vraag & antwoord

Welke voordelen levert een makelaar mij op?


Zonder zorgen een woning kopen of verkopen

De knoop is doorgehakt: je gaat een (andere) woning kopen of je huidige woning verkopen. In beide gevallen wacht je een spannende tijd. Er staat een hoop te gebeuren en te beslissen. Dat begint al met de vragen: Welke zaken kun je zelf doen? En: Welke dingen besteed je uit aan een makelaar?

Het waarom van een makelaar

Een huis kopen of verkopen doe je waarschijnlijk niet wekelijks, of zelfs jaarlijks. De makelaar daarentegen is dagelijks in de weer met onderhandelingen, woningpresentaties en is op de hoogte van de laatste marktontwikkelingen. Met het inschakelen van een aan- of verkoopmakelaar ben je dus van een hoop kennis en ervaring verzekerd en kun je ervan uitgaan dat je je huis voor een goede prijs koopt of verkoopt. Vergeet daarnaast ook niet de tijd die een makelaar je bespaart. Zo hoef je bij de verkoop van je huis niet de bezichtigingen te organiseren en kun je bij de aankoop alle communicatie rondom de onderhandelingen aan je makelaar overlaten.

Wat kan ik verwachten tijdens de aan- of verkoop?

Als je met een makelaar werkt, kun je het volgende verwachten.

De verkoopmakelaar:

 • doet marktonderzoek om de vraagprijs en de te verwachten opbrengst te kunnen vaststellen;
 • presenteert je woning op de beste manier op funda;
 • plant en leidt de bezichtigingen;
 • voert de onderhandelingen voor je uit;
 • maakt de koopakte op zodra de onderhandelingen succesvol zijn afgerond;
 • begeleidt je bij de eindinspectie voor de sleuteloverdracht.

De aankoopmakelaar:

 • zoekt naar een geschikte woning en helpt je eventueel met het aanscherpen van je woonwensen;
 • begeleidt je bij de bezichtigingen;
 • geeft je advies over de buurt, bouwkundige staat van de woning en in sommige gevallen zelfs verduurzaming van de woning;
 • onderhandelt voor je;
 • controleert de koopakte;
 • houdt alle belangrijke data voor je in de gaten;
 • begeleidt je bij de eindinspectie voor de sleuteloverdracht.

Wanneer je het hele proces van aan- of verkoop uitbesteedt, spreek je vaak over full service. Het kan ook anders; bij sommige makelaars heb je de mogelijkheid om een deel zelf te doen. In het geval van een verkoop kan dat bijvoorbeeld het zelf rondleiden van de kijkers zijn. Bij een aankoop kun je een aankoopmakelaar ook alleen inschakelen voor de onderhandelingen. Door het op deze manier te doen, beperk je de kosten. Vraag hiernaar bij jouw makelaar.

Een makelaar kan zowel aankoop- als verkoopmakelaar zijn, dat hangt af van de opdracht die hij krijgt. Een makelaar behartigt de belangen van de koper van een huis of de verkoper ervan, maar nooit van beiden tegelijkertijd. Een verkoper wil immers een zo hoog mogelijke prijs voor zijn woning krijgen en een koper wil een zo laag mogelijke prijs betalen. Voor beide partijen tegelijk werken is dus onmogelijk.

Kan de makelaar ook taxeren?

Wanneer je een woning hebt gekocht, dient er een taxatierapport opgemaakt te worden. Dit rapport is een belangrijk onderdeel van de beoordeling van je hypotheek. Als een makelaar als taxateur is geregistreerd, is hij bevoegd om een taxatie voor je uit te voeren, maar dit mag niet jouw eigen aankoopmakelaar zijn. Het moet een onafhankelijke taxateur zijn die het rapport opmaakt, iemand die niet bij de aan- of verkoop betrokken is geweest.

Een makelaar maakt het je makkelijk

Als je een huis koopt of verkoopt, dan komt er veel op je af. Van zoekopdracht naar een eerste bod, en van onderhandeling tot taxatie: een makelaar helpt je stap voor stap door het proces.