Trends Consumentenonderzoek Funda Index

Energielabel steeds belangrijker bij aankoop woning

Laatst bijgewerkt op - leestijd

Meer dan de helft wil minimaal energielabel C

Huizenzoekers hechten steeds meer waarde aan het energielabel bij het kopen van een woning. Dat blijkt uit de funda Index over het derde kwartaal van 2023. 56% van de ondervraagden vindt minimaal energielabel C een vereiste.

Ruim 27% van de ondervraagden in het onderzoek zegt dat zij het energielabel van een woning nu belangrijker vinden dan een halfjaar geleden. Vorig jaar zagen we al een duidelijke stijging ontstaan in het aantal mensen dat het energielabel belangrijk vindt. In maart 2022 zei 53% het energielabel (heel) belangrijk te vinden en in september steeg dat naar 67%.

Zeer goed energielabel geen must

Van de huizenzoekers die aangeven waarde te hechten aan het energielabel wil 13% energielabel A of hoger. Meer dan de helft wil minimaal energielabel C, terwijl 17% van de ondervraagden het niet nodig vindt dat hun volgende huis een groen energielabel heeft.

Dit zien we ook in het zoekgedrag op funda: objecten met energielabel A tot en met C worden gemiddeld 21,3% vaker gevonden dan huizen zonder of met een slechter energielabel. De meeste contactaanvragen zijn voor huizen met label C en D, al zijn de verschillen niet heel groot. Ook de verkoopprijs van huizen met labels B tot en met F lag in 2022 het dichtst bij de marktwaarde.

Veel mensen zijn bereid te verduurzamen

Dit beeld is in lijn met de bereidheid van mensen om een toekomstig huis te verduurzamen. Bijna twee derde (61%) van de ondervraagden staat hiervoor open. Slechts 14% wil liever niet verduurzamen en vindt dat het huis al goed moet zijn op het moment van aankoop.

Goed energielabel wordt meer waard

In 2022 zagen we al een stijging in het aantal mensen dat een huis met een goed energielabel meer waard vindt dan een huis met een slechter label.

De kans dat deze stijging verder doorzet is groot, temeer het energielabel vanaf volgend jaar een grotere rol gaat spelen bij het aanvragen van een hypotheek. Wie dan een huis koopt met het hoogste energielabel (A++++) kan tot 50.000 euro extra lenen bovenop de maximale hypotheek. Voor huizen met label A of B is dat 10.000 euro en voor huizen met label C of D 5000 euro.

De stand van wonend Nederland: Q3 2023
Het vertrouwen van verkopers neemt toe, net als het aantal mensen dat eerst iets nieuws wil kopen voor ze hun huis verkopen.
Lees meer