Starter Doorstromer Samenwerking

Nieuw huis? Nieuwe cilindersloten!


4 redenen om bij een verhuizing altijd je sloten te vervangen

Als je net de sleutel van je nieuwe huis hebt gekregen, ga je natuurlijk het liefst direct aan de slag met verhuizen of verbouwen. De beveiliging van je huis is waarschijnlijk niet het eerste waar je aan denkt. Maar weet je zeker dat jij de enige bent die de sleutel tot jouw huis heeft?

De sloten van je nieuwe huis vervangen is niet alleen verstandig, het biedt ook voordelen op het gebied van veiligheid, verzekering en gemak. Dit zijn 4 redenen om bij een verhuizing meteen nieuwe cilindersloten te plaatsen.

1. Voor je eigen veiligheid en gemoedsrust

Een van de belangrijkste redenen is veiligheid: als je direct de cilinders van je buitendeuren vervangt, weet je zeker dat jij de enige bent met toegang tot jouw huis. Je weet namelijk niet of de vorige bewoners sleutels zijn kwijtgeraakt of aan derden hebben gegeven, die ze nooit meer hebben ingeleverd.

‘Gemiddeld acht van de negen woningeigenaren geeft twee sleutels aan derden’, zegt Coen Staal, voorzitter van de Nationale Inbraakpreventie Weken. Volgens hem moet je daarbij denken aan (uitwonende) kinderen (46%), buren (37%) en (schoon)ouders (41%). ‘Bij een verhuizing komen die dus veelal niet altijd allemaal retour.’

Door de cilinders te vervangen bescherm je je eigen veiligheid, dat van je eventuele gezin én je bezittingen.

Zelf je cilinders vervangen is eenvoudiger dan je denkt. In deze korte video wordt stap voor stap uitgelegd hoe je dat doet en hoe je bepaalt welke cilindermaat je nodig hebt.

2. Voor je verzekering

Verzekeraars geven bij verbeterde beveiligingssystemen, zoals nieuwe cilindersloten, soms korting op de premies voor verzekeringen voor huiseigenaren. Ook zijn er verzekeraars die pas schade na inbraak vergoeden als je kunt aantonen dat je voldoende hebt gedaan om je huis goed te beveiligen. Verouderde sloten voldoen soms niet aan de juiste veiligheidseisen. Kies daarom bij het vervangen van je sloten altijd voor SKG-goedgekeurd hang- en sluitwerk dat voldoet aan het Politiekeurmerk Veilig Wonen.

3. Om de kans op inbraak te verkleinen

Zichtbare deur- en raambeveiliging voorzien van het SKG-keurmerk is extra inbraakwerend, omdat het beschermt tegen verschillende inbraakmethodes. Bijvoorbeeld ‘cilindertrekken’, een van de meest voorkomende methodes. Hierbij wordt in zo’n dertig seconden de cilinder met behulp van speciaal gereedschap uit het slot getrokken.

Inbrekers willen het liefst zo snel mogelijk te werk gaan. Bij sloten die lastig te openen zijn, zoals deurbeslag en cilinders met SKG 3 sterren (hoogste veiligheidsklasse), wordt de kans op betrappen groter. Inbrekers herkennen ze vaak al van een afstand, waardoor ze zich wel twee keer bedenken voordat ze bij jou toeslaan’, aldus Edwin Changoer van AXA Home Security.

4. Voor meer gemak

Als je je cilindersloten vervangt, kun je ze meteen gelijksluitend laten maken, bijvoorbeeld via de cilinder- en sleutelservice van AXA. Je hebt dan nog maar één sleutel nodig voor al je buitendeuren. Wel zo gemakkelijk en het scheelt een volle sleutelbos.

Vervang je oude cilindersloten voor gelijksluitende cilindersloten Vervang je oude cilindersloten voor gelijksluitende cilindersloten

Ook handig zijn cilinders met een hotelfunctie. Hiermee kun je de deur altijd openen, ook als er al een sleutel aan de binnenkant zit. Zo sta je nooit voor een dichte deur, bijvoorbeeld omdat een van je gezinsleden of huisgenoten per ongeluk de sleutel in het slot heeft laten zitten!

Meer weten over sloten en beveiliging?

Zeker weten dat jij de enige bent met de sleutel van jouw huis? Op de website van AXA vind je meer informatie over het vervangen van je cilindersloten.