Vragen die je helpen tijdens het biedingsproces
Om tot een openingsbod te komen, bepaal je de onderhandelingsruimte, je maximale prijs en je ideale prijs. Je bod mondeling uitbrengen kan, maar bevestig het ook altijd per e-mail zodat er geen misverstanden over kunnen ontstaan. Vertel daarbij je onderbouwing en (ontbindende) voorwaarden. De verkoper accepteert je bod, of keurt het af. Óf hij komt met een tegenvoorstel. Dan ben je pas echt in onderhandeling.
Bieden op een huis kan op verschillende manieren gaan. Het meest gebruikelijk is dat je een bod uitbrengt waarover je met de verkoper gaat onderhandelen. Maar soms kiest de verkoper voor een andere biedingsvorm, zoals:
  • bieden per inschrijving
  • bieden met een vanafprijs
  • bieden via een veiling
Je bent pas in onderhandeling wanneer de verkoopmakelaar met een reactie komt op jouw openingsbod. Tijdens de onderhandeling mogen de bezichtigingen doorgaan en mag de verkoper ook andere biedingen in ontvangst nemen. Op elk moment in de onderhandeling mogen beide partijen deze stoppen. Is er een koopsom overeengekomen? Dan mag de verkoper nog steeds besluiten om van de verkoop af te zien, zolang hij tenminste geen handtekening onder de koopakte heeft gezet. Jij als koper hebt hetzelfde recht en mag zelfs tot drie dagen na het tekenen van de koopakte nog van de koop afzien. De verkoper heeft dit recht niet.
Wil je zelf een bod uitbrengen op een huis, bevestig je bod dan altijd schriftelijk per e-mail of brief. Gebruik daarvoor bijvoorbeeld deze voorbeeldbrief die we al voor je hebben opgesteld. Je hoeft alleen nog de lege velden in te vullen met je eigen gegevens en de voorwaarden die je aan je bod verbindt.
Meer vragen