vraag & antwoord

Hoe wordt de vraagprijs van mijn woning bepaald?


De vraagprijs is afhankelijk van de waarde van je huis

De vraagprijs voor je huis is niet een bedrag dat je uit je duim zuigt. Een makelaar voert een waardebepaling uit om de waarde van je huis in te schatten. Op basis van marktonderzoek, de vraag en je persoonlijke situatie kan vervolgens de verkoopstrategie van jouw huis worden bepaald.

Het bepalen van de vraagprijs is een belangrijk onderdeel bij het te koop zetten van je woning. De vraagprijs beïnvloedt hoe groot de groep kopers is die je aantrekt, hoe snel je huis verkocht wordt en wat je straks te besteden hebt voor je volgende huis.

De invloed van de woonomgeving op de waarde van je huis

Een verkoopmakelaar doet eerst onderzoek naar de buurt – voor zover hij die niet al kent. Wat is er in de omgeving recent verkocht, oftewel: wat zijn de marktontwikkelingen? Komen deze verkochte woningen overeen met jouw woning? Of waren ze kleiner, luxer, minder goed onderhouden, hadden ze een betere tuinligging of wél een dakkapel waardoor er een extra kamer is gecreëerd? Dit is slechts een greep uit de factoren die de waarde van jouw huis bepalen. Al deze informatie haalt de makelaar uit de systemen waar een makelaarskantoor toegang tot heeft. Door verschillende verkopen te vergelijken, bepaalt hij of zij de waarde van je huis en dus de vraagprijs.

tip  Kies voor een makelaar die jouw buurt goed kent!
Vind een verkoopmakelaar in de buurt

Persoonlijk: welke dingen zijn voor jou belangrijk in de verkoop?

Daarnaast is jouw situatie van belang. Wil je jouw huis zo snel mogelijk verkopen omdat jouw gezinssamenstelling aan het veranderen is? Dan kan het huis voor een net wat scherpere vraagprijs te koop worden aangeboden – als dat natuurlijk financieel haalbaar is.

De verkoopmakelaar doet onderzoek, heeft ervaring en expertise en kan op basis daarvan de juiste verkoopstrategie voor jouw woning bepalen. De makelaar adviseert over de hoogte van de vraagprijs en de te verwachte verkooptijd. Dit is geen bindend advies, uiteindelijk bepalen jullie in overleg de definitieve vraagprijs.

Wel of geen psychologische vraagprijs op de woningmarkt?

In de supermarkt zie je meestal geen ronde bedragen. Een product staat eerder voor € 9,99 te koop dan voor € 10. Eerstgenoemde is een zogeheten psychologische prijs, die simpelweg 'goedkoper' lijkt voor een consument. Hoe werkt dat met de vraagprijs voor je huis?

Een voorbeeld

Uit eigen onderzoek is gebleken dat een psychologische vraagprijs voor dure aankopen niet leidt tot meer verkopen. Zeker op funda is het ook van belang om te kijken naar de zoekcategorieën. Je wilt een zo groot mogelijke groep potentiële kopers bereiken. Je kunt daarbij het volgende voorbeeld in gedachten houden:

Bij een vraagprijs van € 299.000 wordt jouw woning getoond in de zoekcategorie € 275.000 tot € 300.000.

Bij een vraagprijs van € 300.000 wordt jouw woning niet alleen getoond in de zoekcategorie € 275.000 tot € 300.000, maar ook in de categorie € 300.000 tot € 325.000. Je vergroot op deze manier je bereik.

Meer vragen en antwoorden

Doe je voordeel met onze antwoorden op jouw vragen

Bij het verkopen van je woning, doorloop je verschillende stappen:
  1. Verkoopmakelaar vinden
  2. Verkoopstrategie bepalen met de makelaar
  3. Verkoop voorbereiden: van documenten verzamelen tot klussen
  4. Bezichtigingen en onderhandelen zodra er een bod is
  5. Hypotheek en overwaarde: de hoogte van een bod bepaalt de vervolgstappen
  6. Koop sluiten en je huis opleveren
Je huis verkopen kun je zelf doen. Houd er wel rekening mee dat het plannen van bezichtigingen en kijkers rondleiden veel tijd kost, zeker als er veel interesse is voor je huis. Kun je dit combineren met werk en gezin? Ook is het belangrijk om je goed te verdiepen in je rechten en plichten als verkoper. Bijvoorbeeld de informatie en documenten die je verplicht bent te delen. Twijfel je of je voldoende (juridische) kennis hebt om alle risico’s uit te sluiten? Veel makelaars bieden de optie om een deel van de verkoop uit te besteden en een deel zelf te doen.
Je huis kun je niet zelf op funda zetten: hiervoor heb je een makelaar nodig. Hij of zij waarborgt de kwaliteit en zorgt ervoor dat alle gegevens juist worden gepubliceerd, net als de foto’s, een duidelijke plattegrond, 360 graden foto’s en een mooie video.
Meer vragen

Benieuwd naar je woningwaarde?

Een verkoopmakelaar bepaalt samen met jou een goede, realistische vraagprijs. Alvast weten wat jouw woning ongeveer opbrengt?