Waarom een aanbouw een slimme investering is
Met een aanbouw creëer je meer ruimte en verhoog je je woningwaarde
Wil je ruimer wonen of een extra kamer, dan hoef je niet altijd op zoek naar een nieuw huis dat precies aan je wensen voldoet. Wel zo fijn in deze krappe huizenmarkt! Met een aanbouw stijgt niet alleen het aantal vierkante meters, maar vaak ook je woningwaarde.
Aanbouwen zijn er in allerlei soorten en maten. Welke keuzes heb je? Welk materiaal is geschikt als je wilt aanbouwen? En hoe zit het eigenlijk met de omgevingsvergunning? De belangrijkste zaken op een rij.
Aanbouw of woonserre?
Met een aanbouw creëer je in één keer meer woonoppervlakte die je voor verschillende doeleinden kunt gebruiken, bijvoorbeeld als bijkeuken, extra slaapkamer of als uitbreiding van je woonkamer. Het verschil met een uitbouw is dat een aanbouw als afzonderlijke ruimte aan je huis wordt gebouwd.
Een aanbouw waarvan de wanden volledig van glas zijn, noem je ook wel een (woon)serre. Een serre is ideaal als je veel daglicht in huis wilt of als je binnen en buiten meer met elkaar wilt verbinden. Met een serre kun je het hele jaar door warm en droog ‘in je tuin’ zitten.
Prefab aanbouw versus traditionele bouw
Een traditionele aanbouw van steen, hout of een staalconstructie wordt ter plekke per onderdeel opgebouwd. Afhankelijk van de grootte en afwerking nemen de bouwwerkzaamheden meestal een paar weken tot enkele maanden in beslag.
Wil je liever niet zo lang wachten of heb je geen zin in een wekenlange verbouwing, dan is een prefab aanbouw een goed alternatief. Zo’n aanbouw wordt volledig geproduceerd in een fabriek of werkplaats en kan al in vijf dagen worden geplaatst. Weersomstandigheden hebben namelijk geen impact op de bouw.
Qua isolatie en kwaliteit is een prefab aanbouw vergelijkbaar met een traditioneel gebouwde aanbouw. En ook bij prefab kun je het ontwerp zowel aan de binnen- als buitenkant volledig aan jouw wensen aanpassen.
Wel of geen vergunning nodig?
Ga je je huis vergroten met een aan- of uitbouw, dan heb je meestal een omgevingsvergunning nodig. Tot een bepaalde grootte – vaak 4 meter – mag je aan de achterzijde van je huis soms vergunningsvrij bouwen, mits minimaal de helft van je achtererf onbebouwd blijft en je niet in een monument of beschermd stadsgezicht woont.
Daarnaast zijn er regels voor de hoogte van een aan- of uitbouw. Of je een vergunning nodig hebt, staat in het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl). Neem voordat je gaat bouwen altijd contact op met de gemeente om zeker te weten wat wel en niet mogelijk is zonder vergunning.
Wat kost een aan- of uitbouw?
De kosten voor een aan- of uitbouw zijn uiteraard afhankelijk van je wensen. Een snelle inschatting is daarom moeilijk te geven; prijzen starten over het algemeen bij ongeveer 2500 euro per m2. Dit heeft bijvoorbeeld invloed op de kosten:
de grootte van de aan- of uitbouw
afwerking
materiaalkeuze
complexiteit van het ontwerp
prefab of gemaakt op locatie
wel of geen fundering nodig
extra’s als buitenkranen en buitenstopcontacten
Meer woonoppervlakte verhoogt je woningwaarde
Een aanbouw plaats je in eerste instantie voor meer wooncomfort en ruimte, maar je investeert hiermee ook in je huis. Een aanbouw vergroot namelijk je totale woonoppervlakte en dat heeft een positief effect op je woningwaarde. Afhankelijk van hoeveel vierkante meters je toevoegt, kun je de kosten zelfs terugverdienen.
Twee voorbeelden*:
Een kleine aanbouw van 2 x 6 meter kost ongeveer 44.000 euro en levert een meerwaarde op van zo’n 36.000 euro.
Een iets grotere aanbouw van 3 x 6 meter kost een paar duizend euro meer - ongeveer 49.500 euro - maar levert een flink hogere meerwaarde op van 54.000 euro.
* Prijzen zijn gebaseerd op de kosten van een prefab aanbouw van De Prefabriek en de gemiddelde vierkantemeterprijs in Nederland. Deze prijzen kunnen fluctueren. Kijk voor actuele bedragen op de website De Prefabriek
Bereken hier hoeveel jouw huis in waarde kan stijgen.
Benieuwd naar de mogelijkheden van een aan- of uitbouw voor jouw huis?
De Prefabriek kan jouw op maat gemaakte aanbouw in 5 dagen realiseren. Bezoek de showroom in Amsterdam of Elshout om te zien wat er mogelijk is of maak een afspraak.