vraag & antwoord

Ik heb een huis gekocht, waarom heb ik een taxatie nodig?

Laatst bijgewerkt op - leestijd

Taxatierapport: een zekerheid voor de bank

Je hebt een nieuwe woning gekocht, het koopcontract ondertekend en nu de volgende stap: het regelen van de taxatie. Waarom heb je een taxatierapport eigenlijk nodig, hoe snel moet het geregeld zijn en wat kost het?

De bank wil zeker weten dat het huis niet minder waard is dan de lening die ze je gaan geven. Het risico zou te groot zijn op het moment dat je de hypotheeklasten niet meer betaalt. De bank heeft dan het recht om het huis te verkopen en wil er van tevoren zeker van zijn dat ze de lening weer kunnen terugverdienen. Het taxatierapport is dus een essentieel onderdeel in de beoordeling of ze jou een hypotheek willen verstrekken of niet.In deze video praten we je in een paar minuten bij over de belangrijkste zaken die je moet weten over het taxatierapport.

Wie regelt de taxatie?

Als koper ben je degene die de taxatie moet regelen, dus die kan ook op je to-do-lijst. Aangezien het taxatierapport zo’n belangrijk onderdeel vormt van de beoordeling van de hypotheek, is het verstandig om dit in gang te zetten zodra de koopakte is getekend. Je hoeft niet zelf bij de taxatie aanwezig te zijn. De taxateur maakt met de verkoopmakelaar een afspraak om langs de woning te gaan. Het taxatierapport is doorgaans zes maanden geldig.

Huis laten taxeren: de kosten

Ook de kosten van de taxatie zijn dus voor jouw rekening – die kunnen bij je kostenoverzicht. Meestal betaal je tussen de 350 en 800 euro, dit kan verschillen per taxateur. Check als je tarieven van taxateurs vergelijkt welke kosten zijn inbegrepen. Voor een taxatierapport betaal je namelijk ook kadasterkosten, gemeentelijke kosten, administratiekosten en kosten voor validatie door een onafhankelijke partij als het NWWI. Taxatiekosten kun je niet meefinancieren in de hypotheek. Ze zijn wel fiscaal aftrekbaar.

De waarde voor én na verbouwing

Heb je plannen om de woning meer naar je smaak te maken, of is het simpelweg noodzakelijk om een verbouwing uit te voeren? Geef dan ook door aan de taxateur wat je plannen zijn. In het taxatierapport wordt dan naast de waarde in de huidige staat ook een waarde ná de verbouwing genoteerd. Dit is tevens de maximale hypotheek (100% van de waarde) die je kunt lenen. Let wel op dat de kosten van een verbouwing niet altijd automatisch tot dezelfde waardestijging leiden. Een nieuwe keuken ter waarde van € 15.000 betekent niet dat de waardebepaling van het huis € 15.000 hoger uitvalt.

Het gevalideerde taxatierapport

We noemden het al bij de kosten: de validatie van het taxatierapport. Het gevalideerde taxatierapport is in het leven geroepen om taxatiefraude tegen te gaan en partijen meer zekerheid te geven over de waarde van het huis. Een onafhankelijke partij controleert het taxatierapport voordat de taxateur zijn handtekening eronder zet. Voor een NHG-hypotheek moet je bijvoorbeeld een taxatierapport hebben dat gevalideerd is door een instituut dat erkend is door het Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW), zoals het NWWI.

De uitzondering bij nieuwbouw

Voor nieuwbouw gelden andere regels als het gaat om het taxatierapport. Koop je een nieuwbouwhuis van een projectontwikkelaar en is het huis na oplevering direct van jou? Dan heb je geen taxatierapport nodig. Koop je zelf een stuk grond waar je een huis op laat bouwen, dan wil de bank wel een taxatierapport zien.

Meer vragen en antwoorden

Doe je voordeel met onze antwoorden op jouw vragen

Het is verstandig om na het tekenen van de koopakte zo snel mogelijk een taxateur te benaderen. Het taxatierapport is een belangrijk onderdeel van het dossier bij de bank. Zolang dit dossier niet compleet is, kunnen ze geen akkoord geven op de lening. Hoe sneller het taxatierapport klaar is, hoe sneller jij zekerheid hebt over het kunnen krijgen van de hypotheek. Een taxatie is meestal zes maanden geldig.
Vrijwel alle banken willen een gevalideerd taxatierapport. Dit betekent dat een extra (onafhankelijke) partij het taxatierapport controleert. Zo heeft de bank extra zekerheid over de waarde. Een grote partij die taxatierapporten valideert is bijvoorbeeld het Nederlands Woning Waarde Instituut.
Wanneer je een nieuwbouwwoning koopt van een projectontwikkelaar en direct na de oplevering eigenaar wordt, is het niet nodig om een taxatierapport te laten maken. Koop je een stuk grond waar een huis op gebouwd gaat worden, dan is het wel nodig.
De tarieven die taxateurs rekenen liggen tussen de 350 en 800 euro. Daarnaast betaal je voor een taxatierapport ook deze kosten:
  • kadasterkosten
  • administratiekosten
  • gemeentelijke kosten
  • validatiekosten
Het loont om de tarieven van verschillende taxateurs te vergelijken. Check daarbij of bovengenoemde kosten zijn inbegrepen. Taxatiekosten kun je niet meefinancieren in de hypotheek, maar zijn wel fiscaal aftrekbaar. Een taxatierapport is meestal zes maanden geldig.
Meer vragen
Regel de taxatie van je nieuwe woning

Het is handig om een taxateur te kiezen die de huizenmarkt in de omgeving van je nieuwe huis goed kent. Soms is dit zelfs een vereiste van de geldverstrekker. Veel makelaarskantoren bieden ook taxaties aan, dus kijk eens bij welke kantoren in de omgeving je hiervoor terecht kunt. Houd er wel rekening mee dat dit kantoor niet betrokken mag zijn bij de aan- of verkoop van jouw nieuwe woning.