Ontdek het vernieuwde Mijn Huis

  • Inzicht in de waarde van jouw woning
  • Ontdek de voorzieningen in jouw buurt
  • Wat vraagt de buurman met uitbouw voor zijn woning?

Naar Mijn Huis

funda's Mijn Huis

Veelgestelde vragen over verbouwen
Bij een verbouwing komt een hoop kijken. Weet je de mogelijkheden voor financiering al? Laat je hierin goed adviseren, in sommige gevallen kun je namelijk je hypotheek verhogen. Dat is kostentechnisch vaak gunstig. Houd rekening met extra kosten wanneer je een tweede hypotheek afsluit en met de hoge rente van een eventuele persoonlijke lening. Controleer ook altijd of je een vergunning nodig hebt en bepaal of je de gehele verbouwing wilt uitbesteden, of dat je iets zelf kunt doen (zoals het slopen bijvoorbeeld). Dat kan behoorlijk schelen in de portemonnee.
Begin met het uitzoeken van de financieringsmogelijkheden. Heb je genoeg spaargeld, of moet je er een extra lening voor afsluiten? Ga ook bij de gemeente na of je een vergunning nodig hebt voor de verbouwing. Vraag offertes op bij verschillende aannemers en kies er een waarbij ook de communicatie vlot verloopt. Je gaat tenslotte de komende periode veel contact hebben met elkaar. Besluit of je alles wilt uitbesteden of dat je een deel zelf kunt/wil doen.
Een bouwdepot is een manier voor banken om er zeker van te zijn dat extra uitgeleend geld voor een verbouwing ook daadwerkelijk daarvoor wordt gebruikt. Te betalen rekeningen worden rechtstreeks voldaan vanuit het bouwdepot. De hoogte van deze extra hypotheek leg je vooraf vast. Verbouwingskosten kun je uit het bouwdepot betalen, maar gereedschap niet.
In plaats van de overwaarde gebruiken voor de financiering van het huis, mag je het geld ook gebruiken voor het verbouwen, uitbouwen, verduurzamen of vergroten van je woning.
Meer vragen