Trends Zoekgedrag Funda geeft antwoord

Hoeveel internationale bezoekers heeft funda?

Laatst bijgewerkt op - leestijd

Funda geeft antwoord op de vraag van april

In de rubriek ‘Funda geeft antwoord’ beantwoorden we elke maand een vraag van een makelaar. Deze maand vraagt Hans Koppes, franchise-eigenaar van RE/MAX Nederland, zich af hoe het zit met het aantal internationale bezoekers van funda.

Makelaar Hans Koppes gebruikt het graag als unique selling point: hij is franchise-kantooreigenaar van RE/MAX Amsterdam, wereldwijd het grootste makelaarskantoor. Telt hij daar het bereik van funda bij op, dan kan hij klanten de beste zichtbaarheid bieden.

Maar hoeveel internationale zoekers zitten er eigenlijk op funda? Met het antwoord op die vraag hoopt Koppes zijn klantengroep nog beter in kaart te kunnen brengen. ‘Ik trek verreweg de meeste internationale mensen aan, omdat zij RE/MAX vanuit het buitenland kennen. Ik wil graag weten hoeveel van hen funda al gebruiken.’

Stijging Engelstalige zoekers

In totaal had 14,4% van de zoekers in maart 2022 zijn browserinstellingen op Engels staan. Dat hoeft niet te betekenen dat deze zoekers geen Nederlands begrijpen. De beste manier om het aandeel internationale zoekers op funda in kaart te brengen, is te kijken naar het aantal zoekopdrachten dat gedaan wordt door funda-gebruikers die de website in het Engels gebruiken. Daarvoor kunnen ze rechts bovenaan op funda op de wereldbol klikken. Vervolgens zien ze dan alle zoekfuncties en – indien de makelaar dit goed heeft ingevoerd – objectomschrijvingen in het Engels.

Sommige zoekfilters zijn in het Engels heel populair, zoals bungalow en woonboot

Het is geen verrassing dat in Amsterdam verreweg het meest in het Engels gezocht wordt, met ruim 23.000 zoekopdrachten tussen 1 en 24 maart 2022. Den Haag (ruim 6000), Eindhoven (ruim 5000), Rotterdam (4500) en Almere (ongeveer 4000) vullen de top 5 aan. Deze zoekvolumes liggen een stuk hoger dan een paar jaar eerder, maar ook het aantal Nederlandse zoekopdrachten is flink toegenomen.

Zoektermen internationale zoekers

Interessanter is dus om te kijken naar het percentage Engelstalige zoekopdrachten ten opzichte van het totaal. In maart 2022 was dat ongeveer 2,3%. Maar ook hier kunnen we duidelijk onderscheiden welke zoektermen populair zijn onder internationale zoekers. Zo wordt het aanbod in hoofdstad Amsterdam door bijna 18% van de zoekers in het Engels gelezen. Vooral wijken als Frankendael (27%) , de Jordaan (18%) en Oude Pijp (17%) zijn populair.

Bungalows

Ook opvallend is dat sommige zoekfilters die in het Engels heel populair zijn, door Nederlandstalige bezoekers een stuk minder vaak gebruikt worden. Zo wordt bijna 4,5 keer vaker naar een bungalow in Eindhoven gezocht door internationale zoekers dan door Nederlandse zoekers. Hetzelfde geldt voor woonboten in Amsterdam (ruim 4 keer vaker).

De bungalow is niet alleen populair in Eindhoven, ook in Zuid-Limburg en Almere is het filter populairder onder internationale zoekers, met respectievelijk 120,9% en 86,8% ten opzichte van het aantal Nederlandse zoekopdrachten.

Toon uw object in een andere plaats met Toppositie
Breng bijvoorbeeld een bungalowwoning in Hoofddorp onder de aandacht van zoekers in Amsterdam.

Bestel in funda desk

Omschrijving in Nederlands én Engels

Het zijn zeker niet alleen Amsterdam en andere steden in de Randstad die populair zijn onder internationale zoekers. Ook bij kleinere steden en dorpen als Veghel, Emmen of Geleen is een aandeel internationale zoekopdrachten van 10 tot 25 procent niet ongewoon.

Wilt u uw object onder de aandacht brengen van internationale zoekers? Plaats uw Engelse omschrijving dan in het speciaal daarvoor bedoelde invoerveld voor Engelse tekst. Daarmee voorkomt u dat een zoeker die funda in het Engels gebruikt als eerste de Nederlandse omschrijving ziet als hij op uw object klikt. In plaats van naar beneden te moeten scrollen, krijgt hij dan meteen de Engelse vertaling.

Meer over dit onderwerp