en die grotendeels uit glas bestaat? En ligt deze aan de zonkant? Dan is enkelglas beter, omdat anders de temperatuur in de zomer te hoog wordt.
Meer vragen

Combineer isolerende maatregelen

Als je de vervanging van ramen door isolatieglas combineert met andere isolerende maatregelen, zoals dak-, vloer- of spouwmuurisolatie, maar ook een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op het warmtenet, verdubbelt het subsidiebedrag per vierkante meter. Een groot deel van de kosten verdien je bovendien terug met een lagere energierekening.

Dit artikel is gebaseerd op cijfers van Milieu Centraal, december 2023