artikel

Regels aan de onderhandeltafel


Dit zijn de onderhandelingswetten die je moet kennen

Onderhandelen is een spel, en daar horen logischerwijs regels bij. Die regels kent de makelaar natuurlijk het beste, maar het kan geen kwaad dat ook jij als consument een en ander weet. We delen dan ook graag deze 6 ongeschreven ‘onderhandelingswetten’ met je.

 1. Begin voorbereid
  Dat klinkt misschien voor de hand liggend, maar nog te vaak blijkt dat mensen zich helemaal niet, te weinig, of maar half voorbereiden als ze gaan onderhandelen. En dan loop je dus meteen al achter de feiten aan. Duik daarom eerst de materie in en lees bijvoorbeeld deze artikelen.
 2. Bepaal je maximum
  Bepaal vooraf tot hoe ver je wilt gaan. Dat wordt in onderhandelingstermen ook wel je weerstandspunt genoemd. Laat je niet verleiden om daar overheen te gaan.
 3. Let op je presentatie
  Een zin als: ‘Ik zat te denken aan dit bod’, geeft veel ruimte voor de tegenpartij. Wees stellig, leg elk bod neer alsof het je eindbod is. Emotie kost namelijk geld.
 4. Voorkom een patstelling
  Als beide partijen blijven hangen in hun bod kom je niet verder. Bedenk vooraf bij welke punten je water bij de wijn wilt doen.
 5. Twee winnaars
  Onderhandelen is een proces waarbij er uiteindelijk twee winnaars zijn. Houd dat in je achterhoofd. Jij wil een goede prijs voor het huis betalen, de verkoper wil een goede prijs voor zijn huis ontvangen.
 6. Beter geen deal dan een slechte deal
  Als je merkt dat de onderhandelingen een kant opgaan waar je je niet lekker bij voelt, stap er dan uit. De koop moet immers beklonken worden met een bod waar je een goed gevoel aan overhoudt. Lukt het niet, troost je dan met de gedachte dat nu eenmaal niet alle onderhandelingen succesvol worden afgesloten. En dat er wellicht een ander huis voor je in het verschiet ligt.
Laat je het onderhandelen liever over aan een professional?

Een makelaar is een ervaren onderhandelaar. Bovendien heeft een makelaar inzicht in de lokale markt, waardoor hij of zij je goed kan adviseren over het juiste bod of de volgende stap. Kortom: met een makelaar aan je zijde sta je sterk.