Oosterstraat 73 9502 EG Stadskanaal Industriegebied Vleddermond

Uitgelichte kenmerken

  • 136 m² wonen
  • 540 m² perceel
  • 1 slaapkamer
Verkoop bij inschrijving
Wat worden mijn maandlasten?

Omschrijving

BIEDINGSPROCEDURE GESLOTEN. U KUNT GEEN BOD MEER UITBRENGEN

VOORMALIG SLACHTHUIS TE KOOP

In opdracht van de gemeente Stadskanaal bemiddelt Redres de Erfgoedexpert BV in de verkoop van het voormalige slachthuis gelegen aan de Oosterstraat 73, postcode 9502 EG te Stadskanaal, inclusief onderliggende kavels van in totaal 540 m² door middel van een vrijwillige gesloten inschrijving. Indiening van een bod kan tot en met vrijdag 3 juni 2022, 16h00. Uiterlijk 3 juli 2022 neemt verkoper een besluit tot mogelijke gunning.

BIEDINGSPROCEDURE GESLOTEN U KUNT GEEN BOD MEER UITBRENGEN.

ACHTERGROND
Aan de Oosterstraat 73 in Stadskanaal staat vlak bij de watertoren dit voormalige slachthuis. Het object is een rijksmonument met een opvallende kubistisch expressionistische vormgeving, ontworpen in 1925 door de toenmalige gemeentearchitect O. Linzel. Op dit moment is dit object nog in eigendom van de gemeente Stadskanaal. Deze heeft echter het voornemen dit bijzondere object te verkopen.

HISTORIE
Aan het eind van de negentiende eeuw werden in steden openbare slachthuizen gebouwd, waarin de hygiëne beter was gewaarborgd en een betere controle op het slachten van dieren mogelijk was dan in de gebruikelijke particuliere slachtplaatsen. Ten gevolge van een strengere wetgeving (Vleeskeuringswet, 1919) volgden tijdens het interbellum de bouw van slachthuizen in kleinere gemeenten zoals Stadskanaal. Naar Duits voorbeeld werd in de slachthuizen een strikte scheiding tussen het slachten en de vleesverwerking aangebracht. Het slachten gebeurde in een gemeenschappelijke slachthal. Alle onderdelen van het slachthuis werden onder één dak geplaatst, volgens het zogenaamde ‘blokmodel’.

Het gebouw aan de Oosterstraat 73 in Stadskanaal is in 1925 gerealiseerd naar ontwerp van de gemeentearchitect van de toenmalige gemeente Onstwedde, Otto Linzel. De Oosterstraat loopt parallel aan het Stadskanaal. Dit kanaal was al in 1765 gegraven om de venen in Zuidoost-Groningen en Oost-Drenthe af te kunnen graven. De ruimtelijke ontwikkeling van Stadskanaal volgde tot de jaren dertig het dubbelkanalenstelsel dat werd gevormd door het Stadskanaal en het ten noordoosten hiervan gelegen Boerendiep. Het slachthuis is gesitueerd op de plek waar het kanaal een knik maakt, vlak bij de watertoren. Het slachthuis ligt op de hoek van de Oosterstraat en aan de weg naar de voormalige gasfabriek. Vanaf de Oosterstraat ligt het gebouw iets naar achter. De zuid oostgevel van het gebouw grenst aan de weg naar de voormalige gasfabriek. Deze zijde heeft meer de uitstraling van een voorgevel dan de gevel aan de Oosterstraat (de zuidwestgevel). Aan de linkerzijde ligt het gebouw vlak tegen een grote boerderij.

Het gebouwtje is opgetrokken in een kubistisch expressionistische bouwstijl. Vanaf 1984 is het in gebruik geweest als particulier slachthuis. Inmiddels staat het gebouw al vele jaren leeg. In opdracht van de Gemeente Stadskanaal is onderzoek verricht naar de cultuur- en architectuurhistorische waarden van het gebouw. Deze bouwhistorische waardestelling is als bijlage 8 opgenomen aan dit document.

INDELING
Het voormalige slachthuis is een vrijstaand gebouw van één bouwlaag en heeft een blokvormige opbouw. Het bestaat uit een aantal bouwvolumes van verschillende hoogten onder een plat betonnen dak. Gezien vanaf de zuidoostzijde (rechterzijgevel) bestaat het gebouw uit een nagenoeg symmetrisch deel met in het midden een vierkant hoger gedeelte, geflankeerd door twee lagere delen. Aan de rechterzijde bevindt zich achter het lagere gedeelte weer een hoger blokvormig deel en daaraan een gekoppeld, aan de noordoostzijde (achterzijde) een lage vleugel, die in een latere fase is verlengd.

Gezien vanuit het zuidoosten ligt in het midden, achter grote dubbele deuren een grote ruimte. Dit was oorspronkelijk de slachthal. Aan de rechterzijde daarvan bevindt zich een lagere hal en aan de linkerzijde (de voorzijde van het gebouw) een kleine hal en een kantoorruimte. Achter deze drie ruimten ligt een aaneenschakeling van vertrekken: de voormalige uitbeenruimte (later laboratorium), een hal met uitbeenkoelcel, een grote koelcel, een opslagruimte, een kantoorruimte (voorheen kantine en diepvriesruimte, halletje met WC) en een schuurtje voor slachtafval. Hieraan is later nog een bergplaats gebouwd.

Het interieur is sterk bepaald door de functie van het gebouw, met de centraal gelegen slachthal en de overige ruimten, zoals uitbeenruimte en koelruimte daaromheen. Alle ruimten moesten aan hygiënische eisen voldoen en zijn om die reden betegeld. De deuren en vensters hebben oorspronkelijke platte omlijstingen. Bij de deuren bevinden zich zwarte hardstenen of hardgebakken dorpels en zwarte neuten.

BESTEMMING
Conform ruimtelijke plannen heeft de Oosterstraat 8 een gemengde bestemming. Gemeente Stadskanaal wil ook meewerken aan andere invullingen zoals bijvoorbeeld:
• Bedrijfsbestemming cat. 1 of 2
• Gemengd wonen- werken
• Wonen
• Kinderdagverblijf

Behalve voor de bedrijfsbestemming zal voor de overige functies een bestemmingsplan moeten worden aangepast om het mogelijk te maken. Daarbij is het de bedoeling dat het gebouw wordt gerestaureerd en gerenoveerd, zoveel mogelijk volgens de oorspronkelijke opzet.

INSCHRIJVING GESLOTEN

Kenmerken

Overdracht

Vraagprijs
Verkoop bij inschrijving
Vraagprijs per m²
€ 368
Oorspronkelijke vraagprijs
€ 170.000 kosten koper
Aangeboden sinds
5 maanden
Status
Beschikbaar
Aanvaarding
In overleg

Bouw

Soort woonhuis
Eengezinswoning, vrijstaande woning
Soort bouw
Bestaande bouw
Bouwperiode
1906-1930
Specifiek
Erfgoed, kluswoning, monument en monumentaal pand
Soort dak
Plat dak bedekt met overig

Oppervlakten en inhoud

Gebruiksoppervlakten
Wonen
136 m²
Externe bergruimte
68 m²
Perceel
540 m²
Inhoud
549 m³

Indeling

Aantal kamers
5 kamers (1 slaapkamer)
Aantal woonlagen
1 woonlaag
Voorzieningen
Natuurlijke ventilatie

Energie

Energielabel
Niet verplicht

Kadastrale gegevens

ONSTWEDDE B 7760
Kadastrale kaart
Oppervlakte
540 m²
Eigendomssituatie
Volle eigendom

Buitenruimte

Ligging
Aan rustige weg, aan water en in woonwijk
Tuin
Achtertuin, voortuin en zijtuin
Achtertuin
3 m² (2,35 meter diep en 1,1 meter breed)
Ligging tuin
Gelegen op het noordwesten bereikbaar via achterom

Bergruimte

Schuur/berging
Vrijstaande stenen berging

Parkeergelegenheid

Soort parkeergelegenheid
Op eigen terrein

Kaart

Kaart laden...

Kadastrale grens Bebouwing

Reistijd

Zie hoelang je onderweg bent vanaf dit huis naar bijvoorbeeld je werk of familie.

Oosterstraat 73

Verkoop bij inschrijving