vraag & antwoord

Zelf een bod uitbrengen: voorbeeldbrief


Wat zet je in je brief of e-mail?

Zelf een bod uitbrengen kun je telefonisch doen bij de makelaar van de verkoper. Het is verstandig om je bod daarnaast ook schriftelijk te bevestigen per e-mail. Zo heb je zwart-op-wit wat je hebt uitgebracht en onder welke voorwaarden.

In je brief of e-mail bevestig je je bod. Geef daarbij ook een goede onderbouwing voor je bod door te benoemen welke overwegingen je daarin hebt meegenomen. Denk aan kosten die je op basis van de onderhoudsstaat van het huis verwacht te moeten maken. Hierdoor heb je meer kans dat de makelaar en verkoper het bod begrijpen en je als een serieuze kandidaat zien.

Voorbeeld schriftelijk bod

Om je te helpen, hebben we een voorbeeldbrief gemaakt om een bod uit te brengen. Je hoeft daarin alleen de lege velden in te vullen met je gegevens en de voorwaarden die je aan je bod verbindt. Download de brief via de oranje button hieronder.

Voorbeeldbrief

De aanvullende voorwaarden

Naast het openingsbod zijn ook de aanvullende voorwaarden voor een verkoper van belang. Zet daarom ook onderstaande punten in de e-mail:

1. De transportdatum

De transportdatum is de datum waarop de overdracht van de woning plaatsvindt. Wanneer zou je de sleutels willen krijgen?

2. Zaken ter overname

Misschien wil je de raambekleding of een aantal meubels overnemen? Controleer de lijst van zaken om te bekijken wat er ter overname is of doe een voorstel.

3. Ontbindende voorwaarden

  • Ontbindende voorwaarden financiering
  • Ontbindende voorwaarden financiering mét Nationale Hypotheek Garantie
  • Ontbindende voorwaarde bouwkundige keuring
  • Ontbindende voorwaarde verkrijgen (bouw)vergunning

Je bod intrekken?

Goed om te weten: zolang het koopcontract nog niet is getekend, mag je je bod nog wijzigen of intrekken. Wil je de onderhandelingen liever niet zelf doen? Je kunt in dit stadium alsnog een aankoopmakelaar in de arm nemen.

Hulp nodig bij het bepalen van je bod?

Een aankoopmakelaar kan je helpen om een goed openingsbod te bepalen, zodat je niet onnodig veel of juist te weinig biedt. Schakel je een aankoopmakelaar in, dan zal die ook de verdere onderhandelingen namens jou voeren.