Sint Josephstraat 37 5104 EA Dongen

Uitgelichte kenmerken

  • 315 m² wonen
  • 1.275 m² perceel
  • 9 slaapkamers

Omschrijving

Unieke authentieke jaren '30 villa met diverse bijgebouwen, grote achtertuin, dubbele carport, gelegen in een rustige straat nabij het centrum van Dongen.

Wat u moet weten:
- Riante woonoppervlakte van 315 m² en bijgebouwen met een oppervlakte van 62 m²;
- Verwarming via een biomassa-installatie, muren en dak na-geïsoleerd;
- Achtertuin van 785 m², toegankelijk via afzonderlijk pad;
- Dubbele carport, toegankelijk via achterzijde;
- Gelegen in de bebouwde kom, nabij het centrum.

Ligging:
De St. Josephstraat is een van de hoofdstraten van Dongen, echter geen doorgaande weg meer. Vanaf de rotonde aan de Vennen wordt het verkeer "omgeleid", naar en van het centrum. Er rijdt voornamelijk bestemmingsverkeer doorheen.
Aan de achterzijde ligt het natuurgebied "de Bergen".

De woning is gelegen in de directe nabijheid van een wandel- en bospark, een trimbos en zwembad, bewegings- en gezondheidscentrum “De Vennen”.

Dongen, met meer dan 25.000 inwoners, ligt in Midden Brabant centraal ten opzichte van Tilburg en Breda en is goed bereikbaar met de auto en het openbaar vervoer. Dongen beschikt over uitstekende winkelvoorzieningen en horecagelegenheden, tien basisscholen, middelbare school (Cambreur College) en diverse kinderopvangmogelijkheden. Daarnaast is er een scala aan sport- en ontspanningsfaciliteiten zoals voetbal, hockey, tennis, handbal en een sporthal en zwembad. Het hoogtepunt is de jaarlijkse Zomerspelen waar bijna 3.000 kinderen aan meedoen.

Rijksmonument
Woonhuis, gebouwd voor leerfabrikant T. Ligtenberg Dautzenberg in circa 1927. In de bouwstijl zijn elementen van Expressionisme verwerkt. Wilt u snel informatie, dan kunt u tevens kijken op rijksmonumenten.nl. Hierop vindt u tevens informatie omtrent de voor- en nadelen van een rijksmonument.

Subsidie en lening met lage rente voor Rijksmonumenten
Er zijn verschillende leningen en subsidies beschikbaar voor eigenaren van rijksmonumenten.

Particuliere eigenaren van een rijksmonument met een woonfunctie kunnen subsidie aanvragen voor instandhoudingskosten. Voor bijvoorbeeld schilderwerk of het herstel van goten en regenpijpen, het dak, voegen, kozijnen of de fundering. U kunt elk jaar na afloop van de werkzaamheden deze subsidie aanvragen. De bijdrage bij deze regeling is 38% van het subsidiabele bedrag.

Als eigenaar van een monument kunt u bij het Restauratiefonds aankloppen voor verschillende soorten leningen. Er zijn financieringsmogelijkheden voor aankoop, herbestemming en verduurzaming. Deze hypotheek gebruikt u voor instandhoudingskosten en lost u op annuïtaire wijze af met een lage rente.

U kunt meer vinden op

Omschrijving monument
Drielaags art deco woonhuis met een samengesteld dak. Het huis heeft een rechthoekige plattegrond onder een schilddak. De nok is iets hoger opgetrokken, aan de zijkanten zijn kleine driehoekige daklichten geplaatst. De voorgevel heeft een asymmetrische opbouw en is voor een klein gedeelte hoger opgetrokken met een schilddak tegen het dakvlak van de hoofdmassa. De twee erkers zijn van tentdaken met pirons voorzien. Het dak heeft een overstek met een brede lijstgoot. Ongeveer in het midden bevindt zich een monumentale ingangspartij. De houten deur heeft decoratieve elementen in Expressionistische vormgeving.

Aan weerszijden van de deur staat een gemetselde pijler met kolom als dragers van een luifel. Boven de luifel een klein balkon. Rechts van ingang en balkon een brede erker met afgeschuinde zijden. Links tegen de gevel is een smallere tweezijdige erker gezet. De bovenlichten van de raampartijen zijn gevuld met glas-in-lood in geometrische patronen. Tegen de rechterzijgevel is een grote erker onder schilddak gebouwd. De bovenste randen van de schoorstenen zijn voorzien van een zwart-wit geblokte band.

In het midden van de linkerzijgevel is een smal, hoog raam aangebracht. Ervoor enkele samengestelde ramen, gevuld met glas-in-lood, erachter kleine staande ramen. Historisch hekwerk op lage tuinmuur.

Waardering
Het woonhuis is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkeling van de leer- en schoenindustrie in de Langstraat. Het heeft architectuurhistorische waarde als voorbeeld van de toepassing van actuele stijlvormen aan een fabrikantenwoning en wegens de vormgeving en het materiaalgebruik. Het pand heeft ensemblewaarden vanwege de relatie met de ernaast gelegen schoenfabriek.

Ontwikkelingen
Aan de achterzijde ligt de voormalige Schoenfabriek JAL (Johannes Anton Ligtenberg). Deze is recent verkocht voor de ontwikkeling van woningbouw. Het is nog onduidelijk hoe dit terrein ingedeeld zal worden, echter voor het woongenot zal dit geen invloed hebben. De bestaande bebouwing zal in hoofdlijnen gehandhaafd blijven. Ook dit is een grotendeels een Rijksmonument.

Verwarming en warm water
De woning is uitgevoerd met een Pelletverwarmingssysteem, welke goedkoop en milieuvriendelijk de woning verwarmd. De brandstof van het verwarmingssysteem zijn pellets (korrels), welke van biomassa afkomstig zijn. De kosten voor het verwarmen van de woning zijn gemiddeld € 140,-- per maand, wat voor een dergelijke inhoud, bijzonder goedkoop is. De installatie was derhalve niet goedkoop, echter een goede investering en is in 2016/2017 geïnstalleerd. Het betreft een KWB Easyfire pelletverwarming, biomassa verwarming. Voor een uitleg kunt u kijken op ww.kwa.net, waar een video van het systeem te vinden is.

Het warm water wordt verzorgd door middel van twee afzonderlijke gasgeisers. Het KWB systeem is overigens uit te bereiden met een boiler, indien u geheel van het gas af wilt.

Begane grond:

Entree
U betreedt de woning via statige entree met vestibule (tochtportaal), vanuit hier komt u in de centrale hal van de woning. Als u binnentreedt, valt direct de detaillering van de jaren '30 op. Ook de vestibule is nog authentiek en herbergt een barometer, wit marmeren vloer en wanden. Vanuit de vestibule, loopt u via de dubbele deuren, welke uitgevoerd met glas in lood, in Art Deco stijl, naar de centrale hal.

In de centrale hal ligt de statige trapopgang met bordes en vide. Een blikvanger is de grote gebrandschilderde glas in lood raampartij aan de achterzijde. Hierdoor valt kleurrijk licht in de centrale hal. De hal is afgewerkt met een houten wandafwerking en op de vloer een authentieke houten parket.

Vanuit de hal, is een toilet ruimte te bereiken, waarin een toilet en werkkast. In de jaren '30 zat hier een trap voor het bedienend personeel. In de tijd dat de woning in gebruik was als notariskantoor, is de trap verwijderd en is de toiletruimte vergroot. En bijzonder detail is de originele wastafel met originele kraan c.q. wateruitloop in de vorm van een “duveltje”.

Kamer en suite
Aan de rechterzijde van de woning ligt een kamer en suite met daartussen schuif deuren.

Zitkamer voorzijde
De kamer aan de voorzijde is voorzien van hoge plafonds en een erker met glas in lood afbeelding, welke de tijdsgeest weergeeft. Op de vloer een visgraat parket. Aan de schouw is een houtkachel aangesloten.

De achterkamer heeft een fraai uitzicht op de tuin. De woning is wat hoger gelegen dan de tuin, waardoor het uitzicht wordt versterkt. Vanuit de kamer is er een loopdeur naar het terras en een deur naar de centrale hal en serre. Ook de achterkamer is afgewerkt met een houten parket, in visgraat gelegd, als mede glas in lood bovenlichten.

Serre
Aan de uiterste rechterzijde ligt een tuinkamer met veel glas, waar vandaan een fraai zicht op de bloementuin. In deze ruimte twee vaste kasten en ook hier zijn de authentieke glas in lood bovenlichten te vinden.

Werkkamer
Aan de linker voorzijde van de woning, ligt een werkkamer, welke voorzien van een visgraat parketvloer. In deze ruimte is de meterkast gesitueerd. Deze is voorzien van 9 stoppen en aardlek beveiliging.

Keuken
De keuken is aan de achterzijde van de woning gelegen en beschikt over uitzicht op de tuin.

In de keuken is plaats voor een eettafel en afgewerkt met de authentieke tegelvloer. In de ruimte een hoekkeuken met Belgische hard stenen aanrecht. het keukenmeubel is gedateerd, doch goed onderhouden.

Kelder
Vanuit het tussenportaal (hal naar keuken) is de kelder te bereiken. In de kelder een koekoek (raam onder maaiveld niveau) voor de nodige licht en ventilatie. Zelfs in de kelder vinden we nog de originele wijnkasten en uitneembare groente- en fruitrekken.

Bijkeuken
Naast de keuken is de bijkeuken gelegen, voorzien van een deur naar de tuin. Vanuit hier werden vroeger alle leveranciers ontvangen. Aan de achterdeur hangt dan ook nog de originele bel. In de bijkeuken een tegelvloer, aanrecht, bergkasten en de aansluitpunten voor de huishoudelijke apparaten.

De gehele achterzijde van de woning is voorzien van originele rolluiken welke nog volledig werkzaam zijn.

Tuin
U woont in de bebouwde kom en toch een grote tuin aan de achterzijde. De tuin is aangelegd met in het midden, een groot gazon en daar omheen, royale borders met diverse bomen, struiken en plantenborders.
Tussen de borders liggen, loop-paadjes. De woning is hoger, dan de straat en tuin gelegen. Hierdoor ligt het terras aan de achterzijde hoger en loopt u via een trapje naar de tuin. Vanuit het terras heeft u dan ook een mooi uitzicht op de tuin.

In de tuin een glazen tuinkas van circa 2.50 x 3.00 m en een hottub.

Bijgebouwen
Links is het perceel grotendeels volgebouwd met een bijgebouw voor diverse doeleinde wordt gebruikt.

In het eerste gedeelte vinden we nog een toilet voor de bediende en de, voorheen, wasruimte thans in gebruik als berging. Lopen we door dan komen we in de ruimte waar de c.v. installatie geplaatst is. Zie bovenstaande uitleg "Verwarming en warm water'. Vanuit deze ruimte is er een luik naar een vliering. Ook vinden we hier nog het oude "kolenhok".

Aan de c.v. ruimte is een berging voor tuingereedschap en de laatste ruimte is een tuinkamer met isolatieglas en dubbele deuren.

Carport
Tussen de Sint Josephstraat 23 en 35 ligt een weg, "de Sticht", naar achter. Deze geeft toegang tot woningen, alsmede een “achterom" voor nummer 37. Aan het einde van deze weg, vinden we een dubbele carport, waar u de auto’s kunt parkeren. In de carport is tevens de silo voor de pellet korrels geplaatst. Hierin kan 6.000 kilo brandstof, voldoende voor één stookseizoen.

Eerste verdieping:

In de jaren '30 werd nog echt handwerk geleverd, dit valt direct op als u de fraaie trapopgang oploopt. De brede trap met statige krullen en houtsnijwerk, begeleid u naar de eerste verdieping. Op het midden van de opgang, een bordes, waar u letterlijk even stil kunt staan om van het gebrandschilderde glas in lood te genieten. Aan de bovenzijde een vide, met zicht op de hal en trapopgang. Het licht van het grote raam, wordt over de overloop en hal verspreidt.

De overloop geeft toegang tot 4 slaapkamers en 2 badkamers en een trapopgang naar de tweede verdieping.

Slaapkamer 1
De master bedroom, groot 4.87 x 4.41m, gelegen aan de rechterzijde. Vanuit deze royale slaapkamer is er toegang tot een badkamer en kleedkamer.

Badkamer
Zelfs de badkamer is nog origineel met blauwe en witte wandtegels, voorzien de originele wandarmaturen.
In de badkamer een ligbad-/douche combinatie, toilet en dubbele wastafels. In een kast, is de badgeiser weggewerkt.

Kleedkamer / slaapkamer
Naast de badkamer, een kleedkamer, welke voorzien van diverse inbouwkasten. Vanuit deze ruimte zijn er deuren naar de overloop en het balkon.

Slaapkamer 2
Slaapkamer, in het midden aan de straat zijde gelegen, groot 3.73 x 3.18 m, met (taats-)deur, naar het “balkon”.

Slaapkamer 3
Groot ca. 4.50 x 2.00 m, aan de linker voorzijde gelegen, uitgevoerd met origineel marmeren wastafel meubel.

Badkamer
Moderne badkamer uit 2014 met luxe douche met stoomcabine, design wastafel met accessoires (merk: Philip Starck) en toilet. Op de vloer een pvc vloer en de wanden en het plafond zijn glad gestuukt. In 2014 is deze ruimte uitgevoerd met een eigen combiketel, welke voor het warm water zorgt en een radiator verwarmd. In het op maat gemaakte zit/kast meubel, is de techniek weggewerkt.

Tweede verdieping:

De tweede verdieping is aan het einde van de trap afgesloten i.v.m. het vasthouden van de warmte, welke naar boven stijgt.
Deze royale tweede verdieping herbergt een tweetal "jongens kamers', twee van de voormalige kamers voor het bedienend personeel en nog een kamer. In de luxere slaapkamers, zijn diverse kasten en lades voor extra bergruimte en een enkele wastafel. Uiteraard alles nog origineel.
Vanuit de zolder is er een steektrap naar een grote vliering. De vliering is thans niet echt begaanbaar, omdat hierop isolatie is aangebracht.

Kenmerken

Overdracht

Vraagprijs
€ 849.000 kosten koper
Vraagprijs per m²
info
€ 2.695
Oorspronkelijke vraagprijs
€ 895.000 kosten koper
Aangeboden sinds
4 maanden
Status
Beschikbaar
Aanvaarding
In overleg

Bouw

Soort woonhuis
Villa, vrijstaande woning
Soort bouw
Bestaande bouw
Bouwjaar
1925
Specifiek
Monument en monumentaal pand
Soort dak
Samengesteld dak bedekt met pannen

Oppervlakten en inhoud

Gebruiksoppervlakten
Wonen
315 m²
Overige inpandige ruimte
17 m²
Gebouwgebonden buitenruimte
27 m²
Externe bergruimte
62 m²
Perceel
1.275 m²
Inhoud
1.348 m³

Indeling

Aantal kamers
17 kamers (9 slaapkamers)
Aantal badkamers
2 badkamers en 1 apart toilet
Badkamervoorzieningen
Stoomcabine, ligbad, 2 douches en 2 toiletten
Aantal woonlagen
3 woonlagen
Voorzieningen
Buitenzonwering, dakraam, rookkanaal, schuifpui en TV kabel

Energie

Energielabel
Niet verplicht
Isolatie
Gedeeltelijk dubbel glas
Verwarming
Pellet burner
Warm water
Geiser

Kadastrale gegevens

DONGEN H 1511
Kadastrale kaart
Oppervlakte
1.275 m²
Eigendomssituatie
Volle eigendom

Buitenruimte

Ligging
Aan rustige weg en in centrum
Tuin
Achtertuin, tuin rondom, voortuin en zijtuin
Achtertuin
704 m² (32 meter diep en 22 meter breed)
Ligging tuin
Gelegen op het zuidwesten bereikbaar via achterom

Bergruimte

Schuur/berging
Vrijstaande stenen berging
Voorzieningen
Vliering, elektra, verwarming en stromend water
Isolatie
Geen isolatie

Garage

Soort garage
Carport

Parkeergelegenheid

Soort parkeergelegenheid
Op eigen terrein en openbaar parkeren

Kaart

Kaart laden...

Kadastrale grens Bebouwing

Reistijd

Zie hoelang je onderweg bent vanaf dit huis naar bijvoorbeeld je werk of familie.

Woningmarkt Beta

Gem. vraagprijs

Centrum

Heel Dongen

Niet genoeg data beschikbaar om de gemiddelde vraagprijs te tonen.

arrow-right Wat betekent dit?
Gem. vraagprijs per m2

Centrum

Heel Dongen

Niet genoeg data beschikbaar om de gemiddelde vraagprijs / m2 te tonen.

arrow-right Wat betekent dit?
Hulp nodig bij het kopen?

Met een makelaar krijg je meer inzichten in de woningmarkt.

arrow-right Vind een makelaar
Gebaseerd op verkochte woningen in deze buurt in het afgelopen jaar. Meer informatie

Sint Josephstraat 37

€ 849.000 k.k.