Trends Ontwikkelingen

AI gebruiken om verduurzamingsadvies te geven? Het kán

- leestijd

Deze slimme AI-tool berekent hoeveel een duurzaamheidsinvestering kost

Het begon allemaal met ChatGPT, en tegenwoordig zijn de hoeveelheid nieuwe AI-tools haast niet meer bij te houden. Welke tools zijn interessant voor makelaars? Altum AI en taXapi helpen taxateurs een verduurzamingsrapport op te stellen.

Sinds de forse stijging van de energieprijzen zijn kopers zich meer bewust geworden van hun energieverbruik en de bijbehorende kosten. Ze hechten meer waarde aan een goed energielabel bij de aankoop van een huis en hebben meer aandacht voor de verduurzaming van woningen.

Makelaars krijgen hier logischerwijs veel vragen over. Want hoeveel kost het om een relatief betaalbaar (klus)huis energiezuinig te maken? Wat zijn je opties? En binnen welke termijn kun je zo’n investering terugverdienen? Terechte vragen waar een makelaar en/of taxateur toegevoegde waarde kan bieden in de vorm van praktisch duurzaamheidsadvies.

Makelaar kan meer bieden dan hulp bij aan- en verkoop
Consumenten denken in de toekomst ook bij de makelaar terecht te kunnen met vragen over verduurzamen, energie of woningaanpassingen.
Lees meer

Deskundig word je niet in één dag

Een duurzaamheidsdeskundige die op de hoogte is van de laatste ontwikkelingen word je niet in één dag. AI-technologieën kunnen makelaars hierbij helpen. Zo zijn er AI-tools die met één druk op de knop een nauwkeurig en op maat gemaakt verduurzamingsrapport maken. Hoe zoiets werkt? We spreken Tijmen de Gelder, CEO van Altum AI en Patrick Fleur, algemeen directeur en mede-eigenaar van taXapi, een bedrijf dat software ontwikkelt dat taxateurs in staat stelt sneller en efficiënter een woning te waarderen.

Altum AI heeft een intelligente oplossing gebouwd die een compleet verduurzamingsadvies op kan stellen, op basis van de NTA 8800-norm. Mét accurate inschatting van het energielabel.

Data + taxateur = op maat gemaakt advies

‘Op basis van woningtype, bouwjaar, oppervlakte en het energielabel kun je al tot een goede inschatting komen’, zegt Tijmen de Gelder. ‘Maar dan ben je er nog niet’, vult Patrick Fleur aan. ‘Er moet een taxateur in het huis zijn geweest om te kijken wat de staat van de woning is.’Daarom hebben Altum AI en taXapi de handen ineengeslagen. De taxateur voert zijn bevindingen in en ontvangt een uitgebreid en genuanceerd rapport. Fleur: ‘Hieruit komt een vrij algemeen advies, maar de taxateur kan vervolgens ook zelf vragen sturen. Zo kan de taxateur de tool vragen: mijn klant heeft een budget van 10.000 euro, wat zijn de efficiëntste duurzame verbeteringen die ik binnen dat budget kan aanbrengen?’

Bekijk de duurzaamheidstool

Twee maanden op weg

Of de AI-tool al succesvolle duurzame verbouwingen heeft opgeleverd? Dat is nog moeilijk te zeggen – ze zijn samen pas twee maanden op weg. ‘Maar tot nu toe zijn de taxateurs die er gebruik van maken erg enthousiast’, vertelt Fleur. Zo blijkt uit de feedback dat de wijze van kostenberekening en het advies als logisch worden ervaren en goed in de adviserende rol van de taxateur passen. Bovendien vergroot het de toegevoegde waarde van de taxateur: opdrachtgevers van de taxatie kunnen er hun voordeel mee doen bij het maken van een keuze in de te nemen verduurzamingsmaatregelen. Fleur: ‘We zijn begonnen om alle gebruikers de eerste tien adviezen gratis weg te geven en zijn benieuwd of de tool daarna nog steeds zoveel gebruikt wordt.’

Want, dat wil Fleur nog wel even benadrukken, deze AI-tool is niet gemaakt om taxateurs te vervangen, maar om taxateurs te ondersteunen om het advies cijfermatig te onderbouwen. ‘We merken dat de afgelopen jaren veel van taxateurs wordt verwacht. Je moet je elke drie jaar specialiseren, er komt steeds meer werk bij. Met deze nieuwe tool hopen we een intelligente bijdrage te leveren aan taxatierapporten en een extra advies richting woningbezitters. We faciliteren hun werk met data en logica, zodat taxateurs kunnen doen waar ze het best in zijn: het onderbouwd waarderen van vastgoed.’

Toon jouw toegevoegde waarde op funda
Adverteer op drie prominente plekken op het platform met een Podiumplaats-advertentie

Bestel in funda desk