vraag & antwoord

Is de huizenmarkt nu gunstig voor doorstromers?

Laatst bijgewerkt op - leestijd

Het goede moment om je huis te verkopen en naar een ander op zoek te gaan

Je hebt al een koophuis, maar wilt graag verhuizen naar een volgende koopwoning. Hoe weet je nu of het een goed moment is om te verhuizen en wat kun je doen met de overwaarde op je huis?

De woningmarkt beweegt meestal in golven. Meestal geldt dat hoe meer mensen actief op zoek zijn naar een koophuis, hoe sneller huizenprijzen stijgen. Die situatie is nu al langere tijd aan de gang. En dat is gunstig als je een huis wilt verkopen, maar minder gunstig als je daarna een nieuw huis wilt kopen. Misschien twijfel je of je eerst moet kopen en daarna verkopen. Overleg met een verkoopmakelaar of de huizenmarkt in jouw regio nu gunstig is voor doorstromers. Die weet immers veel over de actuele vraag en het aanbod in jouw buurt. In jouw regio is het misschien makkelijker of juist moeilijker om een woning te (ver)kopen dan ergens anders. Bovendien weet je beter wat je mogelijke overwaarde is na een waardebepaling door een makelaar.

Hoe krijg ik inzicht in mijn mogelijkheden?

In de media lees je nu veel over de krappe woningmarkt en gestegen huizenprijzen. Maar wat betekent dat voor jou? Echt goed inzicht in je mogelijkheden krijg je pas als je hier onderzoek naar doet. Dat begint met de waarde van je woning. De funda Waardecheck geeft je een eerste indicatie hoeveel jouw woning waard is op de huizenmarkt. Voor een nauwkeuriger waardebepaling maak je een afspraak met een makelaar. Zo weet je beter op hoeveel overwaarde je kunt rekenen en wat dit betekent voor de maximale hypotheek die je kunt krijgen.

Hoe moet ik de maandlasten van mijn hypotheek berekenen?

Heb je een huis op het oog en wil je weten wat je maandlasten worden? Dat bereken je eenvoudig zelf op funda met onze maandlastencalculator en maak indien gewenst meteen een afspraak met een hypotheekadviseur. Die kan je preciezer vertellen wat de geschatte overwaarde van je huis en de huidige, lage rentestand betekenen voor je maximale hypotheekbedrag. Misschien worden je maandlasten wel lager, zelfs al koop je een duurdere woning.

Wat als ik overwaarde heb?

Verkoop je jouw huis met overwaarde, oftewel is je huis meer waard geworden dan toen je het kocht? Dan heb je de volgende opties.

  • De overwaarde in het nieuwe huis stoppen. Je kunt een duurder huis kopen, de verbouwing van je nieuwe woning financieren of meer aflossen op je hypotheek. Dat laatste scheelt in je maandlasten.
  • Persoonlijke leningen aflossen. Voor een hypotheek betaal je minder rente dan voor zogenoemd consumptief krediet, dus je vaste lasten kunnen omlaag.
  • Het geld tijdelijk op de bank zetten. Als je binnen drie jaar een nieuwe woning koopt, moet je de overwaarde in je nieuwe huis steken als je gebruik wilt blijven maken van de hypotheekrenteaftrek over dit bedrag.

Wel is het slim om te weten wat je volgende stap is en wat je doet met je huidige woning. Wil of ga je op korte termijn geen nieuw huis kopen, dan kun je het geld vrij besteden.

Meer vragen en antwoorden

Doe je voordeel met onze antwoorden op jouw vragen

De woningmarkt is altijd in beweging. Ontwikkelingen die vooral van belang zijn, zijn de rentestand en drukte. Die hebben immers invloed op jouw woningwaarde. Maar verschillen in huizenprijzen zijn groot en zeer afhankelijk van jouw regio en woonwensen.
Meer vragen

Bekijk eerst wat je woning waard is

De waarde van je woning checken is een goede eerste stap om te ontdekken wat je mogelijkheden zijn. Trek hier je huidige hypotheekschuld vanaf en je hebt een indicatie van je overwaarde. Wil je meer weten over jouw kansen op de woningmarkt, maak dan (vrijblijvend) een afspraak met een makelaar.

Zo vind je een makelaar die bij je past