Hoogstraat 55 6011 RX Ell Verspreide huizen Ell

Uitgelichte kenmerken

  • 421 m² wonen
  • 1.595 m² perceel
  • 3 slaapkamers

Omschrijving

- Een bijzonder uniek tot halfvrijstaand woonhuis verbouwde voormalige zuivelfabriek, genaamd ‘’De Fuus’’.
- Gelegen op een goed bereikbare locatie tussen Ell en buurdorp Hunsel, op een perceel van maar liefst totaal ca. 1595 m2!
- De woning beschikt o.a. over een dubbele vrijstaande garage, 3 slaapkamers, 2 badkamers, een multifunctionele separaat toegankelijke kantoorruimte en een heerlijke achtertuin.
- De hoeveelheid ruimte, het perceel en de ligging maken het geheel uitermate geschikt voor een groot gezin of om wonen met thuiswerken en/of een uitgebreide hobby te combineren!
- De woning betreft een gemeentelijk monument en beschikt over diverse karaktervolle bewaard gebleven details.
- De nog vrij in te delen verdiepingen bieden door de gigantische hoeveelheid ruimte uitstekende uitbreidingsmogelijkheden!
- In de directe nabijheid van dorpskern van Ell met o.a. een basisschool en diverse dagelijkse winkelvoorzieningen.
- Ell heeft een bloeiend verenigingsleven en is omgeven door prachtige uitgestrekte natuur en landerijen.
- Vanuit de woning is er een goede verbinding naar de autosnelweg A2 Maastricht - Eindhoven, de N280 en de N273.
- Het Weerter stadscentrum en NS-Intercitystation zijn binnen enkele autominuten bereikbaar.

Geschiedenis:
Voormalige melkfabriek van Ell uit 1909 (Hoogstraat 55-57-57a) in een decoratieve baksteenarchitectuur.
De melkfabriek, lokaal bekend onder de naam “De Fuus”, is in 1909 gebouwd. In 1953 is de fabriek gesloten en is er een eenlaagse aanbouw aan de voorzijde gerealiseerd, naar ontwerp van architect Pierre Weegels uit Weert. De bakstenen schoorsteen is in 1948 na oorlogsschade herbouwd.
De “Fuus” is gelegen aan de historische verbindingsweg tussen Ell en buurdorp Hunsel. De voormalige melkfabriek is precies tussen deze kernen in gesitueerd. Het rechterdeel vormde oorspronkelijk het woonhuis, het restende gedeelte vormde het bedrijfsgedeelte. Aan zowel de voor- als achtergevel als aan de beide zijgevels zijn eenlaagse aanbouwen met plat dak aanwezig. De aanbouw met plat dak die zich aan de voorzijde bevindt dateert uit 1953, en is gebouwd na de sluiting van de melkfabriek. Aan de achterzijde van het object bevindt zich een hoge ronde fabriekschoorsteen in rode baksteen, die na oorlogsschade in 1948 is herbouwd. Het omgaande zadeldak van de hoofdbouwmassa is gedekt met donkergrijze Muldenpannen en voorzien van een geprofileerde houten bakgoot op de onderliggende gevel. Op de topgevel aan de linkerzijde is in smeedijzeren letters de naam “De Fuus” aanwezig. Achter het gebouw bevindt zich een grote, rond gemetselde fabrieksschoorsteen met een hoogte van ongeveer 12 meter.
“De Fuus” was van 1955-1965 het woonhuis-atelier van priester-kunstenaar Jean(Sjang) Adams. Geboren in 1899 te Reydt, groeide hij op in Beegden; deed het gymnasium te Weert en studeerde filosofie en theologie te Rolduc en Roermond. In 1923 werd Jean Adams priester van het bisdom Roermond. Daarna volgde hij opleidingen in Tilburg aan de RK Leergangen; en in Amsterdam aan het Rijksinstituut de opleiding van tekenleraren en aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten. In 1927 werd hij tekenleraar aan de scholen van Rolduc; in 1936 kapelaan te Ospel; en in 1939 pastoor te Nunhem. Eind 1952 kreeg hij van de bisschop van Roermond dispensatie van zijn pastorale taken en kon hij zich helemaal aan de kunst wijden in de tot atelier en woning omgebouwde Fuus. Op 27 november 1970 overleed hij te Weert. Hij is begraven te Ell op het RK kerkhof.
Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

Indeling:

Begane grond:

Entree:
Vanuit de straatzijde is er middels een bestraat looppad toegang tot de karaktervolle overdekte entree aan de achterzijde van de woning. De entree is overdekt en is voorzien van een hardhouten voordeur met zijlichten. Vanuit de entree is er tevens toegang tot de tuin.

Ontvangsthal:
Zeer ruimtelijke ontvangsthal met een prachtig hoog plafond en bijbehorende hoge raampartijen. De hal is afgewerkt met een tegelvloer en biedt toegang tot de tussenhal en de bijkeuken. Middels een authentiek sierhek zijn de garderobe, toiletruimte en de gang naar de 2e slaap- en badkamer toegankelijk.

Woonkamer:
Zeer ruimtelijke en lager gelegen woonkamer met een speelse indeling en een prachtig hoog plafond. De woonkamer is afgewerkt met een houten vloer en heeft een lichte wandafwerking. De woonkamer is toegankelijk vanuit de tussenhal middels openslaande deuren voorzien van glas en biedt toegang tot de hoger gelegen zitkamer, de slaapvertrekken, de multifunctionele hobbyruimte en de voorliggende kantoorruimte. De kenmerkende mezzanine is toegankelijk vanuit de hal tussen de keuken en het hoger gelegen deel van de woonkamer. Het hoger gelegen deel van de woonkamer is afgewerkt met vloerbedekking en heeft een lichte wandafwerking. De hogere ligging zorgt voor een fraai vrij uitzicht over voor- en achterliggende omgeving. De grote raampartijen en ronde lichtkoepel (voormalige silo) zorgen voor veel lichtinval. De kamer is gescheiden van de lager gelegen eetkamer middels glazen en suite deuren en beschikt en een houtgestookte kachel en een TV-aansluiting. Vanuit de woonkamer is toegang tot de ruime tussenhal.

Voormalige silo:
De riante lichtkoepel zorgt voor een aangename daglichttoetreding en is gesitueerd op de locatie van de oorspronkelijke melksilo. De ruimte is uitermate geschikt om een vaste verbinding van de woonkamer naar de bovenliggende verdiepingen te maken.

Portaal:
Vanuit het portaal zijn de hoofdslaapkamer, de keuken en de mezzanine toegankelijk. Middels een vlizotrap is er toegang tot de bovenliggende verdieping.

Mezzanine:
De mezzanine is afgewerkt met een houten vloer en staat op fraaie wijze in contact met de woonkamer. De mezzanine is thans in gebruik als werkruimte en bibliotheek.

Leefkeuken:
De keuken beschikt over een grote wandopstelling, bestaande uit diverse bergkasten en een groot werkblad met 1,5 spoelbak en 4-pits gaskookplaat. De keuken beschikt verder over een afzuigkap, een koelkast en een vaatwasser. De hogere ligging en grote raampartij zorgt voor veel lichtinval en een prachtig zicht op de achtertuin en achterliggende omgeving. Vanuit de keuken is er toegang tot de lager gelegen bijkeuken.

Bijkeuken:
De bijkeuken is afgewerkt met een tegelvloer en beschikt over een tweetal muurkasten en is voorzien van een een kleine keukenopstelling, bestaande uit bovenkasten, onderkasten, een magnetron en een klein werkblad met spoelbak. Vanuit de bijkeuken zijn de ontvangsthal en de kelder toegankelijk.

1e Slaapkamer:
Ruime hoofdslaapkamer, gelegen aan de linker achterzijde van de woning. De kamer is afgewerkt met vloerbedekking en heeft een lichte wandafwerking. De hogere ligging en grote raampartijen zorgen ook hier voor een fraai uitzicht en veel lichtinval. De kamer is tevens voorzien van een houtgestookte haardpartij met een bijbehorende schouw en mantel. In de voormalige authentieke brandkast is een maatwerk schoenenkast gerealiseerd.

2e Slaapkamer:
De 2e slaapkamer is gelegen aan de rechterzijde van de woning. De kamer is afgewerkt met vloerbedekking en middels een deur met glas en een glasbouwstenen bovenlicht toegang tot de badkamer. De slaapkamer biedt voldoende ruimte voor een bed en een kledingkast.

Badkamer begane grond:
Geheel betegelde badkamer met een ligbad, een douche en een dubbele wastafel met bijbehorende planchetten, een grote spiegel en verlichting. Vanuit de badkamer is de slaapkamer en de gang naar de woonkamer, wasruimte, garderobe en tuin toegankelijk.

Wasruimte:
Vanuit de tussenhal is er toegang tot de wasruimte. De wasruimte is geheel betegeld en voorzien van wastafel een aansluitingen voor het witgoed.

Toiletruimte:
Vanuit de ontvangsthal zijn de garderobe en de toiletruimte toegankelijk. De toiletruimte is geheel betegeld en voorzien van een hangcloset, urinoir, een fonteintje en een te openen raam.

Tussenhal:
De ruime tussenhal is afgewerkt met een houten vloer. Vanuit de tussenhal zijn de woonkamer en de trapopgang naar de verdieping toegankelijk. De woonkamer is toegankelijk middels openslaande deuren met glas. De tussenhal en de overloop met vide genieten een hoge mate van lichtinval. Vanuit de overloop is er toegang tot de 3e slaapkamer en de 2e badkamer.

3e Slaapkamer:
Ruime slaapkamer, gelegen aan de achterzijde van de woning. De kamer is afgewerkt met een laminaatvloer en biedt voldoende ruimte voor een tweepersoonsbed en een kledingkast.

2e Badkamer:
Deels betegelde badkamer met een douche, een staand toilet en een wastafel met een bijbehorend planchet en een spiegel. Het dakvenster zorgt voor een aangename daglichttoetreding. Vanuit de badkamer is er toegang tot de stookruimte.

Stookruimte (niet afgebeeld):
De stookruimte biedt plaats aan een tweetal geschakelde Nefit HR CV-ketels.

Entree kantoorruimte:
Middels een looppad door de voortuin is er toegang tot een 2e entree. De entree biedt toegang tot de voormalige kantoorruimte welke tevens inpandig toegankelijk is vanuit de woonkamer. De bedrijfsruimte i.c.m. de separate entree maken de woning geschikt voor diverse gebruiksdoeleinden.

Ontvangsthal kantoorruimte:
De hal is afgewerkt met een laminaatvloer en beschikt over een muurkast. Vanuit de hal zijn de voorliggende kantoorruimte en de achtergelegen multifunctionele hobbyruimte toegankelijk.

Kantoorruimte:
Riante kantoorruimte met diverse gebruiksmogelijkheden. De kantoorruimte is afgewerkt met een authentieke plavuizen vloer met bies en is voorzien van UTP-aansluitingen. De diverse raampartijen zorgen voor veel lichtinval en een aangenaam contact met buiten. Vanuit de kantoorruimte is er toegang tot de woonkamer.

Hobbyruimte:
Multifunctionele hobbyruimte met diverse gebruiksmogelijkheden. De hobbyruimte is afgewerkt met een tegelvloer en biedt plaats aan de meterkast. Aan de bovenzijde van de hobbyruimte bevindt zich een ruime bergzolder. De achterzijde van de hobbyruimte is voorzien van een authentieke keukenopstelling, bestaande uit diverse bergkasten, een terrazzo blad met spoelbak en een niskast. Vanuit de hobbyruimte is er toegang tot de tuinkamer.

Tuinkamer:
Aan de achterzijde van de hobbyruimte bevindt zich een prachtige tuinkamer. De tuinkamer is afgewerkt met een tegelvloer en voorzien van een TV- aansluiting. Middels openslaande deuren is er toegang tot de tuin. De grote raampartijen en tuindeuren zorgen voor een optimaal contact met de tuin. De tuinkamer beschikt tevens over een kleine keukenopstelling, bestaande uit diverse boven- en onderkasten en een werkblad met spoelbak. Vanuit de tuinkamer is er toegang tot de toiletruimte. Middels een open trappartij is er toegang tot de tussenverdieping welke thans in gebruik is als leeshoek en bibliotheek. Vanuit de leeshoek is er toegang tot de zolderverdieping.

Zolderverdieping:
De riante zolderverdieping is thans ingericht als bergzolder maar biedt diverse gebruiks- en indelingsmogelijkheden. Vanuit de zolderverdieping is er toegang tot de grote bergzolder en een bergkast in het schuine gedeelte. Vanuit de bergzolder is er zicht op vrijwel de volledige kapconstructie.

Verdieping boven woonkamer:
Vanuit het woongedeelte is er middels de vlizotrap toegang tot de bovenliggende verdiepingen. Het eerste gedeelte bestaat uit een drietal onafgewerkte multifunctionele ruimtes met zeer veel vrij indeelbare ruimte. In de grote ruimte boven de woonkamer bevinden zich de monumentale stalen ramen en de ronde lichtkoepel (voormalige melksilo). De ruimte biedt tal van mogelijkheden. Middels een manluik is de bovenliggende bergzolder toegankelijk. Vanuit het manluik is er zicht op de kapconstructie. De bergzolder is uitermate geschikt om net als het voorgaande niveau bij de woning te betrekken.

Souterrain:
Vanuit de bijkeuken en de zijtuin is er toegang tot het souterrain. Het souterrain bestaat uit een drietal multifunctionele ruimtes. Middels een houten trappartij is er toegang tot een dieper gelegen gedeelte. Het dieper gelegen gedeelte is uitermate geschikt als wijnkelder. Middels een trappartij en een afsluitbare houten poort is er vanuit de zijtuin toegang tot het souterrain.

Achtertuin:
De achtertuin bestaat uit een bestraat terras, een gazon, een grote vijverpartij en diverse plantenborders met volwassen (fruit)bomen, planten en struiken. De tuin beschikt over een buitenkraan en is op diverse plaatsen voorzien van elektra verlichting. De vijverpartij beschikt over een waterval, pomp en filterinstallatie. Middels een bestraat looppad is er toegang tot het 2e terras.

2e Terras:
Het 2e terras wordt geheel omsloten door volwassen groen, heeft een uitstekende zonligging en geniet optimale privacy. Vanuit het 2e terras is er middels een bestraat looppad toegang tot de dubbele vrijstaande garage.

Vrijstaande garage:
Ruime dubbele vrijstaande garage. De garage is in spouw gebouwd en voorzien van kenmerkende details in het metselwerk. De garage beschikt over veel praktische bergruimte en is voorzien van elektra, verlichting en een tweetal elektrische rolluiken. De garage biedt tevens plaats aan de grondwaterpomp. Vanuit de garage is er middels een loopdeur toegang tot de achterliggende moestuin.

Terras woningzijde:
Vanaf het terras aan de woningzijde is er een prachtig zicht op de achtertuin. Het terras biedt voldoende plaats voor een grote eettafel met stoelen en geniet evenals de rest van de tuin van optimale privacy. Vanuit het terras aan de woningzijde is er middels een bestraat looppad toegang tot de naastliggende kippenren en de achtergelegen moestuin.

Kippenren:
Riante kippenren met een vrijstaand houten kippenhok. De kippenren is geheel omheind en biedt diverse mogelijkheden.

Schoorsteen:
Aan de achterzijde van het object bevindt zich een hoge ronde bakstenen De schoorsteen is ca. 12 meter hoog en behoort bij de monumentale fabriekschoorsteen, die na oorlogsschade in 1948 is herbouwd. De schoorsteen is ca. 12 meter hoog en behoort bij de monumentale status.

Weide:
Aan de achterzijde bevindt zich een ruime weide (ca. 425 m2) met diverse mogelijkheden. De weide is vanuit de straatzijde toegankelijk middels een sierhekwerk. Vanuit de tuin is de weide toegankelijk vanuit de moestuin en de kippenren. Recent is ca. 400 m2 van totaal ca. 825 m2 verkocht aan de buren, dit gedeelte dient nog afgescheiden te worden.

Parkeren:
In de straat kan openbaar worden geparkeerd. De dubbele vrijstaande garage biedt de mogelijkheid om 2 auto’s op eigen afgesloten terrein te parkeren.

Dak:
Het omgaande zadeldak van de hoofdbouwmassa is gedekt met donkergrijze Muldenpannen en voorzien rode accentpannen met de naam “De Fuus”.

Ligging:
De “Fuus” is gelegen aan de historische verbindingsweg tussen Ell en buurdorp Hunsel. De voormalige melkfabriek is precies tussen deze kernen in gesitueerd. In de directe nabijheid bevinden zich de dorpskernen van Ell en Hunsel, met o.a. een basisschool en diverse dagelijkse winkelvoorzieningen.

Kenmerken

Overdracht

Vraagprijs
€ 580.000 kosten koper
Vraagprijs per m²
€ 1.378
Aangeboden sinds
6+ maanden
Status
Beschikbaar
Aanvaarding
In overleg

Bouw

Soort woonhuis
Eengezinswoning, halfvrijstaande woning (split-level woning)
Soort bouw
Bestaande bouw
Bouwjaar
1909
Specifiek
Monument
Soort dak
Zadeldak bedekt met pannen

Oppervlakten en inhoud

Gebruiksoppervlakten
Wonen
421 m²
Overige inpandige ruimte
203 m²
Gebouwgebonden buitenruimte
4 m²
Externe bergruimte
39 m²
Perceel
1.595 m²
Inhoud
2.820 m³

Indeling

Aantal kamers
11 kamers (3 slaapkamers)
Aantal badkamers
2 badkamers en 1 apart toilet
Badkamervoorzieningen
Ligbad, 2 douches en toilet
Aantal woonlagen
4 woonlagen, een zolder met vliering en een kelder
Voorzieningen
Dakraam, rookkanaal en TV kabel

Energie

Energielabel
Niet verplicht
Isolatie
Gedeeltelijk dubbel glas en voorzetramen
Verwarming
Cv-ketel en houtkachel
Warm water
Cv-ketel
Cv-ketel
Nefit HR (gas gestookt combiketel, eigendom)

Kadastrale gegevens

HUNSEL F 983
Kadastrale kaart
Oppervlakte
1.170 m²
Eigendomssituatie
Volle eigendom
HUNSEL F 1437
Oppervlakte
425 m²
Eigendomssituatie
Volle eigendom

Buitenruimte

Ligging
Buiten bebouwde kom en landelijk gelegen
Tuin
Achtertuin, voortuin en zijtuin
Achtertuin
504 m² (17 meter diep en 36,7 meter breed)
Ligging tuin
Gelegen op het noordoosten bereikbaar via achterom

Garage

Soort garage
Vrijstaande stenen garage
Capaciteit
2 auto's
Voorzieningen
Elektrische deur en elektra

Parkeergelegenheid

Soort parkeergelegenheid
Openbaar parkeren

Kaart

Kaart laden...

Kadastrale grens Bebouwing

Reistijd

Zie hoelang je onderweg bent vanaf dit huis naar bijvoorbeeld je werk of familie.

Hoogstraat 55

€ 580.000 k.k.